Minister zdrowia Ewa Kopacz uspakaja twierdząc, że nie ma dla Polaków niebezpieczeństwa w związku z epidemią grypy na Ukrainie. Mimo to, wszystkie stacje radiowe i telewizyjne zaczęły kampanię informacyjną na temat grypy, także tej wywoływanej A/H1N1, sytuacji na Ukrainie i ilości zachorowań w Polsce. Co możemy zrobić na własną rękę, by nie dać się przeziębieniom i grypie? Na pewno wzmocnić układ odpornościowy.
Minister Kopacz zaznaczyła, że dotychczas w naszym kraju nie zanotowano żadnego przypadku śmiertelnego z powodu wirusa A/H1N1. Cała sprawa stała się głośna po tym, jak okazało się, że resort zdrowia nie zakupił szczepionek na grypę powodowaną przez wspomniany wirus. To wywołało prawdziwą burzę polityczną, ale i rosnący niepokój społeczny. Pozostając jednak poza dywagacjami natury politycznej - eksperci przyznają, że grypa sezonowa jest niemniej groźna niż wywołana wirusem A/H1N1 i warto przedsięwziąć kroki zapobiegawcze.
Jak nie dać się przeziębieniu i grypie, radzą eksperci portalu msn.com. Przede wszystkim - zaznaczają - warto myć ręce kilkanaście razy dziennie i unikać osób, które pociągają nosem. Twoje zdrowie w dużej mierze zależy od ciebie, ale wirus może być wszędzie i nie jesteś w stanie uniknąć kontaktu z nim w każdej sytuacji. Kluczową sprawą jest tu więc wzmocnienie systemu odpornościowego, aby móc zwalczyć wirusy, które wnikną do naszego organizmu. Poniżej przedstawiamy pięć prostych metod, aby zwiększyć siłę układu immunologicznego w walce przeciw grypie sezonowej.
• Idź na masaż
Masaż zmniejsza poziom kortyzolu, hormonu stresu, który niszczy komórki odpornościowe, wynika z badań Touch Research Institute przy Uniwersytecie Miami. Doktor Tiffany Field, współautor wspomnianych badań, wskazuje, że nie jest konieczna wizyta u masażysty, dobre efekty można osiągnąć przez zastosowanie masażera.
• Pamiętaj o witaminach C i E
Witamina C pomoże szybciej pozbyć się przeziębienia, ale niemniej efektywna jest witamina E, wskazuje doktor Brian Levine z Cough Center w Laguna Hills w Kalifornii. „Witamina E sprawia, że leukocyty stają się bardziej skuteczne w zwalczaniu infekcji", wyjaśnia Levine.
Organizm potrzebuje średnio 65 do 70 mg witaminy C dziennie, ale jeśli czujesz, że zbliża się przeziębienie, ta dawka powinna zostać zwiększona do 1 000 mg. Jak to osiągnąć? Można oczywiście suplementować się tabletkami albo dostarczać organizmowi witaminę C w naturalnej formie - np. dzięki jedzeniu papryki, cytrusów, brukselki, kalafiora, cebuli, groszku zielonego, pomidorów. W przypadku witaminy E poleca się spożywanie 100 do 200 mg dziennie, by wzmocnić układ odpornościowy. Dobrym źródłem witaminy E są m. in.: oleje roślinne, kiełki pszenicy i soi, migdały, ziarno słonecznika, masło orzechowe.
• Śmiech jest dobrym lekarstwem
U kobiet, które oglądały komediowe programy na video, zanotowano większą aktywność komórek zwalczających wirusy niż u tych, którym pokazano niezbyt zabawne filmy, informują naukowcy z Indiana State University. Śmiech może obniżyć poziom kortyzolu i zwiększyć ilość endorfin w organizmie, związków wzmacniających komórki odpornościowe. Tu warto brać przykład z dzieci, obliczono, że maluchy znajdują powody, by uśmiechać się nawet 300 razy dziennie, podczas gdy dorośli śmieją się średnio 17 razy dziennie.
• Zatańcz ze mną jeszcze raz....
Rożne formy aktywności fizycznej wzmagają aktywność układu odpornościowego. Jednak taniec to coś więcej - to kooperacja umysłu i ciała, która zmniejsza poziom hormonów stresu i zwiększa ilość endorfin.
Ponadto, osoby słuchające muzyki doświadczają wzrostu ilości immunoglobulin IgA o 28%, wskazują badacze z Wilkes University w Wilkes-Barre W USA. „IgA znajduje się we krwi, ślinie i innych płynach ustrojowych ciała. Pomagają niszczyć wirusy, które wnikną do organizmu", mówi doktor Carl Charnetski z Wilkes University.
Większą ilość IgA można sobie także zapewnić dzięki uprawianiu seksu. Ci, którzy kochają się raz lub dwa razy w tygodniu, mają 30% więcej IgA niż ci, którzy rzadziej uprawiają miłość fizyczną.
• Jedzenie które wzmacnia odporność
Eric Gershwin, autor „Handbook of Nutrition and Immunity", poleca:
- zieloną herbatę, która pomaga zwalczyć infekcje;
- ciemną czekoladę, która dzięki zawartości kakao jest bogatym źródłem antyoksydantów;
- grzyby Shiitake (Twardziak jadalny); zawarty w nich polisacharyd lentinian przeciwdziała wirusom grypy i niektórym typom nowotworów;
- zielone warzywa, w których można znaleźć znaczną ilość cynku wspomagającego funkcjonowanie białych krwinek;
- czosnek: jego regularne spożywanie może znacznie osłabić infekcje;
- jabłka - zawarte w nich antyoksydanty pomagają zapobiegać przeziębieniom