14-07-2009
zmień rozmiar tekstu
A+ A-
Upały powodują, że w naszym organizmie bardzo szybko występuje niedobór elektrolitów, a to powoduje osłabienie i problemy z sercem. Pocąc się organizm traci cenne witaminy. By temu zapobiec, powinniśmy pić dużo soków i uzupełniać braki magnezu i potasu.
Sok z pomidorów dostarcza organizmowi niezbędnych witamin, m.in. A, B i C. Zawiera też cenny w okresie letnim potas, który neutralizuje szkodliwy nadmiar soli w naszej diecie, powodujący zwiększone ciśnienie tętnicze, zatrzymywanie wody oraz skurcze mięśni. Obecny w soku potas wpływa pozytywnie na funkcjonowanie naszego mózgu, polepszając jego zaopatrzenie w tlen.
Witamina A działa korzystnie na nerwy wzrokowe, wzmacniając je u osób pracujących przy komputerze i spędzających czas przed telewizorem. Ze względu na dużą zawartość kwasu foliowego do swojego jadłospisu powinny wprowadzić ten sok kobiety oczekujące dziecka, a także osoby żyjące w ciągłym stresie.
Poza tym pomidory zawierają karoten i likopen - składniki, które nadają im czerwony kolor i wykazują silne działanie antyoksydacyjne. Badania wykazały, że osoby, które często jadły pomidory są aż o 40 procent mniej narażone na raka niż osoby, które nie miały ich w swoim jadłospisie.
Zawarta w soku witamina C zwiększa stopień dotlenienia skóry i wzmacnia drobne naczynia krwionośne, ożywiając ją i dodając blasku, a witamina E chroni przed powstawaniem zmarszczek i przedwczesnym starzeniem się.