Ziarno nie jest pożywieniem jedynie dla ptaków. Jeśli dotychczas nasiona nie znalazły się w twojej diecie, dopisz je do listy zakupów, radzą eksperci sagazone. Nasiona dyni, sezamu, słonecznika to prawdziwy koktajl odżywczy. Zawierają dużą ilość podstawowych kwasów tłuszczowych odpowiedzialnych za przebieg funkcji życiowych i aminokwasów potrzebnych do formowania białka, witaminy A, B, C oraz minerały: wapń, magnez, potas, cynk, żelazo, selen i mangan.
„Nasiona zapewniają pojawienie się i przetrwanie następnej generacji roślin, nic dziwnego więc, że stanowią doskonałe pożywienie", mówi dietetyk Maria Griffiths. „Zawierają składniki odżywcze, które umożliwiają kiełkowanie, zaowocowanie i wydanie nowych ziaren", dodaje.
Nasiona są tak pożywne, że nie trzeba jeść ich zbyt wiele. Pani Griffiths uważa, że łyżka stołowa lub dwie dziennie w zupełności wystarcza. Radzi, by trzymać w kuchni słoik nasion dyni, lnu, sezamu czy słonecznika podjadając jeden rodzaj, bądź sporządzoną z nich mieszankę. A zajadać je można na różne sposoby: dodając do gotowanych potraw, dekorując nimi posiłki, dorzucając do sałatek i zup.
Nasiona dyni
W Chinach dynia została nazwana cesarzem Słońca (Emperor of the Sun) i stała się symbolem odżywczości. W dyni znajdują się kwasy nienasycone (z czego 50-60% to wielokrotnie nienasycone) i dużo aminokwasów: alanina, glicyna i kwas glutaminowy. Jest źródłem cynku, żelaza, fosforu, a przy tym zawiera niewielkie ilości węglowodanów.
Od wielu lat nasiona dyni używane były w leczeniu zaburzeń funkcjonowania prostaty. Roślina zawiera bowiem kurkubitacynę, substancję pomagającą zapobiec przemianie testosteronu w dihydrotestosteron, którego wysoki poziom sprzyja rozrostowi prostaty. Uważa się również, że pestki dyni są pomocne w łagodzeniu infekcji układu moczowego u kobiet.
Pestki dyni polecane są również w leczeniu i profilaktyce stanów zapalnych skóry i błon śluzowych, łuszczeniu naskórka, a także w profilaktyce przeciwmiażdżycowej.
Nasiona sezamuWedług hinduskiej mitologii bóg Jama pobłogosławił nasiona sezamu i dlatego roślina ta jest uważana w Azji za symbol nieśmiertelności.
Nasiona są bogate w białko, żelazo, cynk, magnez, wapń, kwas fitynowy, zawierają niewielką ilość węglowodanów. Są także źródłem sezaminy i sesamoliny, substancji, które pomagają obniżyć poziom cholesterolu. Znajduje się w nich tez witamina E oraz kwasy omega-6 i kwasy jednonienasycone - dzięki temu zapobiegają blokowaniu się tętnic i zwiększają elastyczność skóry. Ziarno sezamu pozytywnie wpływa na trawienie oraz przemianę materii, wspomaga działanie układu nerwowego, usprawnia krążenie krwi.
Sezam możesz jeść jako przekąskę, warto też spróbować zrobionej zeń kremowej pasty o nazwie tahini. Niektórzy stosują go jako dodatek do kanapek, inni chwalą zawierający ziarna humus (potrawa popularna kuchni arabskiej i żydowskiej, przygotowywana często z czosnku, ziaren sezamu, oliwy, fasoli). Aby przyswoić jak najwięcej właściwości odżywczych, sezam należy dobrze przeżuwać.
Nasiona słonecznika
Słonecznik był mistycznym symbolem kilku dawnych cywilizacji, m. in. Inków. Indianie Ameryki Północnej zaś używali liści słonecznika jako pokarmu dla zwierząt, z płatków przygotowywali wywar, którym barwili ubrania i skórę, a nasiona spożywali jako dodatek do posiłków lub rozgniatali na olej.
Słonecznik jest bogaty w witaminy z grupy B, które są niezbędne dla prawidłowego funkcjonowania układu nerwowego. To także źródło fosforu, magnezu, żelaza, wapnia, potasu, białka i witaminy E. Ponadto zawiera pierwiastki śladowe: cynk, mangan, miedź, chrom oraz jednonienasycone i wielonienasycone kwasy tłuszczowe (które pomagają chronić tętnice).
Nasiona słonecznika poprawiają pracę systemu immunologicznego, wspomagają profilaktykę chorób serca i niwelują poziom stresu. Są popularną i smakowitą przekąską.
Miażdżyca naczyń to przewlekła choroba prowadząca do stwardnienia tętnic. Na pojawienie się miażdżycy wpływają różne czynniki, powodowana jest nieodpowiednim sposobem odżywiania się, paleniem papierosów, otyłością, brakiem aktywności fizycznej, stresem. czytaj dalej »
Rak prostaty to jeden z najczęściej diagnozowanych nowotworów złośliwych u mężczyzn. Ze statystyk wynika, że w Polsce choroba odpowiada za 5 proc. śmierci spowodowanych nowotworem. Głównym czynnikiem zwiększającym ryzyko zachorowania na nowotwór prostaty jest wiek. czytaj dalej »
Przerost prostaty to choroba często występująca u mężczyzn w wieku dojrzałym. Problemy z prostatą dotyczą około połowy mężczyzn powyżej 50-go roku życia i ponad 70 procent panów, którzy ukończyli 60 lat. czytaj dalej »