Pierwsza zasada brzmi: zawsze przechowuj nabiał w lodówce. Produkty nabiałowe są bardzo wrażliwe na wszelkie zmiany temperatury. Pamiętaj jednak, że nie należy ich przechowywać ani w zbyt wysokiej, ani w zbyt niskiej temperaturze, ponieważ łatwo tracą swoje wartości odżywcze. Mleko UHT oraz napoje mleczne w zamkniętych kartonach mają stosukowo długie terminy ważności, ale po otwarciu należy je spożyć w ciągu 12 godzin.
Przyjmowanie dużej ilości wapnia wysokowapniowa (1000- 1500 mg na dobę) przynosi organizmowi człowieka liczne profity, może zapobiec osteoporozie, utrzymywać w dobrym stanie kości i zęby, zmniejszyć ryzyko powstania nowotworów, korzystnie wpływać na samopoczucie kobiet z zespołem przedmiesiączkowym, zniwelować ból.
W naszym kraju spożycie mleka i jego przetworów drastycznie spada, w konsekwencji zarówno wśród dzieci, jak i dorosłych notuje się spore niedobory wapnia, które mogą doprowadzić do, m. in. osteoporozy.
Im jesteśmy starsi tym mniej pokarmu potrzebujemy, ale za to bogatego w witaminy i składniki odżywcze. Odpowiednia dieta może nam odjąć kilka lat i polepszyć nasze samopoczucie oraz sprawić, że będziemy lepiej wyglądać, a nasz organizm będzie zdrowszy.
Bakteria z jamy ustnej odpowiedzialna za rozwój nowotworu jelit