15-06-2015
zmień rozmiar tekstu
A+ A-
Niektóre produkty żywnościowe działają jak alergeny i powodują reakcje alergiczne, z których część jest łagodna i dość szybko zanika, ale część może powodować poważne zagrożenie dla zdrowia.
pokarmowe mogą oddziaływać na skórę, przewód pokarmowy, drogi oddechowe oraz układ krążenia. Objawy pojawiają się zwykle już w ciągu kilku minut od jedzenia, ale mogą też ujawnić się po paru godzinach. Łagodne objawy mogą obejmować: pokrzywkę, wypryski, zaczerwienienie skóry twarzy lub zaczerwienienie oczu, swędzenie w jamie ustnej, nudności, wymioty, biegunkę i ból brzucha. Bardzo niebezpieczne objawy natomiast to np. niewydolność oddechowa.
Wśród najpowszechniejszych alergenów pokarmowych są: , , nabiał, pszenica oraz soja. Problem ze wspomnianymi produktami polega na tym, że czasami trudno jest ich unikać, bo mogą być składnikami rozmaitych artykułów żywnościowych i dań.
Orzeszki ziemne lub produkty z nich uzyskiwane to częsty składnik - może występować m. in. w , ciastkach, musli, lodach, dressingach, pieczywie etc.
Jeśli chodzi o jaja, ich białko znajduje się w wypiekach, majonezie, bezach.
także może wywoływać reakcje alergiczne i nie są one tym, co nietolerancja laktozy, bo oznaczają reakcje układu odpornościowego. Trzeba uważać nie tylko na klasyczne produkty mleczarskie, ale także: serwatkę, ghi (masło w kuchni indyjskiej), śmietankę do kawy, sosy, etc. Kazeinian, także forma białka z , może znajdować się w tuńczyku w konserwie, gumach do żucia czy miętówkach.
Pszenicy trudno unikać, ponieważ jest powszechnie stosowanym środkiem wiążącym i zagęszczającym. Produkty, które mogą zawierać pszenicę to m. in.: płatki śniadaniowe, kuskus, lody, gotowe hamburgery, piwo i sos sojowy.
Soja jest powszechnie wykorzystywana do przygotowania przetworzonej żywności, a zatem może być ukryta niemal wszędzie. Bez wątpienia można się jej spodziewać w: bulionie warzywnym, maśle orzechowym i niektórych zupach w puszkach.
Alergia to choroba wywoływana reakcją układu odpornościowego na określone substancje, na przykład pyłki, kurz, jad pszczeli, czy sierść zwierząt domowych. Choroby wywołane przez alergeny stały się bardzo częstym zjawiskiem w ciągu ostatniego półwiecza. czytaj dalej »