O dostarczenie organizmowi odpowiedniej dawki witaminy D powinniśmy zadbać nie tylko ze względu na to, że jej niedobory osłabiają kości. Jak donoszą amerykańscy naukowcy braki witaminy D zwiększają ryzyko chorób serca.
Kefir wywodzi się z krainy długowieczności - Kaukazu. Od setek lat był jednym z najcenniejszych napojów jakie spożywali miejscowi matuzalemowie.
Śniadanie jest niezbędne w zdrowej zbilnasowanej diecie. Nie rezygnuj z porannego posiłku, a łatwiej uchronisz się przed otyłością.
Kawa jest jednym z napopularniejszych napojów na całym świecie. Wielu ludzi nie wyobraża się rozpoczęcia dnia bez filiżanki gorącej kawy. I słusznie, mówią eksperci, bo pozytywnie wpływa na organizm, choć jednocześnie może zabarwiać zęby. W każdym razie korzyści przewyższają szkody. O wpływie kawy na zęby napisano w magazynie General Dentistry.
Ludzie w starszym wieku potrzebują więcej wapnia niż osoby młodsze. Wielu jednak nie wie, jakie i ile produktów trzeba dołączyć do codziennej diety, by dawka tego pierwiastka była odpowiednia dla ich potrzeb. Ten krótki przewodnik pomoże ci się zorientować, po jakie artykuły sięgać.
Międzynarodowy zespół uczonych ustalił, że podawanie witaminy o skomplikowanej nazwie rybozyd nikotynoamidoadeninowy przywraca zdolności regeneracyjne organów i opóźnia starzenie się. Co ciekawe, związek ten można znaleźć m. in. w mleku i piwie (choć jego ilość nie została ustalona).
Rosół może być sojusznikami w walce z nadciśnieniu. Japońskie badania dowiodły, że udka z kurczaka, które wszak często wykorzystywane są do przygotowania ciepłej pożywnej zupy, to dobry środek dla osób cierpiących na nadciśnienie.
Niedobór witaminy D, nie tylko zwiększa ryzyko wystąpienia zawału serca czy ostrej niewydolności serca, ale także intensyfikuje skutki chorób serca.
Powszechnie wiadomo, że w dojrzalszych latach nieco trudniej jest utrzymać szczupłą sylwetkę, bo przybieraniu na wadze sprzyja wówczas wiele czynników, m. in. zwalniający wraz z wiekiem metabolizm. Jednocześnie trzeba przypomnieć, że nie wszystkie kalorie są sobie równe, a niektóre kaloryczne produkty mogą być polecane dojrzałym ludziom.
Jeśli chcesz zadbać swoją tarczycę, jedz więcej ryb, radzą eksperci.
Niektóre produkty żywnościowe działają jak alergeny i powodują reakcje alergiczne, z których część jest łagodna i dość szybko zanika, ale część może powodować poważne zagrożenie dla zdrowia.
Limit dziennej dawki kalorii pochodzącej z cukrów nie powinien wyższy niż 10 procent. WHO rekomenduje jednak, by nie przekraczać już 5 proc. całkowitej liczby kalorii.
Codzienna suplementacja witaminą D może wspomóc wysiłki ludzi otyłych zmierzające do utraty na wadze.
"Dopóki ciebie, ciebie nam pić, dopóty jak w niebie, jak w niebie nam żyć, herbatko, herbatko" - śpiewali "Starsi Panowie" i wszystko wskazuje na to, że mieli absolutną rację. Herbata ma mieć zbawienny wpływ na zdrowie i to nie tylko starszych panów czy pań, ale wszystkich. Podczas gdy my, pod wpływem zmiany mód, pijemy jej co raz mniej, zachodnie społeczeństwa traktują ją jako lekarstwo o bardzo szerokim zakresie działania.
Odwodnienie kojarzy się przede wszystkim z upałami, podczas których organizm łatwo traci wodę. Jednak także i zimą jesteśmy narażeni na odwodnienie.
Bakteria z jamy ustnej odpowiedzialna za rozwój nowotworu jelit