25-09-2012
zmień rozmiar tekstu
A+ A-
Stosowanie diety bogatej w przeciwutleniacze (pochodzące przede wszystkim z owoców i warzyw) może obniżyć ryzyko ataku serca aż o jedną czwartą.
Szwedzcy uczeni przeprowadzili badania, z których wynika, że starsze kobiety jedzące siedem porcji owoców i warzyw dziennie, były o 20 - 29 procent mniej narażone na atak serca w ciągu dekady niż panie jedzące jedli jedynie 2,4 porcji.
to naturalnie występujące substancje, które pomagają pozbyć się cząsteczek zwanych reaktywnymi formami tlenu, tj. . Wolne rodniki mogą uszkadzać komórki i przyczyniać się do rozwoju raka i .
Naukowcy ocenili poziom spożycia przeciwutleniaczy u 30.000 kobiet. Na początku badania uczestniczki miały 49 - 83 lata.
Panie, które dostarczały sobie największą ilość przeciwutleniaczy, były 20 procent mniej narażone na zawał serca niż kobiety z najniższym spożyciem tych związków (po uwzględnieniu wielu innych czynników, takich jak różnica w wieku i wadze oraz palenie papierosów i spożycie alkoholu).
Kobiety, w których diecie było dużo owoców i warzyw, jednocześnie jadły mniej tłuszczów nasyconych. Kiedy naukowcy wzięli pod uwagę poziom spożycie tłuszczów, okazało się, że panie na najzdrowszej diecie mogły liczyć na obniżenie ryzyka ataku serca o 29%.
Wyniki opublikowano w American Journal of Medicine.