Witamina E może być pomocna w spowolnieniu rozwoju demencji.
Pistacje chronią serce i tętnice.
Ze stresem można sobie radzić na różne sposoby. Jednym z nich jest dostarczenie sobie składników, które pomogą organizmowi w ograniczeniu jego odczuwania i osłabianiu jego skutków. Szczególnie polecane są wymienione niżej produkty.
Migdały gwarantują zmniejszenie apetytu i zwiększenie spożycia cennych składników odżywczych.
Uczeni z McMaster University w Hamilton w Kanadzie opracowali dietę, która pomoże zachować młodość i zwalczać oznaki starzenia. Badacze zidentyfikowali podstawowe składniki „eliksiru młodości".
Ciągle słyszymy, że nasza dieta powinna być bogata w witaminy i minerały. Wykreowanie takiego jadłospisu jednak może być nie lada wyzwaniem. Mini-przewodnik pomoże ocenić wartość określonego produktu.
Niektóre produkty pomagają chronić oczy przed rozmaitymi chorobami. I nie chodzi tylko o marchew oraz zawarty w niej beta-karoten, lista artykułów polecanych w profilaktyce zdrowia oczu przez uczonych z Harvard Medical School w Bostonie jest znacznie dłuższa.
Kompleks witamin pomaga zapobiec nowotworowi. Co dzienne zażywanie multiwitaminy przez mężczyzn daje szansę na obniżenie u nich ryzyka nowotworów.
Witamina E, a dokładniej jej forma zwana tokoferolem gamma zawarta np. w olejach roślinnych i pistacjach, zmniejsza ryzyko chorób serca o 10 proc.
Jedzenie odgrywa ogromną rolę w naszym życiu. Kiepskie wybory żywieniowe mogą pogłębić rozmaite problemy zdrowotne, także mentalne, m. in. depresję.
Rozwój wielu chorób jest związany z przewlekłym stanem zapalnym, więc jego minimalizowanie to dobry sposób na zadbanie o swoje zdrowie. Odpowiednia dieta daje większe szanse na uniknięcie rozmaitych dolegliwości.
Dzięki odpowiedniej diecie i/lub suplementom można znacznie zmniejszyć ryzyko chorób oczu, przekonują uczeni z University of Alabama w Birmingham (UAB).
Wszyscy wiemy, że zdrowa dieta jest ważna z wielu powodów. Co więcej, istnieje kilka kluczowych produktów, które, jeśli są jedzone regularnie, mają właściwości przeciwstarzeniowe.
Międzynarodowy Instytut Przeciwstarzeniowy (International Institute for Anti-Ageing, IIAA) popularyzuje zdrowy sposób odżywiania się i ostrzega, że współczesne menu często prowadzi do niedoborów witaminowo-mineralnych, które zagrażają zdrowiu fizycznemu i psychicznemu, a także przyspieszają starzenie się.
Pomidory mogą znacznie zmniejszyć ryzyko wystąpienia udaru mózgu. Kluczowym czynnikiem zapobiegającym udarom wydaje się być silny antyoksydant likopen - substancja, która nadaje pomidorom charakterystyczny czerwony kolor, informują fińscy uczeni.