Strona głównaZdrowieKuracja anti-aging na talerzu

Kuracja anti-aging na talerzu

Jedzenie może być ważnym sprzymierzeńcem w dążeniu do zdrowszego i dłuższego życia. Słynny grecki lekarz Hipokrates ponad 2 tysiące lat temu apelował: „spraw, by jedzenie było twoim lekiem". Łatwo jednak zboczyć ze zdrowej ścieżki: tzw. junk food, tłuszcze nasycone, rafinowana mąka, antybiotyki i hormony w produktach żywnościowych to nasza codzienność - a przecież zaopatrzeni w wiedzę powinniśmy sami dokonywać lepszych wyborów dietetycznych.
Kuracja anti-aging na talerzu Niemal wszytko, co jemy lub pijemy, oddziałuje na nasz organizm. Jedzenie odgrywa kluczową rolę w prawidłowym funkcjonowaniu wszystkich części ciała. Ma wpływ zarówno no wygląd zewnętrzny, jak i wewnętrzny stan organizmu. Prawdą jest zatem, że „jesteś tym co jesz".

Jak informuje International Institute for Anti-Ageing w Kapsztadzie, według danych ONZ, dwa miliardy ludzi na świecie cierpi na „ukryty głód", tzn. mają niedobory witamin i minerałów, które zagrażają ich zdrowiu psychicznemu, jak i fizycznemu.

Antyoksydanty nie do zastąpienia

W czasie procesu zamiany jedzenia na potrzebną do codziennego funkcjonowania energię organizm produkuje tzw. wolne rodniki. To cząsteczki, które odpowiadają za wiele stanów zapalnych i niszczenie komórek rozmaitych tkanek.

Aby unieszkodliwić wolne rodniki, organizm wykorzystuje przeciwutleniacze - niektóre witaminy, minerały i enzymy pochodzące od spożywanych pokarmów. Powszechnie znane przeciwutleniacze obejmują:
  • witaminę A
  • witaminę B6
  • witaminę B12
  • witaminę C
  • witaminę E
  • beta-karoten
  • kwas foliowy
  • selen
Najlepszym źródłem przeciwutleniaczy jest dieta, która zawiera wiele owoców i warzyw spożywanych każdego dnia. Jednakże współczesna produkcja oraz sposób przechowywania żywności może oznaczać zmniejszenie wartości odżywczej, więc w pewnych przypadkach polecane są także suplementy z antyutleniaczami.

Pewne choroby, takie jak zwyrodnienie plamki żółtej, często oznaczają, że organizm potrzebuje dodatkowego wsparcia dostarczanego przez dodatkowe antyoksydanty.

Siła „przeciwzapalnego" jedzenia

Żywność tego rodzaju może odegrać dużą rolę w ograniczaniu uszkodzeń DNA i hamowaniu procesu starzenia się, zwalczając te procesy, które mogą negatywnie wpływać na komórki ciała. Może być skuteczne w zapobieganiu: chorób serca, udaru mózgu, raka, cukrzycy i choroby Alzheimera.

Kilka kroków do sukcesu

Jak polecają eksperci, dieta anti-aging powinna obejmować kilka elementów:
  • trzeba zadbać o to, by posiłek był kolorowy; barwne elementy dania oznaczają odmienne składniki odżywcze;
  • nie należy się przejadać, rekomenduje się picie wody przed posiłkiem;
  • warto sięgnąć po suplementy, jeśli trudno dostarczyć wszystkie niezbędne składniki dzięki diecie;
  • trzeba regularnie oczyszczać organizm z toksyn ograniczając określone składniki pożywienia;
  • należy odżywiać skórę „od wewnątrz" poprzez dostarczanie organizmowi składników wspomagających jej regenerację;
Nutraceutyki (produkty spożywcze mające leczniczy wpływ na zdrowie człowieka) mogą odgrywać rolę w zapobieganiu stanom zapalnym, chorobom i DNA. Dieta je zawierająca obejmuje: wodę, owoce i warzywa, całe ziarna zbóż, produkty nabiałowe o niskiej zawartości tłuszczu mlecznego, orzechy, nasiona, oliwa z oliwek. Raz w tygodniu poleca się umieszczenie w menu: jaj, drobiu, roślin strączkowych i ryb. Czerwone mięso i tłuszcze powinny być jedzone z umiarem, to samo dotyczy ciast, słodyczy, białego pieczywa i makaronu.

Zobacz także

 

 

 

Skomentuj artykuł:

Komentarze mogą dodawać wyłącznie osoby zalogowane.
Jesteś niezalogowany: zaloguj się / zarejestruj się




Publikowane komentarze są prywatnymi opiniami użytkowników serwisu. Senior.pl nie ponosi odpowiedzialności za treść opinii. Komentarze niezgodne z prawem i Regulaminem serwisu będą usuwane.

Artykuły promowane

Najnowsze w dziale

Polecane na Facebooku

Najnowsze na forum

Warto zobaczyć

  • Umierać po ludzku
  • Hospicja.pl
  • EWST.pl
  • Poradnik-zdrowia.pl
  • Oferty pracy