Mleko powinno być stałym elementem diety nie tylko dla dzieci, dorosłym też jest polecane, bo zawiera ważne dla zachowania zdrowia składniki. Teraz ustalono, że gdy jest wypijane rano, pomaga utrzymać odpowiedni poziom cukru we krwi w kolejnych porach dnia, co ułatwia kontrolę cukrzycy.
Sery to ważny element powszechnie polecanego śródziemnomorskiego sposobu odżywiania się. Włoscy uczeni postanowili sprawdzić, jakie właściwości mają sery.
Jeśli po zjedzeniu nabiału, ma się kłopoty żołądkowe, to należy wyrzucić go z diety, czy też jednak od czasu do czasu - pomimo pewnych zaburzeń - można dołączyć do posiłków produkty mleczne?
Osoby cierpiące na nietolerancję laktozy doskonale wiedzą, jak ich organizm reaguje na nabiał. Najczęściej wybieranym sposobem walki z tym problemem jest zmiana diety i rezygnacja z mleka, jogurtów czy serków. Niestety, takie kroki mogą skutkować groźnymi niedoborami wapnia. Alternatywą pozostają więc produkty mleczne bez laktozy, ale skąd wiadomo, które wybierać?
Kawa sama w sobie zawiera niewiele kalorii. To dodatki, które do niej wybieramy nie sprzyjają naszej diecie. Mleko, cukier, syropy i sosy smakowe czy bita śmietana znacząco podnoszą wartość kaloryczną napoju. Jak skomponować składniki, by napój był słodki, a mniej tuczący podpowiada Marzena Brzezińska, dyplomowany dietetyk Star Fitness.
Przeciwutleniacze są nam potrzebne, by organizm mógł normalnie funkcjonować, uchronić się przed rozmaitymi chorobami i wolniej się starzeć. Możemy zwiększyć ich ilość dzięki odpowiedniej diecie. Okazuje się jednak, że wysiłki te mogą mieć ograniczony efekt, jeśli wraz z przciwutleniaczami spożywa się mleko.
Cukry to pewien typ węglowodanów w jedzeniu i piciu. Są nam potrzebne, bo zapewniają glukozę, która daje organizmowi energię. Są jednak cukry występujące w pożywieniu naturalnie i takie, które dodaje się do niego, by poprawić jego smak.
W polsce wypijamy ich po kilka filiżanek dziennie, do śniadania i kolacji herbata jest niemal obowiązkowa, a w pierwszej połowie dnia dominuje kawa. Serwując sobie te napoje tak często możemy jednak tracić kontrolę nad swoją wagą...
Jakkolwiek paradoksalnie to brzmi, obserwujemy wręcz „modę" na rozmaite alergie na jedzenie. Wielu ludzi dość pochopnie wyrzuca ze swojego jadłospisu określone produkty, które - jak im się wydaje - mogą być dla ich organizmu wyzwaniem. Tymczasem rezygnacja z pewnych grup artykułów może być bardzo szkodliwa. Przedtem upewnij się, że naprawdę nie możesz czegoś jeść.
Dbałość o zdrowie i dobre samopoczucie obejmuje zarówno wysiłek fizyczny, jak i dietę. Ważne jest nie tylko jednak to, co znajduje się w naszym jadłospisie, ale i jakie posiłki jemy przed i po treningach.
O dostarczenie organizmowi odpowiedniej dawki witaminy D powinniśmy zadbać nie tylko ze względu na to, że jej niedobory osłabiają kości. Jak donoszą amerykańscy naukowcy braki witaminy D zwiększają ryzyko chorób serca.
Kefir wywodzi się z krainy długowieczności - Kaukazu. Od setek lat był jednym z najcenniejszych napojów jakie spożywali miejscowi matuzalemowie.
Śniadanie jest niezbędne w zdrowej zbilnasowanej diecie. Nie rezygnuj z porannego posiłku, a łatwiej uchronisz się przed otyłością.
Kawa jest jednym z napopularniejszych napojów na całym świecie. Wielu ludzi nie wyobraża się rozpoczęcia dnia bez filiżanki gorącej kawy. I słusznie, mówią eksperci, bo pozytywnie wpływa na organizm, choć jednocześnie może zabarwiać zęby. W każdym razie korzyści przewyższają szkody. O wpływie kawy na zęby napisano w magazynie General Dentistry.
Ludzie w starszym wieku potrzebują więcej wapnia niż osoby młodsze. Wielu jednak nie wie, jakie i ile produktów trzeba dołączyć do codziennej diety, by dawka tego pierwiastka była odpowiednia dla ich potrzeb. Ten krótki przewodnik pomoże ci się zorientować, po jakie artykuły sięgać.
Bakteria z jamy ustnej odpowiedzialna za rozwój nowotworu jelit