27-10-2012
zmień rozmiar tekstu
A+ A-
Międzynarodowy Instytut Przeciwstarzeniowy (International Institute for Anti-Ageing, IIAA) popularyzuje zdrowy sposób odżywiania się i ostrzega, że współczesne menu często prowadzi do niedoborów witaminowo-mineralnych, które zagrażają zdrowiu fizycznemu i psychicznemu, a także przyspieszają starzenie się.
Niemal wszytko, co jemy lub pijemy, oddziałuje na nasz organizm. Jedzenie odgrywa kluczową rolę w prawidłowym funkcjonowaniu wszystkich części ciała. Ma wpływ zarówno na wygląd zewnętrzny, jak i wewnętrzny stan organizmu. Prawdą jest zatem, że „jesteś tym co jesz".
AntyoksydantyPodczas metabolizmu w organizmie uwalniają sie wolne rodniki, które przyspieszają proces starzenia się i wpływają na rozwój wielu chorób. W celu unieszkodliwienia tych cząstek organizm wykorzystuje przeciwutleniacze - określone witaminy, minerały i enzymy pochodzące od spożywanych pokarmów. Wśród przeciwutleniaczy są: , , Witamina B12, , , beta-karoten, kwas foliowy, selen.
Najlepszym źródłem tych przeciwutleniaczy jest dieta zawierająca duże ilości warzyw i owoców. Można też uzupełniać ilość antyoksydantów stosując odpowiednie suplementy.
Pewne choroby, takie jak zwyrodnienie plamki żółtej, często oznaczają, że organizm potrzebuje dodatkowego wsparcia dostarczanego przez dodatkowe antyoksydanty.