17-03-2013
zmień rozmiar tekstu
A+ A-
Dzięki odpowiedniej diecie i/lub suplementom można znacznie zmniejszyć ryzyko chorób oczu, przekonują uczeni z University of Alabama w Birmingham (UAB).
Okazuje się, że regularnie dostarczana odpowiednia ilość antyoksydantów i cynku zmniejsza prawdopodobieństwo rozwoju np. związanej z wiekiem degeneracji plamki żółtej ().
AMD jest główną przyczyną utraty wzroku u osób starszych, podkreślają uczeni. I choć określone wybory dietetyczne nie są lekiem na tę chorobę, mogą znacznie zmniejszyć prawdopodobieństwo jej rozwoju do najpoważniejszej fazy.
Jednym z produktów, który ma wpływ na poprawę wzroku, jest marchew. Warzywo uważa się za szczególnie cenne ze względu na wysoką zawartość chroniącego oczy beta-karotenu. Nie mniej istotna jest (której to beta-karoten jest prowitaminą) odpowiedzialna m. in. za utrzymanie odpowiedniej zdolności adaptacji wzroku do ciemniejszego otoczenia. Jak wiadomo bowiem, dostosowywanie się wzroku po przejściu z oświetlonego do ciemniejszego miejsca zmniejsza się wraz z wiekiem.
Eksperci opracowali listę produktów i składników odżywczych, które się szczególnie korzystne dla zdrowia oczu:
- warzywa i owoce (jako źródło pomagają zmniejszyć prawdopodobieństwo i AMD),
- tłuste ryby (np. tuńczyk czy łosoś), ponieważ zawarte w nich kwasy tłuszczowe chronią przed AMD,
- czerwone mięso i produkty pełnoziarniste (niedobór może prowadzić do zaćmy),
- oleje roślinne (zawierają , która hamuje rozwój AMD).
Przeczytaj także
AMD - zwyrodnienie plamki żółtej - diagnoza, objawy, leczenie, profilaktyka
Plamka żółta to punkt na siatkówce oka, na którym znajduje się największe zagęszczenie światłoczułych receptorów siatkówki umożliwiających postrzeganie kolorów. AMD to najczęstsza przyczyna zupełnej utraty wzroku u osób starszych. czytaj dalej »
Katarakta - Zaćma - diagnoza, objawy, leczenie, profilaktyka
Zaćma, znana też jako katarakta polega na prowadzącym do zaburzeń w ostrości widzenia zmętnieniu soczewki oka. Należy do chorób związanych z wiekiem, choć na jej występowanie mają wpływ także inne czynniki (urazy, stosowane leki czy inne schorzenia). czytaj dalej »