06-09-2010
zmień rozmiar tekstu
A+ A-
Co wspólnego mają szpinak, nasiona słonecznika i koktajl z mango lub jagód? Wszystko to może pomóc uchronić się przed demencją, bądź chorobą Alzheimera, ponieważ stanowi doskonałe źródłem różnego rodzaju form witaminy E.
Popularność witaminy E ucierpiała kilka lat temu, gdy uczeni otrzymali następujące rezultaty z badań: zażywanie alfa-tokoferolu - najlepiej przebadanej formy witaminy E i znajdującej się w większości suplementów - miało niewielkie efekty jeśli chodzi i powstrzymanie problemów związanych ze starzeniem się mózgu. Jednak dwa ostatnie badania pokazują, że gdy ludzie jedzą pokarmy bogate w witaminę E, ryzyko Alzheimera spada o 45 procent, zaś wszelkich form demencji - o 25 procent. Najlepsze są oczywiście źródła naturalne, w różnego rodzaju żywności znajduje się wszystkich osiem rodzajów naturalnie występującej witaminy E.
Uczeni wciąż starają się rozpoznać, które formy witaminy E są najlepsze dla utrzymania umysłu w dobrej kondycji. Wiadomo jednak ,że dziewięć na dziesięć osób nie dostarcza organizmowi rekomendowanej dziennej dawki witaminy E (wynosi ona 30 IU, tj. ok. 20 mg). Powinniśmy więc jeść więcej szpinaku, czerwonej papryki, pomidorów, papai, mango, migdałów, awokado i produktów pełnoziarnistych.
Poza ochroną przed demencją, witamina E pomaga powstrzymać choroby serca, nowotwory oraz problemy z oczami.
Choroba Alzheimera jest postępującym schorzeniem neurodegeneracyjnym ośrodkowego układu nerwowego, prowadzącym do stanów otępiennych, utraty pamięci, zdolności kognitywnych czy pogorszenia się oceny sytuacji. czytaj dalej »