Strona głównaZdrowieNajpowszechniejsze alergeny w jedzeniu - zobacz, na co uważać

Najpowszechniejsze alergeny w jedzeniu - zobacz, na co uważać

Niektóre produkty żywnościowe działają jak alergeny i powodują reakcje alergiczne, z których część jest łagodna i dość szybko zanika, ale część może powodować poważne zagrożenie dla zdrowia.
Najpowszechniejsze alergeny w jedzeniu pokarmowe mogą oddziaływać na skórę, przewód pokarmowy, drogi oddechowe oraz układ krążenia. Objawy pojawiają się zwykle już w ciągu kilku minut od jedzenia, ale mogą też ujawnić się po paru godzinach. Łagodne objawy mogą obejmować: pokrzywkę, wypryski, zaczerwienienie skóry twarzy lub zaczerwienienie oczu, swędzenie w jamie ustnej, nudności, wymioty, biegunkę i ból brzucha. Bardzo niebezpieczne objawy natomiast to np. niewydolność oddechowa.

Wśród najpowszechniejszych alergenów pokarmowych są: , , nabiał, pszenica oraz soja. Problem ze wspomnianymi produktami polega na tym, że czasami trudno jest ich unikać, bo mogą być składnikami rozmaitych artykułów żywnościowych i dań.

Orzeszki ziemne lub produkty z nich uzyskiwane to częsty składnik - może występować m. in. w , ciastkach, musli, lodach, dressingach, pieczywie etc.

Jeśli chodzi o jaja, ich białko znajduje się w wypiekach, majonezie, bezach.

także może wywoływać reakcje alergiczne i nie są one tym, co nietolerancja laktozy, bo oznaczają reakcje układu odpornościowego. Trzeba uważać nie tylko na klasyczne produkty mleczarskie, ale także: serwatkę, ghi (masło w kuchni indyjskiej), śmietankę do kawy, sosy, etc. Kazeinian, także forma białka z , może znajdować się w tuńczyku w konserwie, gumach do żucia czy miętówkach.

Pszenicy trudno unikać, ponieważ jest powszechnie stosowanym środkiem wiążącym i zagęszczającym. Produkty, które mogą zawierać pszenicę to m. in.: płatki śniadaniowe, kuskus, lody, gotowe hamburgery, piwo i sos sojowy.

Soja jest powszechnie wykorzystywana do przygotowania przetworzonej żywności, a zatem może być ukryta niemal wszędzie. Bez wątpienia można się jej spodziewać w: bulionie warzywnym, maśle orzechowym i niektórych zupach w puszkach.

Przeczytaj także


Alergia / Alergie - diagnoza, objawy, leczenie, profilaktyka

Alergia to choroba wywoływana reakcją układu odpornościowego na określone substancje, na przykład pyłki, kurz, jad pszczeli, czy sierść zwierząt domowych. Choroby wywołane przez alergeny stały się bardzo częstym zjawiskiem w ciągu ostatniego półwiecza. czytaj dalej »


Zobacz także

 

 

 

Skomentuj artykuł:

Komentarze mogą dodawać wyłącznie osoby zalogowane.
Jesteś niezalogowany: zaloguj się / zarejestruj się




Publikowane komentarze są prywatnymi opiniami użytkowników serwisu. Senior.pl nie ponosi odpowiedzialności za treść opinii. Komentarze niezgodne z prawem i Regulaminem serwisu będą usuwane.

Artykuły promowane

Najnowsze w dziale

Polecane na Facebooku

Najnowsze na forum

Warto zobaczyć

  • Pola Nadziei
  • Umierać po ludzku
  • Uniwersytety Trzeciego Wieku
  • Kobiety.net.pl
  • Oferty pracy