Są w naszym kraju powszechne i niedrogie. Chętnie robimy z nich konfitury i dodajemy do ciast, a nawet dań mięsnych - śliwki, bo o nich mowa - powinny na stałe zagościć w menu, bo mogą przydać wielu korzyści dla zdrowia i urody.
Sięgnij po sezam, a zmniejszysz stres oksydacyjny, który sprzyja szybszemu starzeniu się.
Granaty mają silne działanie chroniące zdrowie i wykazują właściwości anti-aging. Jedz regularnie te owoce, a będziesz mógł liczyć na długowieczność i młody wygląd przez długi czas.
Rosnącą popularnością cieszy się post przerywany, czyli dieta, która pomoże skutecznie schudnąć, także w sytuacji, gdy dana osoba zmaga się zespołem metabolicznym.
Dojrzałym ludziom (a nawet takim po trzydziestce) świąteczny czas kojarzy się często z (przywożonymi zwykle z Kuby) pomarańczami (nie, nie z colą...). W bożonarodzeniowy czas więc, choćby z sentymentu częsciej sięgamy po te owoce. I słusznie, choć powinniśmy pamiętać o nich przez cały rok, bo zapewniają wiele prozdrowotnych korzyści.
W literaturze poświęconej żywności oraz żywieniu antyoksydanty i wolne rodniki odmieniane są przez wszystkie przypadki. Mimo tego niewiele osób potrafi wyjaśnić, skąd się biorą i jaką rolę spełniają w organizmie.
Uczeni po raz pierwszy pokazali, w jaki sposób powstają uszkodzenia DNA, które mogą wystąpić w skórze w związku z ekspozycją na słoneczne promieniowanie ultrafioletowe słońca. Uszkodzenia te skutkować mogą i problemami ze zdrowiem (nowotworem), i szybszym starzeniem się (zmarszczkami).
Codzienne serwowanie sobie filiżanki kawy to prozdrowotny wybór, bo zawiera ona dużo przeciwutleniaczy, które pomagają zachować młodość i uchronić się przed wieloma chorobami. Okazuje się, że wpływ na jej właściwości m. in. sposób palenia.
Starzenie się jest nieuniknione, a jego sprzymierzeńcem są obecne w organizmie wolne rodniki. Można jednak z nimi walczyć i to w naturalny sposób - kluczem do młodego wyglądu jest żywność bogata w antyoksydanty.
Bywa nazywany rosyjskim ananasem, złotem Syberii czy cierniem morskim. Rokitnik zwyczajny, bo o nim mowa, to roślina, która uważana jest za jedną z najbardziej wartościowych na świecie. A wszystko za sprawą jego zdrowotnych i odżywczych zastosowań.
Bakłażany są bogate w błonnik i wiele innych składników odżywczych, które wspomagają ochronę przed powszechnymi chorobami. A ponieważ warzywa te można przyrządzić na wiele różnych sposobów, mogą zasmakować niemal każdemu.
Stres oksydacyjny sprawia, że czujesz się zmęczony, bardziej otyły, chory i stary. Ból, jaki odczuwasz, widoczne oznaki starzenia się, choroby, z jakimi zaczynasz się zmagać - wszystko to jest w pewnej mierze zależne od stresu oksydacyjnego. Warto poznać mechanizm jego działania.
Rola układu immunologicznego jest trudna do przecenienia - codziennie broni nas przed milionami różnych bakterii, wirusów i innych niebezpiecznych dla organizmu drobnoustrojów. Aby jednak dobrze funkcjonować, potrzebuje określonych składników odżywczych: te znajdziesz w powszechnie dostępnych produktach, które warto mieć w kuchni.
Przemysł farmaceutyczny i kosmetyczny od dawna usilnie poszukuje składników, które mogłyby powstrzymać efekty starzenia się. Okazuje się, że rooibos, czyli czerwonokrzew (aspalat prosty), może być tym komponentem, który spełni wysokie oczekiwania.
Koenzym Q10, zwany witaminą Q10, to jeden z najsilniejszych antyutleniaczy, spowalniający procesy starzenia. Ma ogromny wpływ na nasze zdrowie i procesy energetyczne, dlatego jest go dużo w komórkach mięśniowych, szczególnie w sercu. Jego ilość w komórkach maleje wraz z wiekiem i jest dodatkowo gwałtownie ograniczana przez stres. Jest niezbędny do życia komórki - przy obniżeniu się jego stężenia do 50% - komórka ginie. Kiedy i jak uzupełniać jego niedobory?