11-07-2011
zmień rozmiar tekstu
A+ A-
Kto chce przeciwdziałać fizycznym i psychicznym skutkom starzenia się, powinien spróbować jeść więcej jagód. Owoce te zawierają silne przeciwutleniacze, które pomagają pochłaniać wolne rodniki mające wpływ na rozwój wielu chorób i przyspieszenie procesu starzenia się. No i jagody doskonale smakują, więc nie trzeba nikogo przekonywać, by próbował przygotowywać posiłki i desery z ich dodatkiem, bądź na ich bazie.
Jeśli chodzi o przeciwutleniacze w jagodach (i innych podobnych owocach, takich jak truskawki i jeżyny) mają wyższe „możliwości" niż te z jakichkolwiek innych warzyw, owoców i innych produktów spożywczych. Jagody zawierają związki, które pomagają chronić komórki przed starzeniem, pozwalają zachować młody wygląd na dłużej i czuć się młodziej.
Jagody zawierają antocyjany, które nadają im intensywny kolor. Substancja ta odpowiada za przeciwzapalne właściwości, a także spowolnienie utraty funkcji umysłowych, które wiążą się ze starzeniem się. Jak twierdzą uczeni, jagody mogą nawet pomóc spowolnić pogorszenie czynności poznawczych, które ma miejsce wraz z rozwojem choroby Alzheimera.
Innym problemem związanym z wiekiem, z którym jagody mogą pomóc, jest powstrzymanie utraty koordynacji i równowagi - jednego z głównych czynników upadków nierzadko mających miejsce u osób starszych. Ostatnie badania wykazały, że ludzie, którzy jedli jedną szklankę jagód dziennie, mieli o 5% lepsze funkcje motoryczne niż ci, którzy nie jedli jagód.
Porcja jagód oferuje cały pakiet wartości odżywczych mając jednocześnie niewiele kalorii. Cechuje je również niski indeks glikemiczny, co oznacza, że po ich zjedzeniu poziom cukru we krwi nie podniesie się. Jagody zawierają flawonoidy, garbniki, przeciwutleniacze, żelazo, mangan, witaminę C i witaminę E - wszystko to może pomóc w zapobieganiu poważnym dolegliwościom.
Ponieważ związki znajdujące się w jagodach mogą chronić DNA przed uszkodzeniem, uważa się, że opisywane owoce odgrywają rolę w zapobieganiu takich śmiertelnych chorób, takich jak nowotwory i choroby serca. Ponadto, naukowcy wierzą, że jagody mogą przyczynić się do zmniejszenia szkód wyrządzonych po udarze, a także zapobiec infekcji dróg moczowych, obniżyć poziom cholesterolu i poprawić wzrok. Ze względu na silne właściwości przeciwzapalne jagody mogą również być pomocne dla pacjentów, którzy cierpią na artretyzm.
Jeśli chodzi o wygląd, jagody sprawdzają się jako doskonały kosmetyk anti-aging. Wydaje się, że stan zapalny jest główną przyczyną starzenia się skóry i zmarszczek, więc przeciwzapalne właściwości jagód są tu trudne do przecenienia. Światowej sławy dermatolog dr Nicholas Perricone zaleca jagody w codziennej diecie - to ma sprawić, że skóra będzie wyglądała młodziej.
W przeciwieństwie do niektórych innych „antystarzeniowych" produktów, jagody są łatwo dostępne i jedzone na przeróżne sposoby. Można dorzucić je do płatków śniadaniowych, jeść je ze śmietaną lub jogurtem, bądź dorzucić do miseczki owoców na przekąskę.