Strona głównaZdrowieDlaczego kiepska dieta sprzyja nowotworom

Dlaczego kiepska dieta sprzyja nowotworom

Eksperci z Narodowego Uniwersytetu w Singapurze pomagają wyjaśnić związek między ryzykiem raka i niewłaściwą dietą, a także powszechnymi chorobami, takimi jak cukrzyca, które wynikają ze złego odżywiania się.
Dlaczego kiepska dieta sprzyja nowotworom [fot. Lala Iréne Randrianasolo from Pixabay]
- Rak jest wywoływany interakcją między naszymi genami a czynnikami środowiskowymi, takimi jak dieta, aktywność fizyczna i zanieczyszczenia. Nie jest jeszcze zupełnie jasne, w jaki sposób takie czynniki środowiskowe zwiększają ryzyko nowotworu, ale zrozumienie tego jest niezbędne, jeśli mamy podjąć środki zapobiegawcze, które pomogą nam dłużej zachować zdrowie - mówi prof. Ashok Venkitaraman, współautor badań.

Substancja powiązana z , otyłością i niewłaściwą dietą może zwiększać ryzyko raka

Zbadano pacjentki, u których ryzyko zachorowania na lub jajnika było wysokie, ponieważ odziedziczyły od rodziców wadliwą kopię genu nowotworowego - BRCA2. Jak się okazało, komórki tych pacjentek były szczególnie wrażliwe na działanie metyloglioksalu, substancji wytwarzanej, gdy nasze komórki rozkładają glukozę dla wytworzenia energii. Wspomniany związek może powodować wady w naszym DNA, które są wczesnymi sygnałami ostrzegawczymi rozwoju raka.

Jak się okazuje również, osoby, które nie dziedziczą wadliwej kopii BRCA2, ale u których mogą wystąpić wyższe niż normalne poziomy metyloglioksalu - np. pacjenci z cukrzycą lub stanem przedcukrzycowym wywołanymi otyłością lub niewłaściwą dietą - cechują się nagromadzeniem podobnych sygnałów ostrzegawczych wskazujących na większe ryzyko zachorowania na raka.

- Nasze badania sugerują, że u pacjentów z wysokim poziomem metyloglioksalu ryzyko raka może być wyższe. Metyloglioksal można łatwo wykryć na podstawie badania krwi na obecność HbA1C, co można potencjalnie wykorzystać jako marker. Ponadto wysoki poziom metyloglioksalu można zwykle kontrolować lekami i dobrą , potencjalnie zapobiegając rozwojowi - wyjaśnia prof. Venkitaraman.

Ustalono też, że metyloglioksal może tymczasowo deaktywować geny zapobiegające nowotworom, co sugeruje, że dłuższe stosowanie nieprawidłowej diety lub niekontrolowana cukrzyca mogą z czasem skumulować niekorzystne efekty i zwiększać ryzyko raka.

Na podstawie:

Przeczytaj także


Cukrzyca - diagnoza, objawy, leczenie, profilaktyka

Cukrzyca to choroba przewlekła metaboliczna, która charakteryzuje się podwyższonym stężeniem glukozy (hiperglikemią) we krwi. Wyróżnia się dwa główne typy cukrzycy. Typ 1 ma podłoże autoimmunologiczne, zaś typ 2 jest wynikiem insulinoodporności i zaburzeń w wydzielaniu insuliny. czytaj dalej »


Nowotwór piersi - diagnoza, objawy, leczenie, profilaktyka

Nowotwór piersi (rak piersi, rak sutka) należy do najczęściej występujących chorób onkologicznych u kobiet. W Polsce notuje się prawie 10 tys. nowych zachorowań rocznie, co oznacza, że każdego roku na nowotwory piersi zachoruje 30 na 100 tys. kobiet. czytaj dalej »


Otyłość - diagnoza, objawy, leczenie, profilaktyka

Otyłość to nadmierne zmagazynowanie tkanki tłuszczowej, do którego prowadzi nadmierna podaż energii dostarczanej w pożywieniu w stosunku do zapotrzebowania organizmu. Z otyłością powiązane są różnorakie dolegliwości: cukrzyca, nadciśnienie, choroby serca, zwyrodnienia stawów. czytaj dalej »


Zobacz także

 

 

Skomentuj artykuł:

Komentarze mogą dodawać wyłącznie osoby zalogowane.
Jesteś niezalogowany: zaloguj się / zarejestruj się




Publikowane komentarze są prywatnymi opiniami użytkowników serwisu. Senior.pl nie ponosi odpowiedzialności za treść opinii. Komentarze niezgodne z prawem i Regulaminem serwisu będą usuwane.

Artykuły promowane

Najnowsze w dziale

Polecane na Facebooku

Najnowsze na forum

Warto zobaczyć

  • EWST.pl
  • Akademia Pełni Życia
  • Kosciol.pl
  • Pola Nadziei
  • Oferty pracy