Węglowodany powinny stanowić źródło 45 do 65 proc. dziennie przyjmowanych kalorii, tymczasem często ograniczamy ich ilość w diecie, ponieważ składniki te są uważane za winowajców w przybieraniu na wadze. Trzeba zaś wiedzieć, że nadmierne zmniejszenie dawki weglowodanów wiąże się z zaburzeniami pracy organizmu, co staje się widoczne w kilku charakaterystycznych objawach.
Inspekcja Handlowa wzięła pod lupę suplementy diety. Sprawdziła, jak są oznakowane, czy producenci nie wprowadzają konsumentów w błąd i czy zgłosili suplementy do Głównego Inspektora Sanitarnego. Kontrolerzy mieli zarzuty do co piątego produktu.
Dla uczonych nie ma tematów tabu. Właśnie zajeli się analizą sposobu formowania się gazów w jelitach - wynaleźli kapsułkę, która pozwoli na monitorowanie procesu kształtowania się gazów.
Każdy z nas zna osoby, które chociaż raz były na diecie – a ile znamy osób, którym udało się schudnąć i utrzymać wagę? Stosowanie różnych metod, na które moda trwa zazwyczaj kilka sezonów, tylko potęguje problem nadmiernych kilogramów. O to, dlaczego tak trudno samemu osiągnąć wyznaczony cel, pytamy dietetyka.
Święta za nami i przez kolejne dni najpewniej będziemy „dojadać" bożonarodzeniowe przysmaki. Warto jednak pamiętać, by w tej diecie nie zabrakło produktów z błonnikiem. Jest organizmowi szczególnie potrzebny, by uchronić się przed cukrzycą i chorobami jelit.
Apetyczne smażone karpie, pachnąca kapusta, bajecznie słodkie makowce – Boże Narodzenie to ogromne wyzwanie dla osób cierpiących na cukrzycę. Jak przetrwać święta bez uszczerbku na zdrowiu?
Białko to budulec mięśni, a także składnik pomagający zwiększyć metabolizm i potencjał spalania tłuszczu. To niezbędne, trudne do przecenienia, paliwo, które wspiera organizm w budowaniu zdrowych tkanek i komórek. Ciało może dawać sygnały niedostatecznych ilości białka - sprawdź, czy nie masz takich objawów. Jeśli je dostrzegasz, niezwłocznie wzbogać dietę o większe dawki wspomnianego składnika.
Dla twojego zdrowia i sylwetki znaczenie ma nie tylko to, co sobie serwujesz, ale jak szybko spożywasz posiłek. Jeśli robisz to zbyt szybkim tempie, nie tylko niszczysz wysiłki odchudzania, ale i zagrażasz zdrowiu swojego serca.
Sery nie są „ulubieńcami" dietetyków, często uważa się je za zbyt tłuste i zagrażające układowi krążenia. Teraz ustalono jednak, że ci, którzy codziennie sięgają po te produkty, wykazują niższe ryzyko chorób serca czy udaru niż osoby ich unikające.
Antybiotyki pomogą pozbyć się infekcji bakteriami Helicobacter, a dzięki temu osłabnie ryzyko raka żołądka, mówią uczeni z Uniwersytetu w Hongkongu.
Warzywa i owoce są źródłem wielu witamin i minerałów, które przyczyniają się do prawidłowego funkcjonowania organizmu, a w konsekwencji – do lepszego samopoczucia. W jaki sposób? Nasza dieta bezpośrednio wpływa na pracę jelit, a zgromadzonym w nich bakteriom służą tzw. prebiotyki, zawarte głównie w świeżych warzywach i owocach. Warto zatem jeść je codziennie w odpowiedniej ilości.
Sól jest dzisiaj wszechobecna. Dodaje się ją do tak wielu produktów, że bardzo trudno kontrolować jej dawkę w codziennym menu. Są jednak pewne objawy, które mogą wskazywać na to, że ilość soli w diecie jest za duża - obserwuj sposób funkcjonowania organizmu i reaguj, a unikniesz nadciśnienia oraz chorób serca.
Eksperci zalecają aby na stołach było kolorowo, bo tylko różnorodność składników gwarantuje, że dieta będzie dostarczała wszystkich niezbędnych witamin i substancji odżywczych.
Rak jamy ustnej jest bardzo częstym złośliwym nowotworem, stanowi 4 proc. wszystkich nowotworów złośliwych u mężczyzn i 2 proc u kobiet. Jakkolwiek wskaźniki wielu innych neoplazji zmniejszają się, te dotyczące wspomnianego raka rosną...
Zanim rozwinie się cukrzyca, występuje stan przedcukrzycowy - jeśli da się go rozpoznać, trzeba zareagować, by nie przerodził się w chorobę.