27-01-2018
zmień rozmiar tekstu
A+ A-
Amerykański biochemik Valter Longo opracował dietę, która ma zwiększać nasze szanse na wydłużenie życia. Longevity Diet zyskuje popularność. O co w niej chodzi?
Profesor Longo z University od Southern California od lat prowadzi badania dotyczące mechanizmów starzenia się i w testach na myszach odkrył, że określony sposób odżywiania się może znacznie przedłużyć życie gryzoni. Uważa, że przełożenie podobnej metody jedzenia na ludzi również da efekty w postaci .
Według prof. Longo Longevity Diet pozwoli: schudnąć, zmniejszyć ilość tłuszczu w jamie brzusznej, przedłużyć czas życia w zdrowiu, osłabić ryzyko , choroby układu krążenia, i różnych form nowotworu, przedłużyć życie, jak również zapobiec związanej z wiekiem utracie tkanki mięśniowej i kostnej.
Dieta, o której mowa, jest bogata w tłuszcze nienasycone, ale ma niską zawartość węglowodanów i białek, co może pobudzić organizm do regeneracji i spalania nagromadzonego tłuszczu. Kilka lat temu zespół prof. Longo poinformował, że myszy na tej diecie żyły dłużej i cechowały się obniżonym poziomem cukru we krwi i niższym ryzykiem nowotworów.
W kolejnych badaniach 71 osób stosowało wspomnianą dietę przez 3 miesiące, podczas gdy ludzie z grupy kontrolnej nie zmienili swoich nawyków żywieniowych. Uczestnicy przestrzegający opisywanego sposobu jedzenia stracili średnio 2,6 kilograma, natomiast grupa kontrolna pozostała przy tej samej wadze. Co więcej, u ludzi na wspomnianej diecie odnotowano obniżenie ciśnienia krwi oraz zmniejszenie tkanki tłuszczowej i obwodu talii. To nie wszystko - osoby te miały zmniejszone poziomy: insulinopodobny czynnik wzrostu (IGF-1), insuliny, stężenia glukozy, a zwiększone ilości ciał ketonowych i białka IGFBP1. To o tyle istotne, że IGF-1 jest niczym akcelerator, który sprzyja nadmiernej aktywności komórek, nawet jeśli nie istnieje taka potrzeba. Nadaktywność komórek z kolei wiąże się ze i uszkodzeniem DNA, a to przekłada się na szybszy proces i rozwój wielu chorób.
Główną zasadą diety jest ograniczenie kaloryczności jedzenia przez pięć dni w miesiącu, w pozostałe dni można jeść niemal wszystko i bez specjalnych ograniczeń. W dni „postu" serwuje się posiłki o łącznej wartości kilkuset kcal. Dania te mają się składać z produktów pochodzenia roślinnego bogatych w tłuszcze nienasycone.
Eksperci są ostrożni w ocenie skuteczności diety. Nie przeprowadzono dostatecznie długich badań z udziałem ludzi, które mogłyby w pełni potwierdzić oceny twórców opisywanego sposobu odżywiania się.
Choroba Alzheimera jest postępującym schorzeniem neurodegeneracyjnym ośrodkowego układu nerwowego, prowadzącym do stanów otępiennych, utraty pamięci, zdolności kognitywnych czy pogorszenia się oceny sytuacji. czytaj dalej »
Cukrzyca to choroba przewlekła metaboliczna, która charakteryzuje się podwyższonym stężeniem glukozy (hiperglikemią) we krwi. Wyróżnia się dwa główne typy cukrzycy. Typ 1 ma podłoże autoimmunologiczne, zaś typ 2 jest wynikiem insulinoodporności i zaburzeń w wydzielaniu insuliny. czytaj dalej »