Strona głównaZdrowieWarzywa i owoce chronią przed atakiem serca

Warzywa i owoce chronią przed atakiem serca

Stosowanie diety bogatej w przeciwutleniacze (pochodzące przede wszystkim z owoców i warzyw) może obniżyć ryzyko ataku serca aż o jedną czwartą.
© peterjunaidy - Fotolia.comSzwedzcy uczeni przeprowadzili badania, z których wynika, że starsze kobiety jedzące siedem porcji owoców i warzyw dziennie, były o 20 - 29 procent mniej narażone na atak serca w ciągu dekady niż panie jedzące jedli jedynie 2,4 porcji.

to naturalnie występujące substancje, które pomagają pozbyć się cząsteczek zwanych reaktywnymi formami tlenu, tj. . Wolne rodniki mogą uszkadzać komórki i przyczyniać się do rozwoju raka i .

Naukowcy ocenili poziom spożycia przeciwutleniaczy u 30.000 kobiet. Na początku badania uczestniczki miały 49 - 83 lata.

Panie, które dostarczały sobie największą ilość przeciwutleniaczy, były 20 procent mniej narażone na zawał serca niż kobiety z najniższym spożyciem tych związków (po uwzględnieniu wielu innych czynników, takich jak różnica w wieku i wadze oraz palenie papierosów i spożycie alkoholu).

Kobiety, w których diecie było dużo owoców i warzyw, jednocześnie jadły mniej tłuszczów nasyconych. Kiedy naukowcy wzięli pod uwagę poziom spożycie tłuszczów, okazało się, że panie na najzdrowszej diecie mogły liczyć na obniżenie ryzyka ataku serca o 29%.

Wyniki opublikowano w American Journal of Medicine.

Zobacz także

 

 

 

Skomentuj artykuł:

Komentarze mogą dodawać wyłącznie osoby zalogowane.
Jesteś niezalogowany: zaloguj się / zarejestruj się




Publikowane komentarze są prywatnymi opiniami użytkowników serwisu. Senior.pl nie ponosi odpowiedzialności za treść opinii. Komentarze niezgodne z prawem i Regulaminem serwisu będą usuwane.

Artykuły promowane

Najnowsze w dziale

Polecane na Facebooku

Najnowsze na forum

Warto zobaczyć

  • Umierać po ludzku
  • Aktywni 50+
  • Fundacja ITAKA - Centrum Poszukiwań Ludzi Zaginionych
  • EWST.pl
  • Oferty pracy