Niejeden z nas krzywi się z niesmakiem na dźwięk słowa „otręby". Tymczasem „nie taki diabeł straszny jak go malują". Otręby owsiane w połączeniu z chudym jogurtem naturalnym lub maślanką i owocami smakują naprawdę dobrze i, co więcej, mają zbawienny wpływ na nasz organizm i serce.
Najnowsze badania opublikowane w "Archives of Neurology sugeruje, że wyższa zawartość witaminy E w diecie może pomóc w zapobieganiu demencji. Badania wykazały, że osoby, którzy spożywały znaczną ilość pokarmów z witaminą E, były o 25 procent mniej narażone na rozwój demencji.
Witamina E jest istotnym elementem naszej diety, ponieważ ma wpływ na wiele funkcji organizmu. Zwalcza wolne rodniki tlenowych, które mogą szkodzić integralności błon komórkowych i tym samym jest znana jako silny przeciwutleniacz. Odpowiednia ilość witaminy E to dobre samopoczucie, ochrona przed demencją i młody wygląd.
Co wspólnego mają szpinak, nasiona słonecznika i koktajl z mango lub jagód? Wszystko to może pomóc uchronić się przed demencją, bądź chorobą Alzheimera, ponieważ stanowi doskonałe źródłem różnego rodzaju form witaminy E.
Starsze osoby z nadciśnieniem, które wypijają jedną lub dwie filiżanki kawy dziennie, mają bardziej elastyczne naczynia krwionośne, niż ludzie, którzy nie raczą się tym trunkiem w ogóle lub pijają go w większych ilościach, wynika z greckich badań.
Osoby starsze, które dostarczają organizmowi odpowiednią ilość witaminy E, mają mniejsze ryzyko rozwoju otępienia niż ludzie, których dieta jest uboga we wspomnianą substancję.
Na pewno słyszałeś/aś, że przeciwutleniacze są dobre dla serca, ale nowe badania z Wolfson Medical Centre w Izraelu wskazują, że antyoksydanty mieć korzystny wpływ na wiele aspektów zdrowia układu krwionośnego, pisze Siski Green z sagazone.
Witamina E jest zażywana przy różnorodnych chorobach oczu - jaskrze, zaćmie, zespole suchego oka. Teraz naukowcy znaleźli lepszy sposób jej przyjmowanie, pisze Siski Green z sagazone.
Stworzenie odpowiedniego menu jest dobrym pomysłem, niezależnie od tego, czy masz jakiekolwiek problemy z sercem, czy cieszysz się dobrym zdrowiem. Zdrowy styl życia zaczyna się od sposobu odżywiania się, dlaczego więc nie zacząć już dziś i opracować dietę, która wspiera układ sercowo-naczyniowy?
Długotrwała praca przed ekranem komputera, suche powietrze, wiatr, zanieczyszczenia - wszystko to może skutkować pogorszeniem wzroku. Jeżeli czujesz, że jakość Twojego widzenia obniżyła się, oczy są zaczerwienione i suche - poświęć chwilę swojego czasu i dowiedz się, jak poprawić kondycję wzroku.
Dieta bogata w witaminy C i E może pomóc utrzymać siłę mięśni oraz zapobiec upadkom.
Minister zdrowia Ewa Kopacz uspakaja twierdząc, że nie ma dla Polaków niebezpieczeństwa w związku z epidemią grypy na Ukrainie. Mimo to, wszystkie stacje radiowe i telewizyjne zaczęły kampanię informacyjną na temat grypy, także tej wywoływanej A/H1N1, sytuacji na Ukrainie i ilości zachorowań w Polsce. Co możemy zrobić na własną rękę, by nie dać się przeziębieniom i grypie? Na pewno wzmocnić układ odpornościowy.
Jednymi z najczęstszych objawów menopauzalnych są uderzenia gorąca i zlewne poty. Pojawiają się z różną częstotliwością i intensywnością. Bywają bardzo uciążliwe, wraz z nimi mogą występować: kołatanie serca, nadmierne pocenie się i mdłości. Ataki trwają średnio pięć do dziesięciu minut i są głównym powodem szukania przez kobiety pomocy medycznej.
Upały powodują, że w naszym organizmie bardzo szybko występuje niedobór elektrolitów, a to powoduje osłabienie i problemy z sercem. Pocąc się organizm traci cenne witaminy. By temu zapobiec, powinniśmy pić dużo soków i uzupełniać braki magnezu i potasu.
Ziarno nie jest pożywieniem jedynie dla ptaków. Jeśli dotychczas nasiona nie znalazły się w twojej diecie, dopisz je do listy zakupów, radzą eksperci sagazone. Nasiona dyni, sezamu, słonecznika to prawdziwy koktajl odżywczy. Zawierają dużą ilość podstawowych kwasów tłuszczowych odpowiedzialnych za przebieg funkcji życiowych i aminokwasów potrzebnych do formowania białka, witaminy A, B, C oraz minerały: wapń, magnez, potas, cynk, żelazo, selen i mangan.