25-07-2010
zmień rozmiar tekstu
A+ A-
Osoby starsze, które dostarczają organizmowi odpowiednią ilość witaminy E, mają mniejsze ryzyko rozwoju otępienia niż ludzie, których dieta jest uboga we wspomnianą substancję.
Witamina E znajduje się m. in. w kiełkach pszenicy, orzechach, migdały, olejach roślinnych, (oleje słonecznikowe i szafranowe) oraz niektórych zielonych warzywach, takich jak szpinak i brokuły. Witamina E to przeciwutleniacz - neutralizuje niestabilne formy tlenu, zwane wolnymi rodnikami, które mogą uszkadzać komórki w całym organizmie. Wolne rodniki są naturalnie wytwarzane w organizmie jako produkty uboczne przemiany materii. Ponieważ mózg jest obszarem bardzo aktywnym metabolicznie uważa się go za szczególnie narażony uszkodzenia oksydacyjne.
Wcześniejsze badania wykazały, że zwiększone spożycie witaminy C i E jest związane z mniejszym ryzykiem wystąpienia demencji i choroby Alzheimera. Ale dotychczasowe testy przynosiły sprzeczne informacje co do tego, czy witamina E i inne przeciwutleniacze mogą mieć wpływ na obniżenie ryzyka demencji u osób starszych. Aby to wyjaśnić, badacze monitorowali stan zdrowia 5395 osób w wieku 55 lat i starszych, które były wolne od demencji. Chciał sprawdzić, jak antyoksydanty - witaminy E i C, beta-karoten i flawonoidy mogą pomóc w powstrzymaniu rozwoju otępienia. Dane dotyczące sposobu odżywiania się zebrano od wszystkich uczestników.
Okazało się, że jedna trzecia uczestników, u których stwierdzono dietę najbogatszą w witaminę E, była o 25 procent mniej narażona na rozwój demencji, w tym chorobę Alzheimera w ciągu najbliższej dekady w porównaniu do uczestników mających najniższy poziom witaminy E.
Choroba Alzheimera jest postępującym schorzeniem neurodegeneracyjnym ośrodkowego układu nerwowego, prowadzącym do stanów otępiennych, utraty pamięci, zdolności kognitywnych czy pogorszenia się oceny sytuacji. czytaj dalej »