09-06-2015
zmień rozmiar tekstu
A+ A-
Limit dziennej dawki kalorii pochodzącej z cukrów nie powinien wyższy niż 10 procent. WHO rekomenduje jednak, by nie przekraczać już 5 proc. całkowitej liczby kalorii.
![Ile cukru w dziennej diecie - nowe zalecenia WHO [© bit24 - Fotolia.com] Ile cukru w dziennej diecie - nowe zalecenia WHO [© bit24 - Fotolia.com]](http://www.senior.pl/Ile-cukru-w-dziennej-diecie-8211-nowe-zalecenia-WHO_img5577240c3bdda.jpg)
Nie więcej niż 5 procent ilości codziennie przyjmowanych kcal. może pochodzić z cukrów, jeśli chce się zyskać dodatkowe korzyści w zakresie ochrony zdrowia zaleca WHO. Oznacza to, że maksymalnie należy dostarczać sobie 25 g dziennie (co stanowi około 6 łyżeczek).
Sugestia zawarta jest w nowych wytycznych dotyczących spożycia cukrów przez dorosłych i dzieci, które WHO opublikowała dokładnie rok od otwarcia konsultacji społecznych na temat projektu ogłoszonego w marcu 2014.
Konsultacje umożliwiły zebranie ponad 170 uwag od agencji rządowych, agencji ONZ, organizacji pozarządowych, przemysłu, instytucji akademickich i różnych osób zainteresowanych tym tematem. W międzyczasie eksperci przeanalizowali badania naukowe dotyczące tego zagadnienia. Na podstawie tych wszystkich informacji opracowano nowe wytyczne, które jednak - co warto podkreślić - nie dotyczą cukrów obecnych w świeżych owoców i warzywach oraz tych zawartych w . Jeśli o nie chodzi bowiem, nie ma dowodów niekorzystnych skutków zdrowotnych związanych z ich spożyciem. Zalecenia dotyczą cukrów zawartych w przetworzonej żywności. Co ciekawe, cukier znajduje się w wielu produktach, które nie są z nim kojarzone, np. czy sosach sałatkowych są cukry ().
Jak wynika z badań, na podstawie których WHO przedstawiła nowe wytyczne, ludzie którzy spożywają mniejsze ilości cukru, mają niższą wagę, a zwiększona dawka cukru w diecie wiąże się ze wzrostem masy ciała. W uzasadnieniu WHO wskazuje też, że u osób, które dostarczały sobie ponad 10 proc. dziennej dawki kcal. z cukrów, częściej występowała .
Otyłość to nadmierne zmagazynowanie tkanki tłuszczowej, do którego prowadzi nadmierna podaż energii dostarczanej w pożywieniu w stosunku do zapotrzebowania organizmu. Z otyłością powiązane są różnorakie dolegliwości: cukrzyca, nadciśnienie, choroby serca, zwyrodnienia stawów. czytaj dalej »