08-07-2010
zmień rozmiar tekstu
A+ A-
Na pewno słyszałeś/aś, że przeciwutleniacze są dobre dla serca, ale nowe badania z Wolfson Medical Centre w Izraelu wskazują, że antyoksydanty mieć korzystny wpływ na wiele aspektów zdrowia układu krwionośnego, pisze Siski Green z sagazone.
Jak informuje dziennik Nutrition and Metabolism, naukowcy zbadali 70 pacjentów, którzy cierpieli z powodu nadciśnienia. Jednej grupie pacjentów podawali kapsułki placebo codziennie przez okres sześciu miesięcy, druga grupa otrzymywała zestawy antyoksydacyjne, zawierające witaminę C i E, koenzym Q10 i selen.
Badania, które przeprowadzono po trzech i sześciu miesiącach od rozpoczęcia testów, wykazały, że grupa otrzymująca antyutleniacze miała obniżone ciśnienie tętnicze, mniejszy poziom cholesterolu oraz właściwszy poziom cukru we krwi i lepszą elastyczność tętnic. Tętnice stają się mniej elastyczne, lub "twarde", gdy tłuszcz w postaci cholesterolu, osadza się na ścianach tętnic i utrudnienia sercu pompowanie krwi w organizmie.
Według naukowców przeciwutleniacze zmniejszają uszkodzenia spowodowane przez wolne rodniki w tętnicach. Wolne rodniki są naturalnie wytwarzane przez organizm jako produkt uboczny przemiany tlenu. Chociaż mogą być korzystne - gdy są wykorzystywane przez system odpornościowy organizmu do atakowania czynników chorobotwórczych - jeśli jest ich zbyt wiele, mogą prowadzić do uszkodzenia komórek.
Jak więc chronić swój układ krwionośny? Przede wszystkim, odpowiednio się odżywiać. - Chociaż badanie nie analizowało skutków diety zawierającej przeciwutleniacze, produkty spożywcze zawierające te składniki są pozytywne - powiedziała dietetyczka Carina Norris, autorka „The Food Manual".
• Witamina C: organizm nie może przechowywać witaminy C, więc warto ją regularnie dostarczać odpowiednio się odżywiając - mówi Norris. - Surowa papryka jest lepszym źródło witaminy C niż pomarańcza, czy truskawki. Poza tym brukselka i brokuły również zawierają dużą ilość witaminy C.
• Witamina E: organizm ją przechowuje; najlepszym jej źródłem są: oliwa z oliwek, awokado, orzechy, ziarno.
• Koenzym Q10: - twój organizm może produkować koenzym Q10, ale wraz z wiekiem ta zdolność ulega osłabieniu, więc należy go dostarczać także razem z żywnością -mówi Norris. - Dobrym źródłem są m. in. sardynki, makrele, wątróbka, jaja - dodaje Norris.
• Selen: ryby, orzechy brazylijskie, chude czerwone mięso są dobrym źródłem tego pierwiastka. Jeśli zażywasz suplement, pamiętaj, że górny bezpieczny limit to 0.45mg lub mniej dziennie (plus ilość dostarczana z żywności), a nadmiar selenu może powodować problemy zdrowotne - ostrzega Norris.
Nadciśnienie tętnicze, czyli hipertensja to jedna z najczęściej występujących przewlekłych dolegliwości układu krwionośnego. Niestety, jest to również schorzenie groźne i jeśli nie jest leczone, może prowadzić do poważnych problemów ze zdrowiem, a nawet do śmierci. czytaj dalej »