Nie należy zmniejszać ilości jedzenia, tylko zmieniać jego jakość, wybierając produkty o niższej energetyczności, np. dzięki zamianie cukru na niskokaloryczne substancje słodzące, albo obniżenie zawartości tłuszczu. Używanie również w kuchni niskokalorycznych substancji słodzących pozwala na zachowanie atrakcyjnego, słodkiego smaku ulubionych potraw przy ich obniżonej energetyczności, co z jednej strony ułatwia zapobieganie rozwojowi nadwagi i otyłości, a z drugiej strony ułatwia ich leczenie. Dodatkową korzyścią wynikającą z takiej zmiany dla osób chorujących na jest brak ich wpływu na wzrost poposiłkowego stężenia cukru we krwi. Nie można jednak ograniczyć się do tej jednej zmiany ponieważ równie ważne, jak ograniczenie spożycia cukru, jest zmniejszenie zawartości tłuszczu w posiłkach – wyjaśnia mówi prof. Magdalena Olszanecka-Glinianowicz, Prezes Polskiego Towarzystwa Badań nad Otyłością.
Zaburzenie relacji psychologicznych z samym sobą i otoczeniem może prowadzić do zaburzeń poboru pokarmu i kompensowania jedzeniem potrzeb psychologicznych – uważa prof. Magdalena Olszanecka-Glinianowicz. Takie osoby nie poradzą sobie same i muszą otrzymać profesjonalne wsparcie psychologiczne.
Cukrzyca - diagnoza, objawy, leczenie, profilaktyka
Cukrzyca to choroba przewlekła metaboliczna, która charakteryzuje się podwyższonym stężeniem glukozy (hiperglikemią) we krwi. Wyróżnia się dwa główne typy cukrzycy. Typ 1 ma podłoże autoimmunologiczne, zaś typ 2 jest wynikiem insulinoodporności i zaburzeń w wydzielaniu insuliny. czytaj dalej »
Otyłość - diagnoza, objawy, leczenie, profilaktyka
Otyłość to nadmierne zmagazynowanie tkanki tłuszczowej, do którego prowadzi nadmierna podaż energii dostarczanej w pożywieniu w stosunku do zapotrzebowania organizmu. Z otyłością powiązane są różnorakie dolegliwości: cukrzyca, nadciśnienie, choroby serca, zwyrodnienia stawów. czytaj dalej »
Zastrzeżenia odpowiedzialności
Podziel się:
Słodziki to dobry wybór – nie zwiększają głodu i pomagają obniżyć poziom glukozy
U diabetyków chorujących na COVID-19 trzeba uważnie kontrolować poziom glukozy
Flawonoid z chmielu powstrzyma rozwój zespołu metabolicznego
Komentarze mogą dodawać wyłącznie osoby zalogowane.
Jesteś niezalogowany:
zaloguj się /
zarejestruj się
16:46:16, 06-03-2015 katarzynka112
16:46:17, 06-03-2015 katarzynka112
18:09:01, 01-03-2018 ~gość: 176.221.121.xxx
Publikowane komentarze są prywatnymi opiniami użytkowników serwisu. Senior.pl nie ponosi odpowiedzialności za treść opinii. Komentarze niezgodne z prawem i Regulaminem serwisu będą usuwane.