09-10-2012
zmień rozmiar tekstu
A+ A-
Pomidory mogą znacznie zmniejszyć ryzyko wystąpienia udaru mózgu. Kluczowym czynnikiem zapobiegającym udarom wydaje się być silny antyoksydant likopen - substancja, która nadaje pomidorom charakterystyczny czerwony kolor, informują fińscy uczeni.
Badania, do których zebrano dane ponad 1 000 osób w średnim wieku, których stan zdrowia monitorowano średnio przez 12 lat, wykazały, że uczestnicy z najwyższym poziomem likopenu we krwi, mieli o 55% mniejsze ryzyko doświadczenia udaru.
Opisywane testy stanowią kolejny dowód, że dieta bogata w warzywa i owoce jest związana z mniejszym ryzykiem udaru mózgu," podkreślił autor badania Jouni Karppi z Uniwersytetu Wschodniej Finlandii w Kuopio.
Spośród 258 mężczyzn z najniższym poziomem we krwi prawie jeden na dziesięciu miał . Ale wśród 259 uczestników z najwyższym poziomem przeciwutleniacza, liczba ta spadła do około jednego na 25 uczestników.
Korelacja między poziomem likopenu a ryzykiem udaru było jeszcze silniejsze, gdy naukowcy wzięli pod uwagę udary zakrzepowe pomijając te krwotoczne.
Uczestnicy z najwyższym poziomem likopenu mieli o 59% mniejsze ryzyko udaru zakrzepowego niż mężczyźni o najniższym poziomem antyoksydantu.
Naukowcy sprawdzili także potencjał ochronnego działania kilku innych przeciwutleniaczy - alfa-karotenu, beta-karotenu, alfa-tokoferoul, który jest formą , witaminy A - ale nie znaleziono żadnego związku z ryzykiem udaru.
Wyniki badan opublikowano w czasopiśmie Neurology.