27-12-2011
zmień rozmiar tekstu
A+ A-
Kiedy obowiązki i rozmaite problemy przerastają możliwości reagowania na nie, doświadcza się stresu. Zabiegani i zestresowani ludzie zaś częściej sięgają po fast food i inne niezdrowe przekąski, co tylko potęguje napięcie, bowiem dieta ma tu istotny wpływ.
Sposób odżywiania się oddziałuje na ogólne samopoczucie, w tym ma wpływ na intensyfikację lub zmniejszenie odczuwania stresu. Poniżej dziesięć produktów, które podniosą poziom energii i pomogą zachować zimną krew, będą też przeciwdziałać szkodliwym skutkom stresu na organizm.
Banany zawierają potas, minerał, który może pomóc w zmniejszeniu napięcia. Wykazują również działanie uspokajające i kojące umysł ponieważ są one bogate w tryptofan, aminokwas zwiększający produkcję serotoniny (hormonu dobrego samopoczucia) i melatoniny (hormonu snu).
Ciemnozielone warzywa, takie jak szpinak i brokuły, zawierają witaminy, które pomagają uzupełnić potrzeby organizmu w czasie stresu. Są doskonałym źródłem magnezu, minerału pomagajacego obniżyć poziom stresu. Są również bogate w witaminy z grupy B, zwłaszcza w kwas foliowy pomagający pomaga łagodzić objawy stresu, niepokoju, paniki, a nawet depresji.
W mleku i jogurcie znajdują się m. in. wapń i witaminy z grupy B, które zachowują zdrowie kości i są niezbędne dla zdrowia układu nerwowego. Zawierają one również stabilizator nastroju, tryptofan - to związek uspokajający umysł, co wyjaśnia, dlaczego warto wypijać szklankę mleka przed snem.
Ryby takie jak tuńczyk i makrela są "wypełnione" kwasami tłuszczowymi omega-3, które pomagają utrzymać poziom adrenaliny pod kontrolą, a także chronić serce (jego choroby często są związane ze stresem). Ponadto ryby są ważnym źródłem witamin z grupy B, zwłaszcza walczących z uczuciem leku i niepokoju B6 i B12, pomagają bowiem w produkcji serotoniny. Poza tym w rybach jest cholina (należy do grupy witamin B) "wzmacniacz" pamięci.
Orzechy są doskonałym produktem łagodzącym stres. To bogate źródło tryptofanu jednocześnie pełne witamin z grupy B, witaminy E oraz magnezu i cynku. Witaminy z grupy B i magnez regulują nastrój i stres przez zwiększenie ilości produkowanej w organizmie serotoniny, podczas gdy cynk zwalcza niektóre negatywne skutki stresu. Witamina E jest ważnym antyoksydantem, który niszczy wolne rodniki związane ze stresem i chorobami serca.
Jagody zwierają duże ilości przeciwutleniaczy, zwłaszcza witaminy C. Badania wykazały zaś, że witamina C daje organizmowi rezerwy wspomagające radzenie sobie z wysokim poziomem stresu. Antyoksydanty zwalczają wolne rodniki, a także przyczyniają się do regeneracji i ochrony organizmu przed skutkami stresu.
Zawierają aminokwas tryptofan, który pomaga uspokoić się i poprawić funkcjonowanie umysłu, co wyjaśnia, dlaczego ludzie czują się tak zrelaksowani, a nawet śpiący po posiłku z kurczaka lub indyka. Poza tym indyk jest również doskonałym źródłem białka pomagającego w stabilizowaniu poziomu cukru we krwi, a w konsekwencji w zmniejszeniu stresu.
Pomarańcze i inne owoce cytrusowe są dobrze znane z wysokiego poziomu witaminy C. Dzięki jej magazynowaniu organizm łatwiej walczy ze stresem. Ponieważ ciało nie produkuje tej witaminy samo z siebie, ważne jest, dostarczać ją sobie z żywności, wówczas układ odpornościowy działa wydajniej pod wpływem stresu. Witamina C jest też silnym antyoksydantem.
Suszone morele są bogate w magnez będący naturalną bronią w walce ze stresem. Magnez stanowi minerał niezbędny dla zdrowia nerwów i pomaga rozluźnić mięśnie. Uważa się nawet, że może zmniejszyć kołatanie serca wywołane przez stres. Morele to także dobre źródło witaminy C, która wzmocnia układ odpornościowy.
Zawierają kompleks witamin z grupy B (zwłaszcza zwalczający stres kwas pantotenowy), minerały (magnez, potas i wapń), białko i oczywiście błonnik. Wszystkie te związki łagodzą stres i niepokój, a jednocześnie poprawiają koncentrację. Produkty pełnoziarniste dostarczają węglowodanów potrzebnych do produkcji serotoniny, która działają uspokajająco, kojąco, a także pomagają utrzymać odpowiedni poziom energii (poprzez utrzymywanie stabilnej ilości cukru we krwi).
Cukrzyca to choroba przewlekła metaboliczna, która charakteryzuje się podwyższonym stężeniem glukozy (hiperglikemią) we krwi. Wyróżnia się dwa główne typy cukrzycy. Typ 1 ma podłoże autoimmunologiczne, zaś typ 2 jest wynikiem insulinoodporności i zaburzeń w wydzielaniu insuliny. czytaj dalej »
Depresja to bardzo poważna choroba, a jej lekceważenie może prowadzić nawet do śmierci. Dotyka ona ludzi w różnym wieku, jednak w przypadku osób starszych bywa często lekceważona, traktowana jako jeden z objawów starzenia się. czytaj dalej »