Strona głównaZdrowieIle cukru w dziennej diecie - nowe zalecenia WHO

Ile cukru w dziennej diecie - nowe zalecenia WHO

Limit dziennej dawki kalorii pochodzącej z cukrów nie powinien wyższy niż 10 procent. WHO rekomenduje jednak, by nie przekraczać już 5 proc. całkowitej liczby kalorii.
Ile cukru w dziennej diecie - nowe zalecenia WHO [© bit24 - Fotolia.com] Nie więcej niż 5 procent ilości codziennie przyjmowanych kcal. może pochodzić z cukrów, jeśli chce się zyskać dodatkowe korzyści w zakresie ochrony zdrowia zaleca WHO. Oznacza to, że maksymalnie należy dostarczać sobie 25 g dziennie (co stanowi około 6 łyżeczek).

Sugestia zawarta jest w nowych wytycznych dotyczących spożycia cukrów przez dorosłych i dzieci, które WHO opublikowała dokładnie rok od otwarcia konsultacji społecznych na temat projektu ogłoszonego w marcu 2014.

Konsultacje umożliwiły zebranie ponad 170 uwag od agencji rządowych, agencji ONZ, organizacji pozarządowych, przemysłu, instytucji akademickich i różnych osób zainteresowanych tym tematem. W międzyczasie eksperci przeanalizowali badania naukowe dotyczące tego zagadnienia. Na podstawie tych wszystkich informacji opracowano nowe wytyczne, które jednak - co warto podkreślić - nie dotyczą cukrów obecnych w świeżych owoców i warzywach oraz tych zawartych w . Jeśli o nie chodzi bowiem, nie ma dowodów niekorzystnych skutków zdrowotnych związanych z ich spożyciem. Zalecenia dotyczą cukrów zawartych w przetworzonej żywności. Co ciekawe, cukier znajduje się w wielu produktach, które nie są z nim kojarzone, np. czy sosach sałatkowych są cukry ().

Jak wynika z badań, na podstawie których WHO przedstawiła nowe wytyczne, ludzie którzy spożywają mniejsze ilości cukru, mają niższą wagę, a zwiększona dawka cukru w diecie wiąże się ze wzrostem masy ciała. W uzasadnieniu WHO wskazuje też, że u osób, które dostarczały sobie ponad 10 proc. dziennej dawki kcal. z cukrów, częściej występowała .

Przeczytaj także


Otyłość - diagnoza, objawy, leczenie, profilaktyka

Otyłość to nadmierne zmagazynowanie tkanki tłuszczowej, do którego prowadzi nadmierna podaż energii dostarczanej w pożywieniu w stosunku do zapotrzebowania organizmu. Z otyłością powiązane są różnorakie dolegliwości: cukrzyca, nadciśnienie, choroby serca, zwyrodnienia stawów. czytaj dalej »


Zobacz także

 

 

 

Skomentuj artykuł:

Komentarze mogą dodawać wyłącznie osoby zalogowane.
Jesteś niezalogowany: zaloguj się / zarejestruj się




Publikowane komentarze są prywatnymi opiniami użytkowników serwisu. Senior.pl nie ponosi odpowiedzialności za treść opinii. Komentarze niezgodne z prawem i Regulaminem serwisu będą usuwane.

Artykuły promowane

Najnowsze w dziale

Polecane na Facebooku

Najnowsze na forum

Warto zobaczyć

  • Umierać po ludzku
  • Kobiety.net.pl
  • Akademia Pełni Życia
  • EWST.pl
  • Oferty pracy