Długotrwała praca przed ekranem komputera, suche powietrze, wiatr, zanieczyszczenia - wszystko to może skutkować pogorszeniem wzroku. Jeżeli czujesz, że jakość Twojego widzenia obniżyła się, oczy są zaczerwienione i suche - poświęć chwilę swojego czasu i dowiedz się, jak poprawić kondycję wzroku.
Coraz więcej osób skarży się na pogorszenie wzroku. Problemy z oczami deklarują nie tylko osoby starsze, ale również młode. Tę plagę pogorszenia wzroku, możemy wiązać z jednej strony z otoczeniem, w którym przebywamy. Z drugiej zaś - z tak powszechnym spędzaniem wielu godzin przed monitorem komputera.
Co niekorzystnie wpływa na nasz wzrok? -
Zanieczyszczenia powietrza - takie jak kurz, dym papierosowy czy pyły przemysłowe - bardzo silnie podrażniają oczy. Oko ma zdolność oczyszczania swojej powierzchni, dzięki tzw. filmowi łzowemu produkowanemu przez nasz narząd wzroku i rozprowadzanego w czasie mrugnięć powiek. Jednak ten mechanizm może zawieść, jeżeli dłuższy czas przebywamy w atmosferze zanieczyszczeń lub w pomieszczeniach o niedostatecznej wilgotności powietrza. Ochronna bariera filmu łzowego ulega osłabieniu, i powstaje dogodne środowisko do rozwoju mikroorganizmów, co niestety skutkuje rozwojem stanów zapalnych oczu.
-
Klimatyzowane pomieszczenia - klimatyzacja osusza powietrze, co niestety sprzyja wysychaniu oczu, ich podrażnieniu, zmęczeniu i rozwojowi stanów zapalnych. W zimie, kiedy niekoniecznie korzystamy z klimatyzacji, powietrze w domach czy mieszkaniach jest również niedostatecznie nawilżone, ze względu na ogrzewanie pomieszczeń.
-
Komputer - spędzanie wielu godzin przed komputerem, czy to w pracy czy w domu, odbija się, prędzej czy później, na jakości widzenia. Długotrwałe wpatrywanie się w ekran monitora skutkuje zmęczeniem i niedostatecznym nawilżeniem oczu, ich zaczerwienieniem, osłabieniu jakości widzenia, a u niektórych rozwojowi zespołu suchego oka. Po pewnym czasie oczy mają zmniejszona zdolność do akomodacji, czyli dostosowywania ostrości widzenia przy spoglądaniu na oddalone od siebie przedmioty. Pacjenci maja problem z szybkim skupianiem wzroku. Rozwija się astenopia, czyli zmęczenie oczu.
Warto pomyśleć o zadbaniu o swój wzrok, jeżeli wystąpią takie objawy:
- zmęczenie oczu,
- zaczerwienienie oczu,
- pieczenie oczu,
- łzawienie,
- problemy z akomodacją wzroku
Jest kilka sposobów poprawy jakości widzenia. Jednym z nich jest zmiana niekorzystnie wpływającego na wzrok otoczenia lub pracy. Co niewątpliwie należy do tych trudniejszych rozwiązań. Innym, jest regularne dbanie o tzw. higienę wzroku - wykonywanie odpowiednich ćwiczeń, robienie przerw w czasie pracy przed komputerem, zapewnianie sobie odpowiedniego oświetlenia. Dobrze jest też przyjmować odpowiednie witaminy i związki, które regularnie stosowane znacznie poprawiają komfort i jakość widzenia.
Preparaty, których przeznaczeniem jest poprawa wzroku, w swoim składzie najczęściej zawierają:
-
witaminę E - rolą tej witaminy, jako silnego przeciwutleniacza jest ochrona drobnych naczyń krwionośnych oczu przed uszkadzającym działaniem wolnych rodników. Ponadto, witamina ta jest niezbędna do prawidłowego rozwoju siatkówki oka. Źródłem tej witaminy są tłuszcze - m. in. oleje roślinne np. słonecznikowy.
-
witaminę A - dobrym źródłem witaminy A jest wątroba i nabiał. Pochodne witaminy A wchodzą w skład tzw. purpury wzrokowej, która umożliwia widzenie o zmierzchu i przy słabym oświetleniu. Niedostateczna podaż tej witaminy, może skutkować tzw. „kurzą ślepotą".
-
beta-karoten czyli prowitamina A. Na co dzień beta-karoten dostarczamy sobie wraz z pożywieniem. Występuje w pomarańczowych warzywach i owocach, np. w marchewce. Jako silny antyoksydant, chroni również oko przed działaniem wolnych rodników. W organizmie jest przekształcany do witaminy A. Beta-karoten jest nazywany bezpieczną postacią witaminy A, ponieważ w przeciwieństwie do niej nie można jej przedawkować.
-
Luteinę - to składnik pochodzenia roślinnego, który gromadząc się w części środkowej oka (tzw. plamce żółtej) tworzy naturalny żółty filtr świetlny, jak również chroni przed szkodliwym działaniem wolnych rodników. W pożywieniu luteina występuje m. in. w sałacie, brokułach, kapuście, czy szpinaku.
-
Antocyjany - występują w owocach o ciemnym zabarwieniu - takich jak borówka czy winogrona. Ich główna, korzystna rola w organizmie to wzmacnianie naczyń krwionośnych, m. in. tych drobnych w gałce ocznej. Dzięki temu oko jest lepiej ukrwione, przez co lepiej odżywione. Antocyjany, tak jak i witamina A poprawiają jakość widzenia po zmroku.
-
Astaksantyna - jest bardzo silnym antyoksydantem. Jej zdolność antyoksydacyjna, czyli zdolność do unieszkodliwiania wolnych rodników - bardzo reaktywnych cząstek uszkadzających struktury komórkowe i mogących przyczynić się do rozwoju groźnych chorób, w tym nowotworów, jest ogromna! Zdolności antyoksydacyjne astaksantyny są 10 razy większe od luteiny, 40 razy od beta-karotenu, 550 razy od witaminy E i aż 800 razy od koenzymu Q10.
Plamka żółta to punkt na siatkówce oka, na którym znajduje się największe zagęszczenie światłoczułych receptorów siatkówki umożliwiających postrzeganie kolorów. AMD to najczęstsza przyczyna zupełnej utraty wzroku u osób starszych. czytaj dalej »
Zaćma, znana też jako katarakta polega na prowadzącym do zaburzeń w ostrości widzenia zmętnieniu soczewki oka. Należy do chorób związanych z wiekiem, choć na jej występowanie mają wpływ także inne czynniki (urazy, stosowane leki czy inne schorzenia). czytaj dalej »