12-09-2016
zmień rozmiar tekstu
A+ A-
Kawa jest jednym z napopularniejszych napojów na całym świecie. Wielu ludzi nie wyobraża się rozpoczęcia dnia bez filiżanki gorącej kawy. I słusznie, mówią eksperci, bo pozytywnie wpływa na organizm, choć jednocześnie może zabarwiać zęby. W każdym razie korzyści przewyższają szkody. O wpływie kawy na zęby napisano w magazynie General Dentistry.
daje wiele dobrych efektów. Przykładowo, pomaga chronić , osłabia ryzyko różnych form raka, wspomaga metabolizm, pomaga utrzymać koncentrację, przydaje energii, zmniejsza prawdopodobieństwo , ogranicza ryzyko rozwoju choroby Parkinsona.
Co więcej, ustalono, że kawa może pomóc chronić zęby, zapobiegając utracie masy kostnej w szczęce. Okazuje się zatem, że także dentyści polecają ten napój, pomimo przebarwień, jakie zwykle powoduje na zębach.
Nie warto rezygnować z kawy, nawet jeśli z jej powodu uśmiech przestaje być śnieżniobiały. Niestety, nie pomaga także dodanie mleka - taka wersja napoju również zawiera barwniki i ich nie neutralizuje. Niemniej jednak, można zminimalizować efekty raczenia się małą czarną. Przykładowo, można nauczyć się pić przez słomkę, wówczas znacznie zmniejszy się kontakt napoju z powierzchnią zębów. Poza tym po wypiciu kawy warto wypłukać jamę ustną, to też ograniczy przebarwienia.
Można również poddać się zabiegom , które nadadzą uśmiechowi ładniejszy wygląd. Trzeba jednak pamiętać, że picie kawy z czasem zmniejszy uzyskany skutek i wybielanie trzeba będzie powtórzyć. Nie musi być to jednak bardzo uciążliwe, bo rekomenduje się przeprowadzanie kolejnych zabiegów co 1-2 lata.
Co istotne, warto odczekać z myciem zębów kilkadziesiąt minut po wypiciu kawy. Powoduje ona bowiem zmiękczenie szkliwa, więc łatwiej uszkodzić zęby podczas szczotkowania. Po pół godziny jednak szkliwo ponownie twardnieje.
Kawa jest jednym z najpopularniejszych napojów stymulujących.
Według legendy pasterze w Etiopii jako pierwsi zaobserwowali wpływ kawy, gdy dostrzegli, że ich zwierzęta "tańczą" po spożyciu jagód kawy. Z badań wynika, że napój najefektywniej pobusdza, gdy jest wypijany pomiędzy 9.30 a 11.30.