24-01-2018
zmień rozmiar tekstu
A+ A-
Candida to typ drożdżaków, które żyją w jamie ustnej i jelitach lub na skórze. Stanowią one normalną część środowiska naszego organizmu, kiedy jednak jest ich za dużo, mogą siać spustoszenie w organizmie. Rozwiązaniem są leki przeciwgrzybiczne i probiotyki. Pomóc może również dieta.
Nadmiar Candida ma związek z pojawieniem się pleśniawek, infekcjami zatok, odczuwaniem częstszego i i intensywniejszego zmęczenia, infekcjami skóry, infekcjami dróg moczowych, infekcjami grzybiczymi i problemami trawiennymi, takimi jak choroba Crohna, i wrzodziejące zapalenie jelita grubego.
Ilość candida nadmiernie się zwiększa, gdy dochodzi do zaburzenia równowagi między określonymi rodzajami bakterii w jelitach. Tę z kolei może powodować wiele czynników, w tym , czy zażywanie określonych leków (szczególnie ).
Probiotyki pomagają przywrócić odpowiedni poziom potrzebnych bakterii w jelitach, a leki przeciwgrzybicze powstrzymują wzrost grzybów.
Jeśli chodzi o dietę, ma wspomóc leczenie i zapewnić dobre funkcjonowanie organizmu także po jego zakończeniu. Jakkolwiek dotychczasowe badania nie wykazały poprawy skuteczności leczenia dzięki stosowaniu odpowiedniego sposobu odżywiania się, określony jadłospis może pomóc wrócić nam do formy i zmniejszyć ryzyko rozwoju kolejnych .
Dieta candida wymaga unikania: owoców o wysokiej zawartości cukrów, produktów z białej mąki, mięsa wieprzowego, ryb takich jak tuńczyk i miecznik, a także niektórych produktów nabiałowych i artykułów z dodatkiem cukru, napojów z oraz alkoholu. Ogólnie rzecz ujmując, należy wyrzucić z menu jedzenie wysokoprzetworzone i bogate w .
Twórcy diety sądzą, że duża ilość cukru, a więc i węglowodanów prostych sprzyjają rozwojowi drożdżaków candida. Wieprzowina, szczególnie znacznie przetworzona, nie jest zalecana ze względu na czynniki rakotwórcze, a także dodatkowe obciążanie osłabionego układu pokarmowego. Wspomniane ryby wreszcie nierzadko zawierają szkodliwe dla nas metale, ponieważ przez dłuższy czas przebywają w znacznie zanieczyszczonych nimi wodach.
W ramach tej diety poleca się: nieskrobiowe warzywa, owoców o niskiej zawartości cukru, produkty bezglutenowe, zdrowe tłuszcze i produkty bogate w chude białka.
Dietetycy podkreślają, że sama dieta nie wystarcza, by przywrócić odpowiednią równowagę mikrobiomu, ale może ona wspomóc leczenie i zapewnić lepsze funkcjonowanie organizmu w późniejszym czasie.