Strona głównaZdrowieRozprzestrzenianie się raka piersi - może mu sprzyjać dieta

Rozprzestrzenianie się raka piersi - może mu sprzyjać dieta

Od dawna wiadomo, że dieta może mieć wpływ na ryzyko rozwoju różnych nowotworów, okazuje się jednak, że może też oddziaływać na sam wzrost i rozprzestrzenianie się raka, ostrzegają uczeni z Cambridge University.
Rozprzestrzenianie się raka piersi - może mu sprzyjać dieta [Fot. Jacek Chabraszewski - Fotolia.com] Badania na zwierzętach dowiodły, że piersi trudniej jest się rozwijać bez znajdującej się w różnych produktach substancji o nazwie asparagina.

Aminokwas asparaginy jest zawarty m. in. w szparagach, ale także drobiu, owocach morza, kiełkach, płatkach owsianych, kiełbasie, orzechach, soi, etc.

Testy przeprowadzono na myszach z agresywną formą r. Gryzonie z tą chorobą umierają w ciągu kilku tygodni, podczas których guz rozprzestrzenia się po całym ciele. Jednakże gdy myszy otrzymywały dietę o niskiej zawartości asparaginy lub leki blokujące jej działanie, wówczas nowotwór miał istotne trudności w przenoszeniu się do innych części ciała.

Wyniki tych badań wpasowują się we wcześniejsze ustalenia, zgodnie z którymi ograniczenie takich aminokwasów, jak seryna i glicyna, spowalnia rozwój chłoniaka i . Jak oceniają eksperci, coraz więcej dowodów naukowych wskazuje, że intensywność rozwoju określonych form raka jest uzależniona od konkretnych składników diety.

Według uczonych, modyfikacja sposobu odżywiania się pacjentów onkologicznych lub zmiana leków, które oddziałują na sposób, w jaki komórki nowotworowe uzyskują dostęp do określonych składników odżywczych, mogą poprawić wyniki leczenia.

Autorzy podkreślają, że początkowy guz zwykle nie jest śmiertelny, ale nowotworowe do innych części ciała nierzadko zagrażają życiu. Aby jednak komórka mogła się przedostać do pozostałych regionów organizmu poprzez krwioobieg, musi nauczyć się odrywać od głównego nowotworu i przetrwać w krwioobiegu, co wymaga określonych modyfikacji. To z kolei - według badaczy - musi mieć związek z obecnością kwasu asparginowego. Dlatego jego ograniczenie mogłoby mieć wpływ na zdolność nowotworu do „infekowania" innych organów.

Uczeni zaznaczają, że potrzeba dalszych testów, by potwierdzić wspomniane ustalenia. Wówczas będzie można opracować dokładniejszą dietę wspomagającą leczenie raka.

O wynikach badań można przeczytać w magazynie Nature.

 

Skomentuj artykuł:

Jesteś niezalogowany: zaloguj się / zarejestruj się

Wynik dodawania (tylko niezalogowani):

JEDEN + DZIESIĘĆ =

Publikowane komentarze są prywatnymi opiniami użytkowników serwisu. Senior.pl nie ponosi odpowiedzialności za treść opinii. Komentarze niezgodne z prawem i Regulaminem serwisu będą usuwane.

Artykuły promowane

REKLAMA

Najnowsze w dziale

Polecane na Facebooku

Najnowsze na forum

Warto zobaczyć

  • Internetowe Stowarzyszenie Seniorów
  • EWST.pl
  • Pola Nadziei
  • Uniwersytety Trzeciego Wieku
  • Oferty pracy

  X   Strona korzysta z plików cookies w celu realizacji usług i zgodnie z Polityką Prywatności. Możesz określić warunki przechowywania lub dostępu do plików cookies w Twojej przeglądarce.   X