03-04-2012
zmień rozmiar tekstu
A+ A-
Szukasz smacznej i zdrowej przekąski? Sięgnij po popcorn. Z nowego badania wynika, że takie małe co nieco zawiera więcej polifenoli (rodzaj przeciwutleniaczy) niż niektóre owoce czy warzywa.
Ilość w jednej porcji popcornu wynosiła do 300 miligramów (mg), podczas gdy taka sama dawka kukurydzy zawierała 114 mg, a jedna porcja owoców przeciętnie - 160 mg tych związków.
Jak tłumaczą uczeni z American Chemical Society, ta dysproporcja wynika z faktu, że polifenole są rozcieńczane w 90% w wodzie, co ma miejsce w wielu owocach i warzywach, są one natomiast bardziej skoncentrowane w popcornie, który średnio zawiera jedynie 4% wody.
Analizując przeciętną dietę uczeni odkryli, że owoce dostarczają 255 mg polifenoli dziennie, zaś warzywa - 218 mg.
Poziom polifenoli w popcornie okazał się być wyższy niż poprzednio sądzono. Określono go jako podobny do tego cechującego orzechy oraz 15-krotnie wyższy od pełnoziarnistych chipsów typu tortilla.
Polifenole pomagają unieszkodliwiać , które mogą powodować , nowotwory i przyśpieszają .
Ponadto, warto docenić popcorn jako źródło składników zawartych w pełnych ziarnach. Jedna porcja przekąski to 70% dziennego zapotrzebowania organizmu na produkty pełnoziarniste.
Powstaje zatem pytanie czy popcorn powinien stać się powszechnie rekomendowaną przekąską. Badacze ostrzegają, że serwuje się go z masłem i solą, a to znacznie wpływa na kaloryczność posiłku.
Najzdrowszy jest popcorn z urządzenia do prażenia na gorącym powietrzu - przygotowywany bez kalorycznych dodatków opisanych powyżej. Nie wszystkim jednak smakuje tak przyrządzona przekąska, dlatego często praży się kukurydzę na oleju, co jest i tak bardziej polecane niż popcorn z kuchenki mikrofalowej odznaczający się najwyższą ilością kalorii.
Popcorn nie może też stanowić substytutu warzyw i owoców, ponieważ nie zawiera witamin i wielu innych składników odżywczych niezbędnych organizmowi do prawidłowego funkcjonowania.