03-05-2012
zmień rozmiar tekstu
A+ A-
Spożywanie pokarmów bogatych w kwasy tłuszczowe omega-3 może chronić przed chorobą Alzheimera, wynika z nowych badań. W testach wzięło udział 1200 wolnych od demencji osób po 65 roku życia. Wszyscy przeszli badania krwi w celu sprawdzenia poziomu kluczowego w chorobie Alzheimera białka. Wcześniej podali uczonym dokładne informacje na temat swojej diety.
Wcześniejsze badania wykazały w tej populacji wyższe poziomy beta amyloidu, białka związanego z wyższym ryzykiem rozwoju , wyjaśniają uczeni z Columbia University w Nowym Jorku. Naukowcy chcieli dowiedzieć się, czy to, co się je, może mieć wpływ na poziom wspomnianego białka.
Wzięto pod uwagę tylko zawartość kwasów omega-3 w diecie, ponieważ poprzednie badania wykazały, że - cechująca się bogactwem ryb, orzechów, warzyw i niższym spożyciem czerwonego mięsa - wiązała się z niższym ryzykiem choroby Alzheimera. Okazało się, że im więcej kwasów omega-3, zawartość w diecie, tym niższy jest poziom amyloidu beta.
Uczestnicy testów wypełnili dokładne kwestionariusze dotyczące stosowanej przez nich diety na około 1,2 roku przed badaniem krwi. W ankiecie skupiono się na dziesięciu konkretnych składnikach odżywczych, które w wyniku ostatnich badań wskazano jako mogące mieć wpływ na zdrowie mózgu. Wśród tych składników były: nasycone kwasy tłuszczowe, wielonienasycone kwasy tłuszczowe omega-3 i omega-6, mono-nienasycone kwasy tłuszczowe, , , beta-karoten, , kwas foliowy i .
W badaniach wzięto pod uwagę składniki pochodzące z diety, nie z suplementów.
Badanie krwi wykazało, że niezależnie od wieku, płci, pochodzenia etnicznego i poziomu wykształcenia, im więcej dana osoba spożywała kwasów tłuszczowych omega-3, tym niższy miała poziom beta amyloidu we krwi.
Jak wnioskują autorzy badań, mamy coraz więcej dowodów, że choroba Alzheimera nie jest po prostu konsekwencją genów, ale istnieją czynniki środowiskowe, które pełnią ważną rolę w jej rozwoju.
Wyniki badania opublikowano w magazynie Neurology.
Choroba Alzheimera jest postępującym schorzeniem neurodegeneracyjnym ośrodkowego układu nerwowego, prowadzącym do stanów otępiennych, utraty pamięci, zdolności kognitywnych czy pogorszenia się oceny sytuacji. czytaj dalej »