Strona głównaZdrowiePrzeciwutleniacze na talerzu w walce ze stanami zapalnymi

Przeciwutleniacze na talerzu w walce ze stanami zapalnymi

Stan zapalny jest normalnym elementem funkcjonowania układu odpornościowego: to odpowiedź organizmu na infekcje lub urazy. Ale nieuzasadnione zapalenie może doprowadzić do poważnych problemów zdrowotnych.
Kiedy układ odpornościowy ulega zaburzeniu i aktywuje reakcje zapalne, choć nie ma realnej potrzeby zwalczania infekcji lub uszkodzenia ciała, może powodować szkody w organizmie. „Nadgorliwy" układ odpornościowy może powodować: obrzęk, ból stawów, reakcje alergiczne lub choroby autoimmunologiczne, a ostatecznie przyczynić się do przewlekłego zapalenia naczyń krwionośnych.

Chroniczne zapalenie jest związane ze zmianami w naczyniach krwionośnych, a tym samym z , udarami, , a także zaburzeniami sprawności seksualnej. Stały stan zapalny uszkadza komórki, co może w efekcie prowadzić do chorób serca, , i .

Jak wykazują badania, można kontrolować i uniemożliwiać powstawanie poprzez zmniejszenie stężenia wolnych rodników w organizmie. Da się to osiągnąć zmieniając dietę i styl życia. Te drobne modyfikacje pozwolą także zwiększyć poziom energii i pomagają schudnąć.
„Przeciwzapalna" dieta nie wymaga istotnych zmian w nawykach żywieniowych. Przede wszystkim opiera się na rezygnacji z produktów, które stymulują reakcje zapalne i zwiększeniu spożycia żywności dezaktywującej te reakcje.

© Jacek Chabraszewski - Fotolia.comCo zatem jeść? Przykładowo, kwasy tłuszczowe omega-3 kwasy łagodzą zapalenie, natomiast omega-6 intensyfikują je. Chociaż organizm potrzebuje równowagi obu tych kwasów, stosowanie najpowszechniejszej diety świata zachodniego zawiera zbyt dużo kwasów tłuszczowych omega-6. Głównie dlatego, że tak popularne są bogate w nie silnie przetworzone produkty, półprodukty, tzw. fast food.

Już drobne zmiany istotnie wpływają na poprawę stanu organizmu. Poleca się m. in.:
  • oliwę z oliwek zamiast innych tłuszczów;
  • pieczywo pełnoziarniste;
  • otręby zbożowe zamiast płatków kukurydzianych;
  • mleko odtłuszczone zamiast pełnotłustego;
  • ryby zamiast czerwonego mięsa
Nie należy:
  • zbyt często jeść czerwonego mięsa, które zawiera kwas arachidonowy wzmagający stany zapalne;
  • często sięgać po produkty o wysokiej glikemii, takie jak białe pieczywo i babeczki. Produkty o to m.in. jabłka, brokuły, jagody i owoce cytrusowe;
  • palić papierosów;
  • unikać aktywności fizycznej.
Rekomendowane produkty: guawa, wiśnie, maliny, truskawki, marchew, czosnek, jarmuż, cebule, szpinak, słodkie ziemniaki, niskotłuszczowy twaróg, niskotłuszczowy jogurt, odtłuszczone mleko, halibut, śledź, ostrygi, pstrąg tęczowy, łosoś, sardynki, kaczka, gęś, jagnięcina, mięso duszone, polędwica, muesli, otręby, owies, pieczywo pełnoziarniste, pumpernikiel, produkty jęczmienne, makaron ryżowy, olej migdałowy, olej z awokado, olej rzepakowy, olej z orzechów laskowych, oliwa z oliwek, migdały, orzechy brazylijskie, siemię lniane, curry, kurkuma, imbir, czarna herbata, sok z marchwi, zielona herbata, herbata ziołowa.

Niepolecana żywność: białe ziemniaki, aromatyzowane jogurt, lody, pełnotłuste mleko, podroby z kurczaka, mango, płatki kukurydziane, naleśniki, prażona kukurydza, niektóre soki owocowe, banany, bagietki, francuski chleb, muffinki, biały ryż, olej kokosowy, margaryna, chipsy ziemniaczane, precelki, cola, lemoniada, biały makaron, pieczywo białe, cukier.

Przeczytaj także


Choroba Alzheimera - diagnoza, objawy, leczenie, profilaktyka

Choroba Alzheimera jest postępującym schorzeniem neurodegeneracyjnym ośrodkowego układu nerwowego, prowadzącym do stanów otępiennych, utraty pamięci, zdolności kognitywnych czy pogorszenia się oceny sytuacji. czytaj dalej »


Choroba Parkinsona - diagnoza, objawy, leczenie, profilaktyka

Choroba Parkinsona należy do najpoważniejszych schorzeń ośrodkowego układu nerwowego. To również jedna z najczęściej występujących i najdawniej odkrytych chorób zwyrodnieniowych układu nerwowego - wspomina się o niej już w indyjskim traktacie Aryuweda. czytaj dalej »


Cukrzyca - diagnoza, objawy, leczenie, profilaktyka

Cukrzyca to choroba przewlekła metaboliczna, która charakteryzuje się podwyższonym stężeniem glukozy (hiperglikemią) we krwi. Wyróżnia się dwa główne typy cukrzycy. Typ 1 ma podłoże autoimmunologiczne, zaś typ 2 jest wynikiem insulinoodporności i zaburzeń w wydzielaniu insuliny. czytaj dalej »


Zobacz także

 

 

 

Skomentuj artykuł:

Komentarze mogą dodawać wyłącznie osoby zalogowane.
Jesteś niezalogowany: zaloguj się / zarejestruj się




Publikowane komentarze są prywatnymi opiniami użytkowników serwisu. Senior.pl nie ponosi odpowiedzialności za treść opinii. Komentarze niezgodne z prawem i Regulaminem serwisu będą usuwane.

Artykuły promowane

Najnowsze w dziale

Polecane na Facebooku

Najnowsze na forum

Warto zobaczyć

  • Uniwersytety Trzeciego Wieku
  • Kobiety.net.pl
  • Fundacja ITAKA - Centrum Poszukiwań Ludzi Zaginionych
  • Aktywni 50+
  • Oferty pracy