Herbata jest powszechnie doceniana. W niektórych społeczeństwach jej picie to prawdziwy rytuał. W naszym kraju także chętnie się po nią sięga. I słusznie - nie tylko skutecznie gasi pragnienie, ale i przyczynia się do poprawy samopoczucia.
Zioła szeroko stosowane w całej historii w Azji i od początku kultur europejskich w ostatnich latach na nowo przykuło uwagę ekspertów ds. zdrowia. Jest pomocne w walce z chorobami oczu.
Stan zapalny jest normalnym elementem funkcjonowania układu odpornościowego: to odpowiedź organizmu na infekcje lub urazy. Ale nieuzasadnione zapalenie może doprowadzić do poważnych problemów zdrowotnych.
Stosowanie diety bogatej w przeciwutleniacze (pochodzące przede wszystkim z owoców i warzyw) może obniżyć ryzyko ataku serca aż o jedną czwartą.
Nowe badania opublikowane czasopiśmie „Gut" sugerują, że zwiększenie spożycia przeciwutleniaczy może obniżyć ryzyko trzustki aż o 67 proc.
Aktywność fizyczna i witamina E mogą pomóc opóźnić proces starzenia się. Moc tej potężnej kombinacji została szczegółowo zbadana przez uczonych przez University of Florida przedstawiona w magazynie Biological Research for Nursing.
Selen wraz z witaminą E działa jako silny przeciwutleniacz. Odpowiada więc za zapobieganie lub opóźnianie procesu utleniania wiązań chemicznych, a zatem wspomaga naturalne mechanizmy ochronne organizmu. Poza tym ma udział w zachowaniu zdrowia prostaty.
Szukasz smacznej i zdrowej przekąski? Sięgnij po popcorn. Z nowego badania wynika, że takie małe co nieco zawiera więcej polifenoli (rodzaj przeciwutleniaczy) niż niektóre owoce czy warzywa.
Antyoksydanty to związki zapobiegającymi i opóźniającymi proces utleniania wiązań chemicznych różnych substancji. Ich działanie obejmuje unieszkodliwianie wolnych rodników, które krążą po ludzkim organizmie i uszkadzają komórki ciała. Wśród najsilniejszych antyoksydantów jest koenzym Q10.
Herbata już od bardzo wielu lat gości w naszych domach. Sprawdza się jako dodatek do posiłków, deserów albo jako wierny towarzysz codziennych obowiązków, stanowiąc często alternatywę dla kawy. Niewielu z nas jednak wie, że herbata może mieć zbawienny wpływ na nasze zdrowie. Aby jednak cieszyć się jej dobroczynnymi właściwościami, musimy trochę o niej wiedzieć.
Jedzenie może być ważnym sprzymierzeńcem w dążeniu do zdrowszego i dłuższego życia. Słynny grecki lekarz Hipokrates ponad 2 tysiące lat temu apelował: „spraw, by jedzenie było twoim lekiem". Łatwo jednak zboczyć ze zdrowej ścieżki: tzw. junk food, tłuszcze nasycone, rafinowana mąka, antybiotyki i hormony w produktach żywnościowych to nasza codzienność - a przecież zaopatrzeni w wiedzę powinniśmy sami dokonywać lepszych wyborów dietetycznych.
Nadejściu późnego lata i złotej polskiej jesieni towarzyszy wysyp grzybów, który trwa od sierpnia aż do pierwszych przymrozków. Wyprawa na grzyby jest nie tylko doskonałym sposobem na zdrowe spędzenie wolnego czasu, ale także wstępem do smakowitej domowej uczty.
Zapalenie stawów to bolesna choroba, która stanowi coraz częstszy problem w starzejących się społeczeństwach. Jak się jednak okazuje, już sam sposób odżywiania się może ochronić przed dolegliwością.
Nic nie obwieszcza lata tak, jak kiście pomidorów w przydomowych ogródkach i na działkach. Warzywa te od wielu lat cieszą się w Polsce ogromną popularnością i stanowią niezbywalny składnik wielu często przygotowywanych w naszym kraju potraw. Ich ważną zaletą jest jednak nie tylko smak, ale istotne właściwości prozdrowotne.
Kto chce przeciwdziałać fizycznym i psychicznym skutkom starzenia się, powinien spróbować jeść więcej jagód. Owoce te zawierają silne przeciwutleniacze, które pomagają pochłaniać wolne rodniki mające wpływ na rozwój wielu chorób i przyspieszenie procesu starzenia się. No i jagody doskonale smakują, więc nie trzeba nikogo przekonywać, by próbował przygotowywać posiłki i desery z ich dodatkiem, bądź na ich bazie.
Bakteria z jamy ustnej odpowiedzialna za rozwój nowotworu jelit