18-02-2018
zmień rozmiar tekstu
A+ A-
Regularnie jadaj jogurt, dzięki temu osłabisz ryzyko zachorowania na choroby sercowo-naczyniowe.
Ludzie z nadciśnieniem, w których menu jest stałym punktem, odznaczają się niższym ryzykiem chorób sercowo-naczyniowych.
Od jakiegoś czasu lekarze i dietetycy zalecają zwiększenie ilości nabiału w codziennym menu. Ustalono, że sprzyja to ochronie przed chorobami związanymi z dolegliwościami sercowo-naczyniowymi, takimi jak , typu 2 i .
W ramach badań przeanalizowano zbierane przez trzy dekady dane ponad 70 tysięcy kobiet i mężczyzn z nadciśnieniem. Zgromadzone informacje dotyczyły szczegółowego menu oraz przebytych zabiegów, np. rewaskularyzacji, a także wystąpienia zawału lub .
Autorzy wyjaśniają, że zakładali, iż długotrwałe jedzenie jogurtu może zmniejszyć ryzyko problemów sercowo-naczyniowych, ponieważ niektóre wcześniejsze małe badania wykazały taki korzystny wpływ produktów mlecznych. W nowych analizach wykorzystano dane zbierane przez trzydziesci lat od dużej grupy ludzi. Wyniki potwierdzają, że jogurt może korzystnie wpływać na zdrowie serca jako wyizolowany produkt lub jako stały składnik diety bogatej w bogate w owoce, warzywa i produkty pełnoziarniste.
Obliczono, że osoby jedzące więcej niż dwie porcje tygodniowo jogurtu, miały o około 20 procent niższe ryzyko wystąpienia poważnej choroby niedokrwiennej serca lub udaru.
Nadciśnienie dotyczy około miliarda ludzi na całym świecie i może być główną przyczyną problemów sercowo-naczyniowych.
Badania przedstawiono w American Journal of Hypertension.
Na podstawie:
Cukrzyca to choroba przewlekła metaboliczna, która charakteryzuje się podwyższonym stężeniem glukozy (hiperglikemią) we krwi. Wyróżnia się dwa główne typy cukrzycy. Typ 1 ma podłoże autoimmunologiczne, zaś typ 2 jest wynikiem insulinoodporności i zaburzeń w wydzielaniu insuliny. czytaj dalej »