Nadciśnienie to jeden z najpowszechniejszych problemów zdrowotnych w Europie i Stanach Zjednoczonych. Nierzadko prowadzi do chorób sercowo-naczyniowych, które są główną przyczyną śmierci ludzi na całym świecie.
Ponad 60 procent mężczyzn i 45 procent kobiet w Polsce choruje na nadwagę lub otyłość – informuje Ministerstwo Zdrowia. Za kilka dni będziemy obchodzić Światowy Dzień Walki z Otyłością – to okazja, aby zwrócić uwagę na potrzebę zmiany codziennych zachowań i nawyków. O wymiarach „walki” z otyłością mówi prof. Magdalena Olszanecka-Glinianowicz, Prezes Polskiego Towarzystwa Badań nad Otyłością.
Kamienie nerkowe są częstsze u kobiet niż mężczyzn. U kobiet częściej rozwijała się kamica ze względu na częstsze infekcje dróg moczowych.
Lista chorób, których ryzyko może osłabiać czerwone wino, jest dość dłługa, znajdują się na niej m. in. choroby sercowo-naczyniowe, cukrzyca, czy choroby neurodegradacyjne. Teraz można również dopisać problemy z dziąsłami.
Regularnie jadaj jogurt, dzięki temu osłabisz ryzyko zachorowania na choroby sercowo-naczyniowe.
Nadciśnienie prowadzi do wielu zagrażających życiu chorób, więc warto reagować bezzwłocznie i starać się obniżyć ciśnienie krwi. Nie zawsze konieczne są farmaceutyki, można też wprowadzić określone zmiany w stylu życia i sięgnąć po naturalne produkty, by przywrócić prawidłowe wartości cisnienia i uchronić się przed chorobami serca i innymi dolegliwościami.
Wysokoprzetworzona żywność nie jest najlepszym wyborem dietetycznym - od dawna wiadomo, że sprzyja rozwojowi wielu chorób. Teraz ustalono, że zwiększa ryzyko raka.
Czas infekcji, przeziębień i chorób układu oddechowego trwa w najlepsze. Wciąż niewielu z nas zdaje sobie sprawę z tego, że właściwie zbilansowana dieta ma ogromny wpływ na odporność ludzkiego organizmu, a połączona z aktywnością fizyczną i odpowiednią ilością wypoczynku daje doskonałe efekty w walce z wirusami.
Od dawna wiadomo, że dieta może mieć wpływ na ryzyko rozwoju różnych nowotworów, okazuje się jednak, że może też oddziaływać na sam wzrost i rozprzestrzenianie się raka, ostrzegają uczeni z Cambridge University.
Zimą, z powodu mniejszego nasłonecznienia, a także mniejszej ilości świeżych owoców i warzyw w diecie, silniej niż podczas innych pór roku, możemy odczuwać niedobory witamin i mikroelementów. Pomocne mogą okazać się suplementy diety – warto z nich jednak korzystać rozważnie.
Amerykański biochemik Valter Longo opracował dietę, która ma zwiększać nasze szanse na wydłużenie życia. Longevity Diet zyskuje popularność. O co w niej chodzi?
Dieta pełna wędlin, bekonu, pełnotłustego nabiału i innych podobnych produktów sprzyja bardzo szybkiemu rozwojowi guzów nowotworowych - rosną nawet 100 razy szybciej.
Jeśli palisz papierosy, nie łudź się, że ilościowe ich ograniczenie pozowoli ci zachować zdrowie. Wypalanie już jednego papierosa dziennie zwiększa ryzyko chorób serca i udaru.
Temperatura za oknem spada, spowalnia także nasz metabolizm. Równowaga zostałaby zachowana gdybyśmy w porze zimowej mogli, tak jak nasi przodkowie, zwolnić nieco tempo – krócej pracować, więcej wypoczywać i poświęcić czas na przyjemności. Dziś nieliczni z nas mogą sobie na to pozwolić, dlatego tak ważna jest rola diety, aby utrzymać wewnętrzny spokój i poprawić samopoczucie.
Candida to typ drożdżaków, które żyją w jamie ustnej i jelitach lub na skórze. Stanowią one normalną część środowiska naszego organizmu, kiedy jednak jest ich za dużo, mogą siać spustoszenie w organizmie. Rozwiązaniem są leki przeciwgrzybiczne i probiotyki. Pomóc może również dieta.
Operacja bariatryczna pomaga lepiej kontrolować poziom glukozy u diabetyków