29-08-2011
zmień rozmiar tekstu
A+ A-
Organizm broni się przed chorobami i innymi problemami na różne sposoby. Gdy samodzielnie nie potrafi dać sobie rady z dręczącą go dolegliwością, „daje" rozmaite znaki - następują takie zmiany w wyglądzie skóry i codziennym funkcjonowaniu, które trudno przeoczyć. Warto umieć je czytać, by dostatecznie szybko zareagować i wrócić do formy.
Niedostateczna ilość określonych pierwiastków, witamin i innych substancji wywołuje określone reakcje ciała oraz jego systemów. Warto umieć je interpretować i odpowiadać na zapotrzebowanie organizmu. Poniżej powszechne objawy niedoborów różnych substancji i sposoby na ich zniwelowanie.
Łamliwe lub rozdwajające się paznokcie mogą oznaczać niedobór: żelaza, cynku lub niezbędnych kwasów tłuszczowych. Poleca się więc jedzenie większej ilości mięsa, roślin strączkowych i ryb.
Popękane usta nierzadko oznaczają niedostateczną ilość witaminy B2 w organizmie, z czym można sobie poradzić zwiększając w diecie ilość mięsa i produktów nabiałowych.
Popękane kąciki ust oraz
owrzodzenie jamy ustnej bywają skutkiem niedoboru żelaza, witaminy B12, B6, kwasu foliowego. Wspomniane substancje znajdują się m. in. w mięsie, roślinach strączkowych, produktach nabiałowych i zielonych warzywach.
Suche oczy często
oznaczają, że brak nam witaminy A lub niezbędnych kwasów tłuszczowych. Eksperci rekomendują w takim przypadku produkty nabiałowe, zielone, żółte i pomarańczowe owoce oraz warzywa.
Łupież może być związany z niedoborem witamin C oraz B6, a także cynku i niezbędnych kwasów tłuszczowych. Trzeba wówczas sięgnąć po owoce cytrusowe, mięso, ryby, drób, produkty nabiałowe.
Słaby wzrost włosów może być wynikiem niedostatecznej ilości żelaza lub cynku. Wspomniane pierwiastki znaleźć można w mięsie, nabiale, warzywach strączkowych, skorupiakach.
Wypryski na ramionach i udach to efekt niedoborów witamin z grupy B, witaminy E oraz niezbędnych kwasów tłuszczowych. W takim przypadku warto sięgnąć po produkty pochodzenia zwierzęcego i wzbogacone płatki śniadaniowe.
Trądziku można się pozbyć dostarczając sobie cynk, który znajduje się w nabiale i skorupiakach. O niedoborze cynku mogą też świadczyć wolno gojące się rany.
Przekrwione oczy nierzadko stanowią oznakę niedoboru witaminy A oraz B12. Aby naturalnie dostarczyć je organizmowi, można zwiększyć w diecie ilość produktów nabiałowych, żółtych i pomarańczowych owoców oraz warzyw.
Czerwona, przetłuszczająca się skóra twarzy to efekt niedoboru witamin B2 i B6, cynku lub niezbędnych kwasów tłuszczowych. Można zmniejszyć ten problem poprzez jedzenie większej ilości ryb, drobiu, nabiału i owoców morza.