W przypadku kobiet szczególnie groźne są palenie papierosów, nadciśnienie i cukrzyca.
Te czynniki genetyczne, które zwiększają prawdopodobieństwo nadmiaru cholesterolu, mogą również sprzyjać rozwojowi choroby Alzheimera, wynika z międzynarodowych badań.
W naszym klimacie nietrudno o niedobory witaminy D, a odpowiada ona za wiele ważnych procesów w organizmie. W nowych badaniach odkryto, że odpowiednia ilość magnezu sprzyja optymalizowaniu jej ilości.
W ciągu ostatniego ćwierćwiecza ilość przypadków demencji wzrosła ponad dwukrotnie. Obecnie choroba stanowi piątą główną przyczynę śmierci i przewiduje się, że będzie coraz poważniejszym problemem ze względu na starzenie się wielu społeczeństw na całym świecie.
Warto dodać do codziennego menu orzechy laskowe - działają korzystnie w wielu obszarach: pozwolą zachować młody wygląd skóry, moga poprawić sen i uchronić przed rozmaitymi chorobami.
Część popularnych obecnie diet skutkuje dość szybką utratą na wadze, ale mogą być niebezpieczne dla zdrowia. Aby organizm mógł dobrze fizycznie i psychicznie funkcjonować, potrzebuje wielu różnych składników odżywczych, jeśli zaś się je ogranicza, aby schudnąć, można jednocześnie nieświadomie narazić się na problemy zdrowotne, w tym osłabienie poznawcze.
Dołącz do diety zielone warzywa liścisate i buraki, dzięki temu możesz uchronić się przed związanym z wiekiem zwyrodnieniem plamki żółtej (AMD).
Bez ziół i przypraw trudno wyobrazić sobie smakowitą kuchnię, pełną aromatycznych dań. Badania pokazują, że średnio każdego dnia spożywamy ok. 0,5 g różnego rodzaju roślin przyprawowych. Wiele z nich wykazuje korzystne działanie na nasze zdrowie.
Przechodząc na dietę wegetariańską należy uświadomić sobie, że nie wystarczy jedynie zrezygnować z jedzenia mięsa na rzecz sałatek czy kanapek z żółtym serem. Podstawa to rozsądne skomponowanie codziennego menu, w którym nie zabraknie miejsca na najważniejsze substancje odżywcze - w tym budulca w postaci białka.
Zalecenia dotyczące jedzenia kilku porcji dziennie warzyw i owoców mają związek nie tylko zachowaniem dobrego zdrowia fizycznego, ale też mentalnego. Okazuje się, że większa ilość tych produktów w diecie pomaga uchronić się przed następującym wraz z wiekiem osłabieniem pamięci.
Już kilka badań dowiodło, że serwowanie sobie słodkich napojów zwiększa ryzyko zaburzeń metabolicznych i cukrzycy. Kolejne testy dowodzą, że napoje te są szczególnie niekorzystne dla naszego organizmu.
Niezbilansowana dieta, używki, brak aktywności fizycznej, nadwaga, stres – to główne czynniki ryzyka, które sprzyjają występowaniu wysokiego cholesterolu. Stąd już tylko krok do choroby wieńcowej i zawału serca. Kluczowe jest ograniczenie spożycia tłuszczów zwierzęcych i zastąpienie ich tłuszczami roślinnymi, które pozytywnie wpływają na gospodarkę lipidową organizmu i obniżają zarówno poziom złego cholesterolu, jak i ryzyko chorób wieńcowych. Podobnie pozytywny wpływ na organizm ma także białko sojowe czy ciecierzyca.
Głównym źródłem witaminy D w organizmie człowieka jest synteza skórna, która pokrywa zapotrzebowanie na ten składnik w około 80-100%. Należy jednak podkreślić, że w naszej szerokości geograficznej produkcja witaminy D może być efektywna od maja do września w godz. 10.00-15.00, pod warunkiem kąpieli słonecznej minimum 18% powierzchni ciała – czyli nieosłoniętych przedramion i podudzi, bez filtra w czasie 15 minut. Taki czas ekspozycji na słońce może w pełni pokryć całodzienne zapotrzebowanie na witaminę D u zdrowej osoby dorosłej.
Jak wynika z nowych badań, osoby, które zaczynają chorowac na nadciśnienie przed czterdziestką, są bardziej narażone na udary i choroby serca jeszcze przed osiągnięciem seniorskiego wieku.
Gluten od niedawna jest bardzo kontrowersyjnym tematem. Wraz ze wzrostem świadomości żywieniowej konsumentów i modą na bycie fit, coraz więcej zwolenników zyskało przeświadczenie, że najlepiej w ogóle wyeliminować go z codziennej diety. Czy jednak rzeczywiście osoby zdrowe powinny wykreślić z menu pieczywo, makarony, ciasta i inne produkty zawierające gluten?