W 2025 roku na cukrzycę będzie chorował co piąty mieszkaniec Ziemi – wynika z badań przeprowadzonych przez Światową Organizację Zdrowia. To oznacza, że na cukrzycę cierpieć będzie ponad miliard osób na świecie. Ten poważny problem zdrowotny dotyczy obecnie coraz większej liczby osób, a liczba zachorowań stale rośnie. Niestety w znaczący sposób sami przyczyniamy się do powstania tej choroby. Najważniejsze by nie lekceważyć objawów cukrzycy.
Anemia jest jednym z najczęstszych zaburzeń krwi. Sprawdź, co jeść, by osłabić dolegliwość.
Sposób odżywiania się bogaty w błonnik może pomóc uchronić się przed powszechnymi zagrażającymi życiu chorobami, takimi, jak udar czy nowotwór.
Za kilka dni – 11 stycznia obchodzić będziemy Dzień Wegetarian. To święto osób, które świadomie podjęły decyzję o rezygnacji z jedzenia mięsa ze względów etycznych. Z badań Instytutu Badania Opinii Publicznej Homo Homini przeprowadzonych w 2013 roku wynika, że 3,2 procent Polaków to jarosze. Na czym polega dieta i filozofia wegetarian tłumaczy Agnieszka Piskała z programu edukacyjnego „Żyj smacznie i zdrowo”.
Pewne składniki odżywcze pomagają w zachowaniu zdrowia mózgu, pomimo upływu lat, mówią neurolodzy.
Choć okres bożonarodzeniowy się skończył, skutki świętowania mogą pozostać na znacznie dłużej. Okazuje się, że po tym grudniowych świętach poziom cholesterolu istotnie wzrasta.
Kolejne badania pokazują, że czerwone mięso, jeśli jest jedzone w nadmiarze, może wywoływać różne problemy ze zdrowiem.
Dołącz do diety zielone warzywa, dzięki temu wspomożesz pracę swojej wątroby.
Kwasy omega-3, które w dużych ilościach znajdują się w rybach, mogą chronić serce.
Seler jest nieco niedoceniany w kulinarich, a szkoda, bo ma liczne dobre dla zdrowia i urody właściwości - oto kilka z nich.
W przypadku kobiet szczególnie groźne są palenie papierosów, nadciśnienie i cukrzyca.
Te czynniki genetyczne, które zwiększają prawdopodobieństwo nadmiaru cholesterolu, mogą również sprzyjać rozwojowi choroby Alzheimera, wynika z międzynarodowych badań.
W naszym klimacie nietrudno o niedobory witaminy D, a odpowiada ona za wiele ważnych procesów w organizmie. W nowych badaniach odkryto, że odpowiednia ilość magnezu sprzyja optymalizowaniu jej ilości.
W ciągu ostatniego ćwierćwiecza ilość przypadków demencji wzrosła ponad dwukrotnie. Obecnie choroba stanowi piątą główną przyczynę śmierci i przewiduje się, że będzie coraz poważniejszym problemem ze względu na starzenie się wielu społeczeństw na całym świecie.
Warto dodać do codziennego menu orzechy laskowe - działają korzystnie w wielu obszarach: pozwolą zachować młody wygląd skóry, moga poprawić sen i uchronić przed rozmaitymi chorobami.