Strona głównaZdrowieHerbata na zdrowie

Herbata na zdrowie

Herbata już od bardzo wielu lat gości w naszych domach. Sprawdza się jako dodatek do posiłków, deserów albo jako wierny towarzysz codziennych obowiązków, stanowiąc często alternatywę dla kawy. Niewielu z nas jednak wie, że herbata może mieć zbawienny wpływ na nasze zdrowie. Aby jednak cieszyć się jej dobroczynnymi właściwościami, musimy trochę o niej wiedzieć.
© Subbotina Anna - Fotolia.comSięgając na sklepową półkę po naszą ulubioną herbatę, powinniśmy zwrócić uwagę przede wszystkim na jej rodzaj, który zależy od stopnia, w jakim liście zostały poddane procesowi fermentacji. Każdy z tych rodzajów jest bowiem wytwarzany z tej samej rośliny. Czy wybierzemy herbatę czarną, zieloną, czerwoną, a może białą - zależy wyłącznie od naszych upodobań, jednak w sposobie jej przygotowywania warto wziąć pod uwagę głos ekspertów.

© Asli Demirkan - Fotolia.com- Najważniejszym zadaniem, jakie stoi przed nami jeszcze w sklepie, jeśli zaopatrujemy się w miejscu, które na to pozwala, jest ocena jakości suszu. Od tego, czy wybierzemy właściwie, zależy cały efekt, zarówno jeśli chodzi o aromat i smak, jak i właściwości naparu - podkreśla Monika Miroszewska, przedstawiciel dystrybutora herbat marki Newby w Polsce. - Najlepsze właściwości mają herbaty liściaste, sypane. Jeżeli decydujemy się na herbatę ekspresową, wybierzmy tę z najwyższej jakościowo półki. Dzięki temu będziemy mieć pewność, że produkt nie jest uzyskany z odpadów herbacianych i zachowa swoje dobroczynne działanie.

Warto również pamiętać, że to niesłodzony napar ma najwięcej korzystnych właściwości.

Niektórzy z nas żartują, że jeśli chodzi o zdolności kulinarne, to potrafią ugotować tylko wodę na herbatę. Jak się okazuje - to i tak dużo! Właściwie przygotowana do zaparzenia herbaty woda, jest wodą miękką, gotowaną tylko jeden raz, ponieważ tylko wtedy zawiera odpowiednią ilość tlenu. Herbaty, które zaleca się zaparzać we wrzątku, powinno parzyć się tzw. „białym wrzątkiem", czyli wodą w drugim stadium wrzenia, która ma tyle pęcherzyków powietrza, że wydaje się biała. Ważne, by wody nie przegotować (trzecie stadium wrzenia), ponieważ w ten sposób pozbawimy napar aromatu. Czas parzenia zależy od kilku podstawowych czynników: miękkość wody (im twardsza, tym dłużej), jakość suszu (im lepsza, tym krócej), rozdrobnienia (im bardziej rozdrobniony, tym krócej) oraz zamierzonego efektu pobudzającego (im bardziej ma pobudzać, tym, wbrew powszechnemu przekonaniu, krócej parzymy susz). Również rodzaj herbaty jest nie bez znaczenia. Czarną oraz oolong parzymy przez trzy do pięciu minut, smakową czarną - około trzech, zieloną i białą dwie do trzech minut, a mieszanki ziołowe przez około pięć minut. Pamiętajmy, że herbata w torebkach będzie gotowa o jedną, dwie minuty szybciej, ze względu na większe rozdrobnienie liści. Znając tych kilka prostych zasad, mamy pewność, że nie popełnimy herbacianej gafy, a nasze napoje zyskają właściwe sobie walory.

Herbata czarna

Wśród wielu głosów dotyczących walorów innych gatunków herbat, ta najczęściej wybierana, bo stanowiąca aż 80% wyborów konsumentów na świecie ­- wciąż bywa niedoceniana. Pomimo iż w porównaniu z resztą mieszanek zawiera najmniej cennych antyoksydantów, posiada inne, wyjątkowe właściwości. Badania dowodzą, że w procesie fermentacji (który przy wytwarzaniu herbaty czarnej trwa najdłużej), powstają teaflawiny i tearubiginy, które mają równie dobroczynny wpływ na nasz organizm co antyoksydanty. Właściwości czarnej herbaty wielu z nas poznało już w dzieciństwie, kiedy to na przeziębienie babcie serwowały nam ją z miodem i cytryną, a na bóle brzucha mocną i niesłodzoną. Czarna herbata istotnie działa rozgrzewająco i bakteriobójczo, a regularnie pita poprawia koncentrację i sprawność myślenia, wpływa również korzystnie na układ krwionośny.

Herbata zielona

© lily - Fotolia.comZnana z ogromnej zawartości antyoksydantów oraz swoich właściwości antybakteryjnych jest ceniona przede wszystkim w Chinach i Japonii, a w ostatnich latach zdobywa również serca europejskich konsumentów. Znawcy podkreślają jej leczniczy wpływ na zaburzenia trawienne, bóle głowy, a także problemy ze wzrokiem czy zatrucia alkoholowe. Napar z zielonej herbaty bogaty jest w minerały i mikroelementy, takie jak: żelazo, cynk, potas, sód i wapń, nie brak mu również witamin: A, B, B2, B6, C, E, K, PP. Zawarty w niej fluor wzmacnia kości i zapobiega próchnicy zębów. Już dwie filiżanki dziennie mają znaczący wpływ w zapobieganiu chorobie Alzheimera, pomagają również obniżać poziom cholesterolu. Jako źródło L-teaniny zielona herbata jest dobrą, naturalną alternatywą dla środków uspokajających. Badania dowodzą również, że zawarte w zielonej herbacie katechiny zapobiegają i łagodzą stany zapalne jamy ustnej, co znalazło odzwierciedlenie w obniżonym aż o 22% występowaniu próchnicy zębów u dzieci, które przez 5 lat codziennie po obiedzie wypijały filiżankę tego naparu. Zielona herbata polecana jest również osobom dbającym o linię, gdyż zawarte w niej polifenole stymulują organizm, regulując procesy trawienne i przyspieszając przemianę tłuszczu w energię.

Herbata czerwona

© ambrozinio - Fotolia.comNa szczególną uwagę zasługuje Pu-Erh - odmiana, powstająca w wyniku powolnej fermentacji. Przez Amerykanów zwana jest niszczycielem tłuszczu - badania dowiodły bowiem, że wypijanie kilku filiżanek dziennie u 88% osób spowodowało spadek wagi między 3,2 a 10,8 kg przy zachowaniu dotychczasowej diety! Lekarze podkreślają jej korzystny wpływ na wątrobę, obniżanie poziomu cholesterolu, wzmacnianie odporności. Wspaniale oczyszcza organizm z toksyn. Zawiera wiele korzystnych dla zdrowia składników, takich jak: garbniki, alkaloidy, flawonoidy, minerały (wapń, magnez, cynk, mangan, miedź, selen) oraz witaminę C.

Herbata biała

© Artyom Yefimov - Fotolia.comJuż kilka lat temu została okrzyknięta eliksirem młodości. Wszystko to ze względu na zawartość polifenoli, które zwalczają w naszym organizmie sprzyjające starzeniu wolne rodniki. Okazuje się, że filiżanka białej herbaty zawiera ich 12 razy więcej niż szklanka soku pomarańczowego, który również uchodzi za bogate źródło polifenoli! Spośród wszystkich herbat ma również najsilniejsze działanie antyoksydacyjne i antymutagenne, polecana jest więc przede wszystkim osobom, w których rodzinach występowały nowotwory. Biała herbata stanowi również bogate źródło witaminy C oraz kofeiny, warto więc, by spożywały ją osoby, które intensywnie pracują umysłowo, zwłaszcza w czasie upałów. Napar z tej drogocennej odmiany jest wspaniałą alternatywą dla kawy - jest bowiem dużo zdrowszy, a pobudza podobnie mocno, redukując również napięcie i stresy.

Warto również zwrócić uwagę na herbaty ziołowe, które mogą być wspaniałą alternatywą dla tradycyjnych ziół aptecznych. Jeżeli wybierzemy mieszankę dobrej jakości, możemy liczyć na podobne efekty, zachowując przy tym doskonały smak. Wprowadzenie do codziennej diety odpowiedniego rodzaju herbaty może być pierwszym krokiem do zwalczenia naszych dolegliwości.

Zobacz także

 

 

 

Skomentuj artykuł:

Komentarze mogą dodawać wyłącznie osoby zalogowane.
Jesteś niezalogowany: zaloguj się / zarejestruj się




Komentarze

  • 09:07:45, 07-09-2011 ~gość: 178.36.40.xxx

    To prawda herbata rzeczywiście może bardzo wspomóc nasze zdrowie. Jedna krąży też dużo mitów na jej temat. Ja ostatnio tutaj trochę się dowiedziałam na ten temat http://klub.dilmah.pl/blog/2011/08/11/orzelek-czy-reszka/ Polecam bo to dość rzeczowe informacje jak dla mnie
  • 22:55:09, 09-09-2011 inco_gnito

    Warto pic herbate...własciwie dobrana i parzona moze wspomóc zdrowie. Jesli mowa o zdrowiu warto zajrzeć na stronę :

    http://sites.google.com/site/457news

    Wystarczy kliknąc lub wkleić lin w pasek adresów przeglądarki.
    Zainteresowanych zaciekawi :-)

Publikowane komentarze są prywatnymi opiniami użytkowników serwisu. Senior.pl nie ponosi odpowiedzialności za treść opinii. Komentarze niezgodne z prawem i Regulaminem serwisu będą usuwane.

Artykuły promowane

Najnowsze w dziale

Polecane na Facebooku

Najnowsze na forum

Warto zobaczyć

  • Internetowe Stowarzyszenie Seniorów
  • Hospicja.pl
  • Akademia Pełni Życia
  • Pola Nadziei
  • Oferty pracy