Strona głównaZdrowieDodaj do diety nasiona dyni, sezamu i słonecznika

Dodaj do diety nasiona dyni, sezamu i słonecznika

Ziarno nie jest pożywieniem jedynie dla ptaków. Jeśli dotychczas nasiona nie znalazły się w twojej diecie, dopisz je do listy zakupów, radzą eksperci sagazone. Nasiona dyni, sezamu, słonecznika to prawdziwy koktajl odżywczy. Zawierają dużą ilość podstawowych kwasów tłuszczowych odpowiedzialnych za przebieg funkcji życiowych i aminokwasów potrzebnych do formowania białka, witaminy A, B, C oraz minerały: wapń, magnez, potas, cynk, żelazo, selen i mangan.
Dodaj do diety nasiona dyni, sezamu i słonecznika [© Elenathewise - Fotolia.com] „Nasiona zapewniają pojawienie się i przetrwanie następnej generacji roślin, nic dziwnego więc, że stanowią doskonałe pożywienie", mówi dietetyk Maria Griffiths. „Zawierają składniki odżywcze, które umożliwiają kiełkowanie, zaowocowanie i wydanie nowych ziaren", dodaje.

Nasiona są tak pożywne, że nie trzeba jeść ich zbyt wiele. Pani Griffiths uważa, że łyżka stołowa lub dwie dziennie w zupełności wystarcza. Radzi, by trzymać w kuchni słoik nasion dyni, lnu, sezamu czy słonecznika podjadając jeden rodzaj, bądź sporządzoną z nich mieszankę. A zajadać je można na różne sposoby: dodając do gotowanych potraw, dekorując nimi posiłki, dorzucając do sałatek i zup.

Nasiona dyni

W Chinach dynia została nazwana cesarzem Słońca (Emperor of the Sun) i stała się symbolem odżywczości. W dyni znajdują się kwasy nienasycone (z czego 50-60% to wielokrotnie nienasycone) i dużo aminokwasów: alanina, glicyna i kwas glutaminowy. Jest źródłem cynku, żelaza, fosforu, a przy tym zawiera niewielkie ilości węglowodanów.

Od wielu lat nasiona dyni używane były w leczeniu zaburzeń funkcjonowania prostaty. Roślina zawiera bowiem kurkubitacynę, substancję pomagającą zapobiec przemianie testosteronu w dihydrotestosteron, którego wysoki poziom sprzyja rozrostowi prostaty. Uważa się również, że pestki dyni są pomocne w łagodzeniu infekcji układu moczowego u kobiet.

Pestki dyni polecane są również w leczeniu i profilaktyce stanów zapalnych skóry i błon śluzowych, łuszczeniu naskórka, a także w profilaktyce przeciwmiażdżycowej.

Nasiona sezamu

Według hinduskiej mitologii bóg Jama pobłogosławił nasiona sezamu i dlatego roślina ta jest uważana w Azji za symbol nieśmiertelności.

Nasiona są bogate w białko, żelazo, cynk, magnez, wapń, kwas fitynowy, zawierają niewielką ilość węglowodanów. Są także źródłem sezaminy i sesamoliny, substancji, które pomagają obniżyć poziom cholesterolu. Znajduje się w nich tez witamina E oraz kwasy omega-6 i kwasy jednonienasycone - dzięki temu zapobiegają blokowaniu się tętnic i zwiększają elastyczność skóry. Ziarno sezamu pozytywnie wpływa na trawienie oraz przemianę materii, wspomaga działanie układu nerwowego, usprawnia krążenie krwi.

Sezam możesz jeść jako przekąskę, warto też spróbować zrobionej zeń kremowej pasty o nazwie tahini. Niektórzy stosują go jako dodatek do kanapek, inni chwalą zawierający ziarna humus (potrawa popularna kuchni arabskiej i żydowskiej, przygotowywana często z czosnku, ziaren sezamu, oliwy, fasoli). Aby przyswoić jak najwięcej właściwości odżywczych, sezam należy dobrze przeżuwać.

Nasiona słonecznika

Słonecznik był mistycznym symbolem kilku dawnych cywilizacji, m. in. Inków. Indianie Ameryki Północnej zaś używali liści słonecznika jako pokarmu dla zwierząt, z płatków przygotowywali wywar, którym barwili ubrania i skórę, a nasiona spożywali jako dodatek do posiłków lub rozgniatali na olej.

Słonecznik jest bogaty w witaminy z grupy B, które są niezbędne dla prawidłowego funkcjonowania układu nerwowego. To także źródło fosforu, magnezu, żelaza, wapnia, potasu, białka i witaminy E. Ponadto zawiera pierwiastki śladowe: cynk, mangan, miedź, chrom oraz jednonienasycone i wielonienasycone kwasy tłuszczowe (które pomagają chronić tętnice).

Nasiona słonecznika poprawiają pracę systemu immunologicznego, wspomagają profilaktykę chorób serca i niwelują poziom stresu. Są popularną i smakowitą przekąską.

Joanna Papiernik / Senior.pl

Zgłoś błąd lub uwagę do artykułu

Przeczytaj także


Miażdżyca - cholesterol - diagnoza, objawy, leczenie, profilaktyka

Miażdżyca naczyń to przewlekła choroba prowadząca do stwardnienia tętnic. Na pojawienie się miażdżycy wpływają różne czynniki, powodowana jest nieodpowiednim sposobem odżywiania się, paleniem papierosów, otyłością, brakiem aktywności fizycznej, stresem. czytaj dalej »


Nowotwór prostaty - diagnoza, objawy, leczenie, profilaktyka

Rak prostaty to jeden z najczęściej diagnozowanych nowotworów złośliwych u mężczyzn. Ze statystyk wynika, że w Polsce choroba odpowiada za 5 proc. śmierci spowodowanych nowotworem. Głównym czynnikiem zwiększającym ryzyko zachorowania na nowotwór prostaty jest wiek. czytaj dalej »


Prostata - przerost prostaty - diagnoza, objawy, leczenie, profilaktyka

Przerost prostaty to choroba często występująca u mężczyzn w wieku dojrzałym. Problemy z prostatą dotyczą około połowy mężczyzn powyżej 50-go roku życia i ponad 70 procent panów, którzy ukończyli 60 lat. czytaj dalej »


Zobacz także

 

 

 

Skomentuj artykuł:

Komentarze mogą dodawać wyłącznie osoby zalogowane.
Jesteś niezalogowany: zaloguj się / zarejestruj się




Komentarze

  • 17:40:44, 02-05-2011 ~gość: 87.207.31.xxx

    Artykuł super, ja od dawna zjadam różne pestki, ale wszystkie mielę, mieszam ze sobą i co dziennie zjadam 2 łyżki - pyszne i zdrowe.
    A miele co mi do głowy przyjdzie, czyli zawsze pestki dyni, słonecznika i co tam w sklepie dostanę, czyli orzechy laskowe, ziarno sezamu, migdały, czasem dodaję trochę orzechów ziemnych, ale ciężko je zmielić bo są bardzo tłuste i zatyka sie młynek.
    ... zobacz więcej
  • 09:13:45, 14-10-2011 ~gość: 83.9.149.xxx

    Dobry pomysł z mieleniem mieszanki ziaren. Ja też jem prawie codziennie nasiona przez dosypywanie do sałatek, ale mielę tylko siemię lniane. Teraz będę mielić wszystko i pomieszam, wygodniej będzie używać. Wsypie się jedną lub dwie łyżki zmielonej mieszanki do sałatki lub kanapkę posypać. Świetny pomysł.
  • 01:36:51, 23-10-2011 ~gość: 213.191.243.xxx

    Od mielonego siemienia lnianego od razu mi waga idzie w górę (powoduje zaparcie) i nie pomaga picie wody nawet 2 litrów dziennie.
  • 22:15:50, 13-11-2011 ~gość: 77.91.63.xxx

    Artykul bardzo ciekawy...oczywiscie nasiona bardzo wskazane w diecie...wspomnialas o nasionach lnu...ja zajadam je bardzo czesto ale nie mielone tylko prazone na patelni .....posypuje nimi chlebek z maslem....bardzo pyszne ...polecam....
  • 11:35:46, 28-12-2011 zosinek

    A wszystkie nie tylko zdrowe ale i pyszne.
  • 23:25:51, 27-01-2012 ~gość: 77.65.96.xxx

    Cytat:
    83.9.149.xxx
    Dobry pomysł z mieleniem mieszanki ziaren. Ja też jem prawie codziennie nasiona przez dosypywanie do sałatek, ale mielę tylko siemię lniane...
    Tego właśnie nie należy robić. Proponuję poczytać na ten temat. Tylko prażone siemię można spożywać zmielone - przy surowym może to być bardzo szkodliwe!!!

Publikowane komentarze są prywatnymi opiniami użytkowników serwisu. Senior.pl nie ponosi odpowiedzialności za treść opinii. Komentarze niezgodne z prawem i Regulaminem serwisu będą usuwane.

Artykuły promowane

Najnowsze w dziale

Polecane na Facebooku

Najnowsze na forum

Warto zobaczyć

  • Umierać po ludzku
  • Hospicja.pl
  • Akademia Pełni Życia
  • Pola Nadziei
  • Oferty pracy