13-08-2011
zmień rozmiar tekstu
A+ A-
Nadejściu późnego lata i złotej polskiej jesieni towarzyszy wysyp grzybów, który trwa od sierpnia aż do pierwszych przymrozków. Wyprawa na grzyby jest nie tylko doskonałym sposobem na zdrowe spędzenie wolnego czasu, ale także wstępem do smakowitej domowej uczty.
Na świecie istnieje obecnie około 1,5 miliona różnych gatunków grzybów, ale co roku liczba ta powiększa się o nowo odkryte odmiany. Grzyby występują we wszystkich strefach klimatycznych i potrafią rosnąć nie tylko na lądzie, ale także w wodzie. Choć większości z nas kojarzą się głównie ze zbieranymi w lesie borowikami, podgrzybkami, rydzami i maślakami, to niezwykle istotne znaczenie odgrywają w przemyśle farmaceutycznym, gdzie są wykorzystywane do produkcji leków, np. antybiotyków.
W polskiej kuchni grzyby stanowią ważny, często stosowany i bardzo lubiany składnik potraw. Używa się ich w postaci surowej – prosto z lasu, suszonej, marynowanej, kiszonej i mrożonej. Przyrządza się z nich setki domowych dań, doskonałych na śniadania, jak np. jajecznica z boczniakiem, obiady - zupa pieczarkowa i gulasz z grzybami oraz kolacje – grzyby w śmietanie. Najczęściej doprawia się je po prostu solą i pieprzem, ale by zyskać bardziej warzywny smak dania grzybowego, a szczególnie zupy lub gulaszu, także przyprawą uniwersalną.
Dlaczego warto sięgnąć po grzyby? Nie tylko wzbogacają smak potraw, ale przynoszą liczne korzyści dla funkcjonowania naszego organizmu. Zawierają antyoksydanty chroniące przed działaniem wolnych rodników. Znajdują się w nich także witaminy A, E oraz B, wzmacniają zatem naszą odporność. A przy tym są niskokaloryczne.