Strona głównaZdrowieHerbata jest dobra na wszystko

Herbata jest dobra na wszystko

"Dopóki ciebie, ciebie nam pić, dopóty jak w niebie, jak w niebie nam żyć, herbatko, herbatko" - śpiewali "Starsi Panowie" i wszystko wskazuje na to, że mieli absolutną rację. Herbata ma mieć zbawienny wpływ na zdrowie i to nie tylko starszych panów czy pań, ale wszystkich. Podczas gdy my, pod wpływem zmiany mód, pijemy jej co raz mniej, zachodnie społeczeństwa traktują ją jako lekarstwo o bardzo szerokim zakresie działania.
Herbata jest dobra na wszystko [© Benjamin Wohlbrecht - Fotolia.com] Dobroczynne działanie herbaty:
  • wzmacnia system odpornościowy;
  • jest pomocna w zapobieganiu psuciu się zębów;
  • opóźnia procesy starzenia się;
  • zmniejsza ryzyko zachorowania na raka;
  • obniża ciśnienie krwi oraz poziom i cukru;
  • pomaga w odchudzaniu spalając kalorie, tłuszcz, węglowodany i redukując stres;
  • zmniejsza ryzyko zachorowania na raka, chorób serca i zakrzepicy.

Zielona najzdrowwsza

Trzeba od razu dodać: większość tych cudownych cech jest przypisywana zielonej herbacie, która do najbardziej popularnych w Polsce nie należy. A szkoda, bo zdaniem naukowców, działa ona jako antyutleniacz. To znaczy, że neutralizuje wolne rodniki, które powodują starzenie się komórek, a nawet ich niebezpieczne zmiany. Dlatego picie zielonej herbaty ma zmniejszać ryzyko zachorowania na raka. Jeśli do tego dodać obniżenie poziomu cholesterolu, rzadsze kłopoty z bólem zębów, lepszy metabolizm (a co za tym idzie - łatwiejsze odchudzanie się) oraz mniej zmarszczek, to czy trzeba jeszcze kogoś przekonywać, że warto sięgnąć po filiżankę zielonej herbaty?

Dobroczynna dla kobiet

Badania kobiet, które piły regularnie herbatę pokazały, że ich poziom związków mineralnych w tkance kostnej jest wyższy niż u pozostałych. Okazuje się więc, że jej stała obecność w diecie, może mieć znaczenie w zapobieganiu osteoporozie (odwapnione kości łatwo się łamią i trudno zrastają). Odpowiadają za to najprawdopodobniej zawarte w herbacie flawonoidy.

Dwa powody do uśmiechu


Herbata wzmacnia system odpornościowy. Dzięki niej nasza naturalna tarcza obronna potrafi lepiej radzić sobie z wirusami i bakteriami, które usiłują przeniknąć do organizmu. Amerykańskie badania (przeprowadzone m.in. w Bostonie) pokazały, że komórki odpornościowe we krwi osób pijących regularnie herbatę reagowały pięć razy szybciej na drobnoustroje od tych, którzy za podstawowy napój (jak większość Amerykanów) uznają kawę. Drugi (prócz zdrowia) powód do uśmiechu jest bardziej dosłowny – wielcy miłośnicy herbaty Japończycy odkryli, że herbata, jest świetnym napojem dla tych, którzy całe życie chcą uśmiechać się swoimi, a nie sztucznymi zębami. Zawarte w niej katechiny mogą zapobiegać spadkowi kolagenu w przypadkach .

Zdrowy jak Chińczyk?


Kto namiętnie pije herbatę? Chińczycy i Japończycy. Jaki to ma wpływ na ich zdrowie? Bardzo dobry. Z badań populacji w Chinach wynika, że regularne, codzienne picie zielonej herbaty zmniejsza ryzyko zachorowania na raka przełyku, żołądka oraz wątroby. Wg badań przeprowadzonych w Szanghaju już jedna filiżanka dziennie zmniejsza ryzyko raka żołądka o 30%! Z kolei badania w Japonii pokazały, że zielona herbata pomaga w zapobieganiu chorób serca. Oba narody wywar z traktują jak my kawę - napój pobudzający aktywność umysłową. I bardzo słusznie, bo zawiera ona działające antyutleniająco polifenole.

Bez mleka


Podczas gdy serwis 50plusmag przekonuje Amerykanów, że warto sięgać po filiżankę herbaty nawet pięć razy dziennie, nam wystarczy powrócić do tradycyjnej diety, w której herbata pełniła (jak się okazuje zasłużenie) rolę idealnego napoju na każdą okazję i każdą porę dnia. Trzeba jednak zwrócić uwagę na jej jakość (aby była jak najbardziej naturalna) i sposoby przygotowania.

Niemal każdy rodzaj herbaty wymaga osobnego rytuału jej parzenia, tak aby zdrowe składniki nie zostały stracone. To jednak już temat na osobny artykuł. Niektórzy lekarze zwracają uwagę, że nadmiar zielonej herbaty może obciążać wątrobę – jak zawsze więc umiar i zdrowy rozsądek jest wskazany. W każdym razie z bawarką lepiej się pożegnać. Mleko dodawane do herbaty ma zabijać jej antyutleniające właściwości. Należy więc je zostawić na inne okazje – na przykład do kawy...

Zgłoś błąd lub uwagę do artykułu

Zobacz także

 

 

 

Skomentuj artykuł:

Komentarze mogą dodawać wyłącznie osoby zalogowane.
Jesteś niezalogowany: zaloguj się / zarejestruj się




Komentarze

  • 19:41:27, 16-02-2015 katarzynka112

    Zielona herbata ma specyficzny smak do którego nie każdy może się przyzwyczaić, zaczęłam słodzić ją miodem mimo że niektórzy mówili że to profanacja, teraz dodaje trochę syropu Paola i dzięki temu mogłam się przestawić z czarnej na zieloną.
  • 15:55:35, 21-09-2016 m.michalsky

    Piję zieloną herbatę od kilkunastu lat - dla mnie jest to napój bogów. Zero kalorii, dobry smak i ma właściwości zdrowotne.
  • 11:06:58, 22-09-2016 ciotka Klotka

    Ja lubię wszelakie herbaty a wczoraj za namowa znajomych kupiłam yerba mate. Spróbuje, mówią że dobra i że zdrowa.
  • 13:19:54, 30-09-2016 krasnypik

    Nie ma to jak zielona herbata. Jak dla mnie najbardziej naturalny lek na stres i nerwy
  • 20:26:11, 05-10-2016 sandaczekk1

    Tak, zielona jest naprawdę super, dziwię się że jest tak mało popularna w Polsce, przecież ona ma tyle zdrowotnych właściwości.

Publikowane komentarze są prywatnymi opiniami użytkowników serwisu. Senior.pl nie ponosi odpowiedzialności za treść opinii. Komentarze niezgodne z prawem i Regulaminem serwisu będą usuwane.

Artykuły promowane

Najnowsze w dziale

Polecane na Facebooku

Najnowsze na forum

Warto zobaczyć

  • Hospicja.pl
  • Pola Nadziei
  • Fundacja ITAKA - Centrum Poszukiwań Ludzi Zaginionych
  • Kosciol.pl
  • Oferty pracy