Ryzyko zachorowania na chorobę Alzheimera i podobne rodzaje demencji można zmniejszyć poprzez dzięki odpowiedniej diecie, szczególnie takiej bogatej w przeciwutleniacze.
Dieta wysokotłuszczowa może aktywować reakcję serca, która powoduje destrukcyjny wzrost tego organu i prowadzi do większego ryzyka zawału serca.
Lepsze zdrowie można sobie zapewnić częściej stosując zioła i przyprawy podczas gotowania. Nie tylko poprawiają smak potraw, ale też są bogatym źródłem przeciwutleniaczy i mogą dawać efekty przeciwnowotworowe.
Grzyby zawierają bardzo duże ilości dwóch przeciwutleniaczy, które mogą pomóc zachować zdrowie i spowolnić starzenie się.
Ekstrakty z liści miłorzębu (Ginko biloba) mogą chronić komórki przed uszkodzeniem wynikającym z promieniowania. Dzięki temu będzie można zmniejszyć skutki uboczne u pacjentów poddawanych radioterapii.
Jedzenie jabłek, które są owocami bogatymi w substancje przeciwutleniające wydłużyło średnią długość życia badanych zwierząt o 10 proc.
Jeśli chcesz zadbać o swoje płuca i sprawić, żeby łatwiej ci się oddychało, musisz regularnie ćwiczyć i unikać dymu papierosowego oraz zanieczyszczeń powietrza. Co więcej, odpowiednia dieta może poprawić funkcjonowanie tych narządów. Oto, co warto jeść.
Ostatnio dużo się pisze o wpływie mikroflory jelitowej na fizyczne i psychiczne zdrowie, okazuje się bowiem, że jej stan znacząco przekłada się zarówno na jeden, jak i drugi jego wymiar. Teraz zbadano, jak zmiany w mikrobiomie jelit wywołują uszkodzenia na poziomie komórkowym, co z kolei oznacza przyspieszone starzenie się.
Uczeni z Uniwersytetu Kentucky ustalili, że arbuz może mieć działanie zapobiegające rozwojowi miażdżycy.
Przeciwutleniacze są nam potrzebne, by organizm mógł normalnie funkcjonować, uchronić się przed rozmaitymi chorobami i wolniej się starzeć. Możemy zwiększyć ich ilość dzięki odpowiedniej diecie. Okazuje się jednak, że wysiłki te mogą mieć ograniczony efekt, jeśli wraz z przciwutleniaczami spożywa się mleko.
Są w naszym kraju powszechne i niedrogie. Chętnie robimy z nich konfitury i dodajemy do ciast, a nawet dań mięsnych - śliwki, bo o nich mowa - powinny na stałe zagościć w menu, bo mogą przydać wielu korzyści dla zdrowia i urody.
Sięgnij po sezam, a zmniejszysz stres oksydacyjny, który sprzyja szybszemu starzeniu się.
Granaty mają silne działanie chroniące zdrowie i wykazują właściwości anti-aging. Jedz regularnie te owoce, a będziesz mógł liczyć na długowieczność i młody wygląd przez długi czas.
Rosnącą popularnością cieszy się post przerywany, czyli dieta, która pomoże skutecznie schudnąć, także w sytuacji, gdy dana osoba zmaga się zespołem metabolicznym.
Dojrzałym ludziom (a nawet takim po trzydziestce) świąteczny czas kojarzy się często z (przywożonymi zwykle z Kuby) pomarańczami (nie, nie z colą...). W bożonarodzeniowy czas więc, choćby z sentymentu częsciej sięgamy po te owoce. I słusznie, choć powinniśmy pamiętać o nich przez cały rok, bo zapewniają wiele prozdrowotnych korzyści.