Stworzenie odpowiedniego menu jest dobrym pomysłem, niezależnie od tego, czy masz jakiekolwiek problemy z sercem, czy cieszysz się dobrym zdrowiem. Zdrowy styl życia zaczyna się od sposobu odżywiania się, dlaczego więc nie zacząć już dziś i opracować dietę, która wspiera układ sercowo-naczyniowy?
Wiele osób uważa, że bycie na diecie oznacza zdrowe odżywianie się. W niektórych przypadkach jest to prawda, ale nie zawsze. Zlikwidowanie nadwagi z pewnością może poprawić zdrowie, ale to, jak tracimy zbędne kilogramy jest jeszcze ważniejsze. Zdrowe odżywianie polega na wyborze zdrowej żywności i pozostaniu aktywnym. W ekstremalnych programach odchudzania, które zachęcają do utraty dużej ilości masy w krótkim czasie, nie ma miejsca na odżywianie zdrowe dla serca. Pacjenci chorzy na serce zazwyczaj już wiedzą, jak ważne jest, aby wybrać odżywcze produkty.
Zdrowe dla serca menu zawiera: świeże owoce i warzywa, chude mięso oraz produkty pełnoziarniste. Ponadto, warto przyswoić sobie kilka innych informacji i stosować się do nich, oto najważniejsze:
- wybieraj produkty z niską zawartością nasyconych kwasów tłuszczowych; czytaj etykietki, na nich znajdują się informacje o ilości tego rodzaju składników w danym produkcie;
- jedz kolorowo; różnobarwne warzywa i owoce zawierają błonnik i znaczne ilości antyoksydantów;
- nie zapominaj o warzywach strączkowych - są bogatym źródłem błonnika;
- znajdź czas na filiżankę herbaty, to napój polecany dla zdrowia serca;
- zajadaj orzechy i miej w kuchni oliwę z oliwek, olej lniany oraz produkty pełnoziarniste i sojowe, wszystkie te produkty są rekomendowane jako zdrowe dla serca;
- zadbaj o aktywność fizyczną, zdrowy styl życia obejmuje regularne ćwiczenia;
Odpowiednio dobrane produkty mogą chronić serce i wiele innych organów. Zanim przyjdzie ci do głowy, że zdrowe jedzenie oznacza rezygnację ze smakowitych dań, przejrzyj rekomendowane produkty - wiele z nich powszechnie uznaje się wręcz za smakołyki Poniżej znajduje się lista artykułów żywnościowych, które tworzą menu zdrowe dla serca:
- Płatki owsiane to szeroko polecany posiłek. Mogą być podawane na ciepło, jedzone bez dodatków lub dorzucane do rozmaitych deserów. Podstawowe składniki pokarmowe jakie zawierają to: potas, wapń, błonnik oraz kwasy omega-3.
- Łosoś pieczony lub grillowany stanowi dobry wybór. Zawiera znaczne ilości kwasów omega-3.
- Siemię lniane jest dodawane do płatków, muffinek, ciastek, jogurtów, etc. Jest źródłem kwasów omega-3 i błonnika.
- Fasola, bez względu na to, czy podajesz ją samą czy dodajesz do zup i sałatek, dostarczy ważnych składników: zawiera kwasy omega-3, wapń, błonnik i niacynę.
- Migdały i orzechy włoskie - ich garść to potężny cios w walce z chorobami serca. Dodaj migdały lub orzechy do jogurtu, sałatek, płatków lub jedz ot tak, jako przekąskę. Zawierają witaminę E, kwasy omega-3 i magnez.
- W umiarkowanych ilościach polecane jest czerwone wino. Dzięki niemu możemy podnieść poziom HDL, tj. dobrego cholesterolu.
- Tuńczyk to kolejny doskonały dla serca i smaczny wybór. Stanowi zwykle składnik sałatek lub dodatek do chleba pszennego. Zawiera kwasy omega-3 i kwas foliowy.
- Tofu stanowi jeden z głównych składników kuchni orientalnych. jest podawane zasmażane z warzywami, opiekane lub grillowane. Zawiera m. in. wapń, magnez i potas.
- Brązowy ryż jest bogaty w błonnik
- Jagody, borówki, maliny i truskawki są szeroko rekomendowane za względu na zawartość witaminy C, błonnika, wapnia, potasu i magnezu.