24-08-2011
zmień rozmiar tekstu
A+ A-
Jedzenie może być ważnym sprzymierzeńcem w dążeniu do zdrowszego i dłuższego życia. Słynny grecki lekarz Hipokrates ponad 2 tysiące lat temu apelował: „spraw, by jedzenie było twoim lekiem". Łatwo jednak zboczyć ze zdrowej ścieżki: tzw. junk food, tłuszcze nasycone, rafinowana mąka, antybiotyki i hormony w produktach żywnościowych to nasza codzienność - a przecież zaopatrzeni w wiedzę powinniśmy sami dokonywać lepszych wyborów dietetycznych.
Niemal wszytko, co jemy lub pijemy, oddziałuje na nasz organizm. Jedzenie odgrywa kluczową rolę w prawidłowym funkcjonowaniu wszystkich części ciała. Ma wpływ zarówno no wygląd zewnętrzny, jak i wewnętrzny stan organizmu. Prawdą jest zatem, że „jesteś tym co jesz".
Jak informuje International Institute for Anti-Ageing w Kapsztadzie, według danych ONZ, dwa miliardy ludzi na świecie cierpi na „ukryty głód", tzn. mają niedobory witamin i minerałów, które zagrażają ich zdrowiu psychicznemu, jak i fizycznemu.
Antyoksydanty nie do zastąpieniaW czasie procesu zamiany jedzenia na potrzebną do codziennego funkcjonowania energię organizm produkuje tzw. wolne rodniki. To cząsteczki, które odpowiadają za wiele stanów zapalnych i niszczenie komórek rozmaitych tkanek.
Aby unieszkodliwić wolne rodniki, organizm wykorzystuje przeciwutleniacze - niektóre witaminy, minerały i enzymy pochodzące od spożywanych pokarmów. Powszechnie znane przeciwutleniacze obejmują:
- witaminę A
- witaminę B6
- witaminę B12
- witaminę C
- witaminę E
- beta-karoten
- kwas foliowy
- selen
Najlepszym źródłem przeciwutleniaczy jest dieta, która zawiera wiele owoców i warzyw spożywanych każdego dnia. Jednakże współczesna produkcja oraz sposób przechowywania żywności może oznaczać zmniejszenie wartości odżywczej, więc w pewnych przypadkach polecane są także suplementy z antyutleniaczami.
Pewne choroby, takie jak zwyrodnienie plamki żółtej, często oznaczają, że organizm potrzebuje dodatkowego wsparcia dostarczanego przez dodatkowe antyoksydanty.
Siła „przeciwzapalnego" jedzeniaŻywność tego rodzaju może odegrać dużą rolę w ograniczaniu uszkodzeń DNA i hamowaniu procesu starzenia się, zwalczając te procesy, które mogą negatywnie wpływać na komórki ciała. Może być skuteczne w zapobieganiu: chorób serca, udaru mózgu, raka, cukrzycy i choroby Alzheimera.
Kilka kroków do sukcesuJak polecają eksperci, dieta anti-aging powinna obejmować kilka elementów:
- trzeba zadbać o to, by posiłek był kolorowy; barwne elementy dania oznaczają odmienne składniki odżywcze;
- nie należy się przejadać, rekomenduje się picie wody przed posiłkiem;
- warto sięgnąć po suplementy, jeśli trudno dostarczyć wszystkie niezbędne składniki dzięki diecie;
- trzeba regularnie oczyszczać organizm z toksyn ograniczając określone składniki pożywienia;
- należy odżywiać skórę „od wewnątrz" poprzez dostarczanie organizmowi składników wspomagających jej regenerację;
Nutraceutyki (produkty spożywcze mające leczniczy wpływ na zdrowie człowieka) mogą odgrywać rolę w zapobieganiu stanom zapalnym, chorobom i DNA. Dieta je zawierająca obejmuje: wodę, owoce i warzywa, całe ziarna zbóż, produkty nabiałowe o niskiej zawartości tłuszczu mlecznego, orzechy, nasiona, oliwa z oliwek. Raz w tygodniu poleca się umieszczenie w menu: jaj, drobiu, roślin strączkowych i ryb. Czerwone mięso i tłuszcze powinny być jedzone z umiarem, to samo dotyczy ciast, słodyczy, białego pieczywa i makaronu.