05-11-2010
zmień rozmiar tekstu
A+ A-
Najnowsze badania opublikowane w "Archives of Neurology sugeruje, że wyższa zawartość witaminy E w diecie może pomóc w zapobieganiu demencji. Badania wykazały, że osoby, którzy spożywały znaczną ilość pokarmów z witaminą E, były o 25 procent mniej narażone na rozwój demencji.
W badaniu przeprowadzonym przez uczonych z Erasmus Medical Center w Rotterdamie, wzięło udział 5395 osób w wieku 55 lat i starszych, u których na początku testów nie zanotowano objawów demencji. W czasie dziesięcioletniego badania zdiagnozowano 465 przypadków demencji, w tym 365 przypadków choroby Alzheimera.
Po uwzględnieniu czynników mających wpływ na rozwój demencji w tym: wieku, wykształcenia, występowania wariantu epsilon 4 genu APOE, spożycia alkoholu, palenia papierosów, wskaźnika masy ciała i stosowania diety, okazało się, że większe spożycie witaminy E na początku badania wiązało się z niższym ryzykiem demencji.
Ci, w których diecie ilość witaminy E była największa, mieli o 25% niższe prawdopodobieństwo wystąpienia demencji, w porównaniu do osób jadających najmniej pokarmów z witaminą E.
Eksperci szacują, że na demencję cierpi ponad pięć procent ludzi w wieku powyżej 65 lat. Im starszy wiek tym wyższe prawdopodobieństwo zapadalności, demencja dotyczy ponad 40% osób po osiemdziesiątym roku życia.
Obecnie z otępieniem i chorobami mu towarzyszącymi zmaga się około 36 milionów ludzi na świecie. W związku ze starzeniem się społeczeństw jednak do 2040 roku liczba cierpiących na demencję wzrośnie do 80 milionów.
Nie znaleziono stuprocentowo skutecznego środka zapobiegającego otępieniu, lekarze uważają bowiem, że w pewnym stopniu za występowanie schorzenia odpowiadają czynniki genetyczne no i wiek jest tu elementem nie do zwalczenia. Jednakże poleca się zdrowy styl życia, odpowiednie odżywianie, aktywność fizyczną i unikanie sytuacji stresujących jako zachowania opóźniające, bądź powstrzymujące rozwój choroby. Nie bez znaczenia jest też umiarkowane picie alkoholu, podtrzymywanie relacji społecznych i stosowanie określonych leków (np. hormonalnej terapii zastępczej).
Choroba Alzheimera jest postępującym schorzeniem neurodegeneracyjnym ośrodkowego układu nerwowego, prowadzącym do stanów otępiennych, utraty pamięci, zdolności kognitywnych czy pogorszenia się oceny sytuacji. czytaj dalej »