Wszyscy dobrze wiedzą, jak ważna jest zdrowa dieta w codziennym życiu. Jednak czy łatwo zmienić złe nawyki żywieniowe? Od czego zacząć? Czy zdrowa dieta musi być restrykcyjna?
Badania wskazują, że regularne spożywanie flawonoidów, związków znajdujących się np. w soku pomarańczowym, wiąże się z korzyściami zdrowotnymi u osób starszych z łagodnymi zaburzeniami poznawczymi i chorobami neurodegeneracyjnymi.
Dane sugerują, że dieta bogata w orzechy ma korzystny wpływ na zdrowie, zmniejsza ryzyko przedwczesnej śmierci, m. in. z powodu raka oraz chorób serca. Nowe badania wskazują, że istnieje kolejny powód, by dodać orzechy do jadłospisu - korzystnie wpływają na mikroflorę jelitową.
Ile warzyw spożywają Polacy, a ile zalecają instytucje zajmujące się żywieniem? Jak komponować posiłki, by realizować te zalecenia? Dlaczego warto jeść warzywa?
Dieta wzmacniająca nasze zęby powinna zawierać odpowiednie ilości składników mineralnych, a także witamin ułatwiających ich wchłanianie. W przypadku niedoboru wzrasta ryzyko stanów zapalnych i chorób dziąseł, a nawet ubytków. Jaka dieta jest dobra dla naszych zębów, a czego należy unikać?
Ludzie, którzy doświadczyli niewydolności serca, mogą liczyć na lepsze zdrowie, jeśli zastosują dietę zawierającą większe ilości białka.
Wystarczy serwować sobie jedno jajko dziennie, by uchronić się przed poważnymi kłopotami z układem sercowo naczyniowym – twierdzą chińscy uczeni.
Amerykańskie Towarzystwo Kardiologiczne (American Heart Association, AHA) zaleca dwie porcje ryb tygodniowo - to pomoże uchronić się przed chorobami sercowo-naczyniowymi i takimi zdarzeniami, jak zawał czy udar.
Zdrowy sposób odżywania się ma wpływ nie tylko na kształt sylwetki, ale i mózgu - okazuje się, że może zwiększyć jego gabaryty.
Stany zapalne w organizmie to naturalna reakcja, ale jeżeli się przedłużają, wywołują poważne szkody. Przewlekłe stany zapalne sprzyjają m. in. zaburzeniom pracy jelit, zapaleniu stawów i astmie. Poza tym mają związek z otyłością, zespołem metabolicznym, chorobami układu krążenia i innymi chorobami przewlekłymi. Z badań wynika, że chroniczne stany zapalne mogą być zmniejszone poprzez picie jogurtów.
Już po raz dziesiąty koalicja WASH – World Action on Salt & Health, skupiająca ekspertów z całego świata: naukowców, lekarzy, instytucje oraz specjalistów ds. zdrowia publicznego organizuje w dniach od 29 lutego do 6 marca globalną akcję edukacyjną, która ma przypomnieć o potrzebie kontroli ilości soli w naszej diecie i skłaniać do refleksji nad jej nadmiernym spożyciem. Na co zwracać uwagę, aby ograniczyć spożycie soli?
Dla pacjentów chorych na cukrzycę bardzo ważne jest kontrolowanie poziomu cukru we krwi, sposób odżywiania się zaś jednym z pomocnych w tym elementów. Nowe badania pokazały, że w przypadku osób zmagających się z cukrzycą typu 1 skuteczna w tym zakresie może być dieta niskowęglowodanowa.
Czosnek słynie z właściwości leczniczych przydatnych w walce z przeziębieniem i grypą, ale badania wykazały jego znacznie szersze spektrum zastosowań - może pomóc uchronić się przed zwyrodnieniami stawów, a także powstrzymać starzenie się mózgu. Do listy korzyści z jedzenia tego warzywa można teraz dopisać ochronę przed cukrzycą typu 2 i nie tylko.
Dzięki pięciu elementom stylu życia możesz zyskać dodatkową dekadę lub nawet więcej lat i osiągnąć długowieczność, mówią uczeni Harvard T.H. Chan School of Public Health.
Nowe badanie pokazuje, że bogata w tłuszcze dieta śródziemnomorska, zawierająca orzechy i oliwę z pierwszego tłoczenia, może modyfikować funkcję genów niektórych komórek. Właściwości te powinny pomóc w walce z szeregiem chorób, szczególnie układu krążenia.