23-06-2015
zmień rozmiar tekstu
A+ A-
Powszechnie wiadomo, że w dojrzalszych latach nieco trudniej jest utrzymać szczupłą sylwetkę, bo przybieraniu na wadze sprzyja wówczas wiele czynników, m. in. zwalniający wraz z wiekiem metabolizm. Jednocześnie trzeba przypomnieć, że nie wszystkie kalorie są sobie równe, a niektóre kaloryczne produkty mogą być polecane dojrzałym ludziom.
Jak wynika z badań, ci, którzy jedzą dużo , , jogurtów i serów o niskiej zawartości tłuszczu, mogą liczyć na łatwiejszą . Tymczasem artykuły uznawane za tuczące, np. jaja, pełnotłuste sery i pełne , nie mają wpływu na różnicę w wadze. Jednocześnie słodkie napoje i węglowodany proste lub rafinowane, np. białe pieczywo, ziemniaki i biały ryż sprzyjają dodatkowym kilogramom.
Uczeni z Tufts University oraz Harvard School of Public Health w Bostonie przeprowadzili badania na podstawie zbieranych przez 24 lata danych dotyczących 121 tysięcy osób. Odkryli, że na wadze więcej zyskują ci, którzy stosują dietę o wysokim ładunku glikemicznym (ŁG).
Ładunek glikemiczny to sposób oceny zawartości węglowodanów w produkcie biorący pod uwagę jednocześnie ich ilość, jak i jakość (czyli ).
Przykładowo, bułka z mąki białej ma ładunek glikemiczny na poziomie ok. 25 jednostek, natomiast jedna porcja komosy ryżowej ma około 13 jednostek, a porcja ciecierzycy - jedynie 3.
W badaniach odkryto, że każde zwiększenie o 50 jednostek codziennego ładunku glikemicznego wiązało się z przybraniem dodatkowej połowy kilograma w ciągu czterech lat. Co ciekawe, jaja i sery miały związek z nadwagą jedynie wówczas, gdy uczestnicy zwiększyli jednocześnie spożycie węglowodanów prostych lub skrobiowych. natomiast było związane z nadprogramowymi kilogramami, ale ten efekt został osłabiony dzięki ograniczeniu ŁG.
Ustalono, że uczestnicy zyskali na wadze wraz z wiekiem, ale intensywność tego procesu w znacznej mierze zależał od jakości białka i węglowodanów w diecie. Ta relacja pozostawała w mocy także po uwzględnieniu czynników stylu życia, w tym ogólnego spożycia kalorii.
Zatem nie wystarczy unikać wysokokalorycznych produktów, by dbać o linię. Niektóre kaloryczne posiłki są wręcz polecane. Oczywiście dawka kalorii ma znaczenie, ale niemniej ważna jest ich jakość w walce z przybieraniem na wadze, wnioskują uczeni.
Wyniki badań opublikowano w American Journal of Clinical Nutrition.
Otyłość to nadmierne zmagazynowanie tkanki tłuszczowej, do którego prowadzi nadmierna podaż energii dostarczanej w pożywieniu w stosunku do zapotrzebowania organizmu. Z otyłością powiązane są różnorakie dolegliwości: cukrzyca, nadciśnienie, choroby serca, zwyrodnienia stawów. czytaj dalej »