Rozwój wielu chorób jest związany z przewlekłym stanem zapalnym, więc jego minimalizowanie to dobry sposób na zadbanie o swoje zdrowie. Odpowiednia dieta daje większe szanse na uniknięcie rozmaitych dolegliwości.
Dzięki odpowiedniej diecie i/lub suplementom można znacznie zmniejszyć ryzyko chorób oczu, przekonują uczeni z University of Alabama w Birmingham (UAB).
Wszyscy wiemy, że zdrowa dieta jest ważna z wielu powodów. Co więcej, istnieje kilka kluczowych produktów, które, jeśli są jedzone regularnie, mają właściwości przeciwstarzeniowe.
Międzynarodowy Instytut Przeciwstarzeniowy (International Institute for Anti-Ageing, IIAA) popularyzuje zdrowy sposób odżywiania się i ostrzega, że współczesne menu często prowadzi do niedoborów witaminowo-mineralnych, które zagrażają zdrowiu fizycznemu i psychicznemu, a także przyspieszają starzenie się.
Pomidory mogą znacznie zmniejszyć ryzyko wystąpienia udaru mózgu. Kluczowym czynnikiem zapobiegającym udarom wydaje się być silny antyoksydant likopen - substancja, która nadaje pomidorom charakterystyczny czerwony kolor, informują fińscy uczeni.
Wiele z tego, co powszechnie się sądzi o zapobieganiu nowotworowi prostaty, nie ma podstaw w rzeczywistości.
Aktywność fizyczna i witamina E mogą pomóc opóźnić proces starzenia się. Moc tej potężnej kombinacji została szczegółowo zbadana przez uczonych przez University of Florida przedstawiona w magazynie Biological Research for Nursing.
Nowe badania sugerują, że spożywanie pokarmów, które zawierają kwasy tłuszczowe omega-3, takie jak ryby, kurczak i orzechy, może być związane z niższym poziomem we krwi białka związanego z chorobą Alzheimera i problemami z pamięcią.
Słynna niebieska pigułka stała się najpopularniejszym środkiem wspomagającym libido, jednak naukowcy odkryli, że równie skuteczna może być codzienna porcja soku z granatów - taki „środek" wspomaga popęd płciowy zarówno u kobiet, jak i mężczyzn.
Spożywanie pokarmów bogatych w kwasy tłuszczowe omega-3 może chronić przed chorobą Alzheimera, wynika z nowych badań. W testach wzięło udział 1200 wolnych od demencji osób po 65 roku życia. Wszyscy przeszli badania krwi w celu sprawdzenia poziomu kluczowego w chorobie Alzheimera białka. Wcześniej podali uczonym dokładne informacje na temat swojej diety.
Witaminy to związki organiczne, których określona ilość jest niezbędna dla prawidłowego funkcjonowania organizmu. Trzeba je dostarczać z pożywieniem, ponieważ organizm albo nie wytwarza ich wystarczająco dużo, albo wcale.
Witamina E jest silnym przeciwutleniaczem, który chroni przed atakiem wolnych rodników. Łatwo jednak ulega zniszceniu w produktach żywnoścowych poprzez ich mielenie, gotowanie lub zamrażanie, a także ekspozycję na światło i powietrze.
Sezon przeziębień trwa. Pogoda zaś nie ułatwia walki o zachowanie dobrego samopoczucia -niska temperatura, silne wiatry, opady deszczu i śniegu powodują, że zamiast spacerowania ludzie jedynie przemykają pospiesznie przez ulice, by jak najszybciej dotrzeć do celu. Bardzo łatwo jest się przeziębić, znacznie trudniej równie szybko wrócić do zdrowia, ale warto pamiętać, że dieta jest ważnym elementem terapii.
Kiedy obowiązki i rozmaite problemy przerastają możliwości reagowania na nie, doświadcza się stresu. Zabiegani i zestresowani ludzie zaś częściej sięgają po fast food i inne niezdrowe przekąski, co tylko potęguje napięcie, bowiem dieta ma tu istotny wpływ.
Organizm broni się przed chorobami i innymi problemami na różne sposoby. Gdy samodzielnie nie potrafi dać sobie rady z dręczącą go dolegliwością, „daje" rozmaite znaki - następują takie zmiany w wyglądzie skóry i codziennym funkcjonowaniu, które trudno przeoczyć. Warto umieć je czytać, by dostatecznie szybko zareagować i wrócić do formy.