Strona głównaZdrowieWysokoprzetworzone jedzenie zwiększa ryzyko raka

Wysokoprzetworzone jedzenie zwiększa ryzyko raka

Wysokoprzetworzona żywność nie jest najlepszym wyborem dietetycznym - od dawna wiadomo, że sprzyja rozwojowi wielu chorób. Teraz ustalono, że zwiększa ryzyko raka.
Wysokoprzetworzone jedzenie zwiększa ryzyko raka [Fot. robert6666 - Fotolia.com] Większość dostępnych w sklepach produktów jest znacznie przetworzonych. Zawierają dużo sztucznych dodatków i poddawane są różnorodnej obróbce, a wszystko po to, by wzmocnić ich smak i wydłużyć ich datę przydatności. Wszystko to jednak nie przydaje naszemu organizmowi zdrowia.

Poprzednie badania wykazały, że ludzie regularnie sięgający po wysokoprzetworzoną żywność częściej są otyli i mają nadwagę. Cechuje ich też wyższe zagrożenie chorobami serca i . Co więcej, odkryto, że duża ilości przetworzonego mięsa oznacza zwiększone ryzyko . Teraz francuscy i brazylijscy uczeni ustalili, że ultra-przetworzona żywność wiąże się z dodatkowym ryzykiem zachorowania na różne formy raka.

Naukowcy przeanalizowali dokładne kwestionariusze żywieniowe ponad 100 tysięcy osób. Ustalono, że każdy 10-procentowy wzrost udziału ultraprzetworzonej żywności w diecie wiązał się ze zwiększeniem o ponad 10 proc. ryzyka rozwoju nowotworu.

Do produktów, które uznano za mające największy związek z rozwojem raka, zaliczono: masowo wytwarzane pieczywo i inne wypieki, napoje gazowane i słodzone, makarony i zupy instant, słodkie lub pikantne pakowane przekąski, przetworzone produkty mięsne, mrożone lub inaczej przechowywane dania gotowe do spożycia, inne produkty spożywcze wytwarzane głównie lub wyłącznie z , olejów i innych tłuszczów.

Jak wyjaśniają autorzy, dość zaskakująca była siła wyników, choć przeprowadzono różne analizy i skorygowano wnioski pod kątem wielu czynników. Jednocześnie zaznaczają, że ludzie nierzadko serwujący sobie przetworzoną żywność, równocześnie częściej i unikali wysiłku fizycznego. W każdym razie, także po uwzględnieniu tych wszystkich aspektów, mieli podwyższone ryzyko zachorowania na raka. Jakkolwiek potrzebne są dalsze, dokładniejsze testy, już teraz eksperci ostrzegają, że część dodatków do żywności może być rakotwórcza.

Dietetycy mówią, że najbezpieczniejszymi wyborami żywieniowymi są jak najprostsze, najmniej przetworzone produkty - świeże ekologicznie uprawiane warzywa i owoce, , produkty pełnoziarniste, z czystych wód, etc.

O badaniach napisano w BMJ.

 

Skomentuj artykuł:

Jesteś niezalogowany: zaloguj się / zarejestruj się

Publikowane komentarze są prywatnymi opiniami użytkowników serwisu. Senior.pl nie ponosi odpowiedzialności za treść opinii. Komentarze niezgodne z prawem i Regulaminem serwisu będą usuwane.

Artykuły promowane

REKLAMA

Najnowsze w dziale

Polecane na Facebooku

Najnowsze na forum

Warto zobaczyć

  • eGospodarka.pl
  • Umierać po ludzku
  • Uniwersytety Trzeciego Wieku
  • Pola Nadziei
  • Oferty pracy

  X   Strona wykorzystuje pliki cookies w celu prawidłowego jej działania oraz korzystania z narzędzi analitycznych, reklamowych, marketingowych i społecznościowych. Szczegóły znajdują się w Polityce Prywatności. Dalsze korzystanie ze strony oznacza, że zgadzasz się na ich użycie. Jeśli nie chcesz, aby pliki cookies były zapisywane w pamięci Twojego urządzenia, możesz to zmienić za pomocą ustawień przeglądarki.   X