29-04-2024
zmień rozmiar tekstu
A+ A-
Niezależnie od tego, czy wolisz jajka sadzone, ugotowane na twardo czy jajecznicę, możesz się wahać się przed ich zjedzeniem w obawie, że mogą podnosić poziom cholesterolu i być szkodliwe dla zdrowia serca. Badania pokazują jednak, że w ciągu czterech miesięcy poziom cholesterolu był podobny wśród osób, które jadły jajka przez większość dni w tygodniu i tych, które ich nie jadły.
Porównano efekty jedzenia co najmniej dwunastu jaj tygodniowo z dietą niemal niezawierającą (mniej niż dwa jaja tygodniowo). W testach wzięło udział 140 pacjentów z chorobami układu krążenia lub z grupy wysokiego ryzyka tych dolegliwości.
- Wiemy, że na choroby układu krążenia w wpływają czynniki ryzyka, takie jak nadciśnienie, nadmierny poziom i zwiększone BMI oraz obecność cukrzycy. Wzorce i nawyki żywieniowe mogą mieć na nie znaczący wpływ, ale istnieje wiele sprzecznych informacji na temat tego, czy jajka są bezpieczne dla osób zmagających się z chorobami serca lub nimi zagrożonych - mówi dr Nina Nouhravesh z Duke Clinical Research Institute w Durham. - Okazuje się, że jedzenie jaj jest bezpieczne, jeśli chodzi o wpływ na lipidy, nawet wśród ludzi z grupy wysokiego ryzyka - dodaje.
Jajka są powszechnym i stosunkowo niedrogim źródłem białka. Eksperci chcieli sprawdzić, jakie efekty dla organizmu daje jedzenie jaj wzbogaconych (w bioaktywne substancje), ponieważ zawierają mniej tłuszczów nasyconych, a równocześnie dodatkowe witaminy i minerały, takie jak: , witamina D, , witamina B2, 5 i 12 oraz kwasy tłuszczowe omega-3.
Część uczestników jadła 12 wzbogaconych jaj tygodniowo (gotowanych w dowolny sposób) część zaś mniej niż dwa jaja na tydzień. Wszyscy byli w wieku co najmniej 50 lat (średni wiek wynosił 66 lat). Każdy uczestnik miał też za sobą zdarzenie sercowo-naczyniowe lub dwa czynniki ryzyka sercowo-naczyniowego, takie jak nadciśnienie, nadmiar cholesterolu, zwiększone BMI lub cukrzycę. Po czterech miesiącach testów zmierzono stężenie cholesterolu LDL i HDL oraz biomarkery lipidowe, kardiometaboliczne i zapalne oraz poziom witamin i minerałów.
Jak się okazało, jedzenie 12 wzbogaconych jaj tygodniowo nie miało niekorzystnego wpływu na poziom cholesterolu we krwi. Co więcej, zaobserwowano w tej grupie zmniejszenie stężenia cholesterolu całkowitego, ilości cząstek LDL, innego biomarkera lipidowego zwanego apoB, troponiny (marker uszkodzenia serca) i insulinooporności. Równocześnie odnotowano w niej wzrost poziomu witamin z grupy B.
- Nie zaobserwowaliśmy niekorzystnego wpływu na biomarkery zdrowia układu sercowo-naczyniowego i pojawiły się sygnały o potencjalnych korzyściach ze spożywania wzbogaconych jaj - mówi dr Nouhravesh. Odkryto wzrost poziomu cholesterolu HDL i zmniejszenie poziomu cholesterolu LDL u osób w wieku powyżej 65 lat i osób chorych na cukrzycę z grupy otrzymującej jaja wzbogacone w porównaniu z ludźmi jedzącymi mniej niż dwa jajka tygodniowo.
Na podstawie: