05-12-2009
zmień rozmiar tekstu
A+ A-
Dieta bogata w witaminy C i E może pomóc utrzymać siłę mięśni oraz zapobiec upadkom.
Zachowanie siły mięśni jest istotne nie tylko z tego powodu, że dzięki temu łatwiej nam otworzyć słoik z ogórkami. Niestety, już po czterdziestce siła naszych mięśni zmniejsza się, proces ten zaś znacznie nasila się u osób po sześćdziesiątym roku życia. Słabość mięśni zwiększa ryzyko upadku, który stanowi jedną z przyczyn śmierci lub długoterminowych problemów ze zdrowiem osób starszych.
Nie wszystko jednak stracone. Jesteśmy w stanie zmniejszać negatywny wpływ czasu na nasze zdrowie. Choć nie będziemy mieć siły osiemnastolatka, możemy zadbać o sprawność także w jesieni życia, uważa doktor Anne Newman z Uniwersytetu w Pittsburghu.
W badaniu przeprowadzonym przez doktor Newman i jej współpracowników wzięło udział ponad 2000 kobiet i mężczyzn po siedemdziesiątce. Naukowcy przeanalizowali sposób żywienia partycypantów, przy czym przyjęli tu perspektywę długoterminową - badali siłę mięśni uczestników i zachodzące tu zmiany na przestrzeni dwóch lat oraz oceniali dietę osób biorących udział w badaniach.
Naukowcy odkryli ważny związek pomiędzy stosowaniem bogatej w witaminy C i E diety a siła mięśni. Jakkolwiek nie są pewni, dlaczego właśnie te witaminy odgrywają tak ważną rolę, okazuje się, że wpływ wspomnianych związków na utrzymanie mięśni w dobrej formie jest znaczący.
Średnia zawartość witaminy C i E w dietach uczestników wynosiła odpowiednio 144 i 11 miligramów. „Jeśli chodzi o witaminę E, jej przeciętna dawka okazała się niższa, niż rekomendują eksperci. Warto więc zwrócić uwagę na codzienne posiłki pod katem zawartości wspomnianego mikroelementu", wskazuje doktor Newman. Z drugiej strony, należy wykazywać ostrożność stosując różnego rodzaju suplementy, bowiem badania kliniczne wykazały, że zbyt duże dawki antyoksydantów mogą być szkodliwe, zwraca uwagę doktor Newman.
Jak zadbać o to, by w diecie nie zabrakło witamin C i E? To naprawdę nietrudne zadanie. Witaminę C znajdziemy m. in. w: jabłkach, czarnej porzeczce, czarnych jagodach, brokułach, owocach cytrusowych, kiwi, papryce, szpinaku, truskawkach, słodkich ziemniakach, pomidorach. Dużą zawartością witaminy E cechują się zaś: jabłka, awokado, banany, fasola, brukselka, orzechy laskowe, sałata, cebula, szpinak, słodkie ziemniaki, oleje roślinne.